Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. augusta 2019 o 12:09
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Vynálezca preletel na flyboarde Lamanšský prieliv. 35-kilometrovú trasu prekonal za 20 minút

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Prvý pokus mu nevyšiel, na druhý to zvládol.

Francúzsky vynálezca Franky Zapata sa pred týždňom pokúsil preletieť Lamanšský prieliv na ním vyrobenom flyboarde. Ako píše The Guardian, jeho prvý pokus skončil neúspechom, ale na druhýkrát sa už dostal s jednou krátkou prestávkou do cieľa.

Zhruba 35 kilometrov dlhá trasa bola príliš dlhá a 40-ročný Zapata musel približne v polovici zastaviť na člne, kde doplnil palivo. Práve spomínaný čln bol pri úvodnom pokuse z 25. júla dôvodom, prečo mu jeho let nevyšiel. Po zhruba 20 kilometroch do neho totiž pri snahe o načerpanie paliva narazil.

francuz la manche
francuz la manche Zdroj: AP/TASR/Michel Spingler

Pri jeho prvom pokuse išlo o snahu pripomenúť si 110. výročie preletu Lamanšského prielivu Louisom Blériotom. Spomínaný flyboard, na ktorom preletel Lamanšský prieliv, je Zapatom vyvinutá doska, ktorá je nad vodou nadnášaná tryskami. 

Z obce Sangatte sa Zapata po zhruba 20 minútach dostal na koniec trasy. Ňou bola oblasť v blízkosti mesta s názvom Dover. Pri Zapatových pokusoch ho okrem nadšeného davu povzbudzovala aj jeho manželka. „Úprimne povedané, cítim únavu. Nie som na dovolenke. ale som nadšený. Ďakujem svojmu tímu a mojej žene,“ prehlásil po pristátí 40-ročný vynálezca.

Domov
Zdieľať
Diskusia