Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. júla 2019, 9:39
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Rádioaktívny mrak nad Európou spôsobil jadrový závod v Rusku, zistili vedci v novej štúdii

ZAUJÍMAVOSTI RUSKO
Uložiť Uložené

Mrak sa nad Európou objavil v roku 2017.

Nad Európou sa v roku 2017 objavil rádioaktívny mrak. Začiatkom októbra si viaceré jadrové výskumné stanice všimli, že miera radiácie v ovzduší dosahuje nadpriemerné hodnoty, a tak odborníci začali vyšetrovanie, informoval NewScientist.


Únik rádioaktívneho materiálu vypustil do ovzdušia 100-násobne viac radiácie ako nehoda v japonskej Fukušime, lenže oblak obsahoval výlučne jeden prvok –  ruténium-106. Keby bol oblak následkom nehody jadrového reaktora, v ovzduší by experti zaznamenali viacero rôznych izotopov.

Onedlho už panovala zhoda, že únik spôsobil závod na spracovanie jadrového paliva niekde v Rusku, ale chýbali špecifické dôkazy. Napriek všetkému ale mrak nemal spôsobiť zdravotné riziko. 


Profesor Georg Steinhause z Leibniz University v nemeckom Hannoveri sa preto s kolegami pustili do analyzovania viac ako 1300 zaznamenaných meraní po celej Európe. Výsledok naznačoval jasný konsenzus pôvodu mraku. Únik radiácie musel pochádzať z jadrového závodu Mayak, ktorý bol v roku 1957 aj dejiskom tretej najväčšej nukleárnej katastrofy v histórii ľudstva po Černobyle a Fukušime.


Rusi však od začiatku svoju zodpovednosť odmietali. Vraj v okolí závodu nenamerali žiadnu zvýšenú mieru radiácie a za príčinu rádioaktívneho mraku označili batériu zo satelitu, ktorá mohla dopadnúť na zemský povrch.

Odporúčané
Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok 15. marca 2024, 13:47

Tieto teórie však tím vyvrátil. Steinhauser však zistil, že krátko pred únikom radiácie v roku 2017 si taliansky jadrový inštitút objednal zo závodu Mayak dodávku izotopov prvku cér, s čím podľa výsledkov štúdie súvisí práve únik ruténia.

Domov
Zdieľať
Diskusia