Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. júla 2019 o 11:12
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Experti na klimatickú zmenu tvrdia, že rok 2020 je posledný, kedy môžeme zachrániť Zem

ZAUJÍMAVOSTI KLIMATICKÁ ZMENA
Uložiť Uložené

Čoskoro už nebude cesty späť.

Doterajšie predpoklady tvrdili, že nám postačí, ak emisie oxidu uhličitého znížime do roku 2030 o 45 %, no najnovšie výsledky tvrdia niečo omnoho desivejšie. Na Intergovernmental Panel on Climate Change odborníci oznámili, že tá posledný čas na rázne činy je v roku 2020, informuje BBC.

„Matematika klimatickej zmeny je jasná. Svet sa za pár rokov nevylieči a nielen to. Nedbalosťou do roku 2020 ho môžeme fatálne zničiť,“ vyhlásil vedúci skupiny vedcov Hans Joachim Schellnhuber.

Experti na klimatickú zmenu tvrdia, že rok 2020 je posledný, kedy môžeme zachrániť Zem
Zdroj: unsplash

Desivé závery vedcov dokonca podporil aj princ Charles: Nasledujúcich 18 mesiacov rozhodne o našej schopnosti udržať klimatické zmeny na prežiteľnej úrovni a tiež o tom, či sa nám podarí vrátiť prírodu do harmónie, ktorú potrebujeme na prežitie.“

Mnohé štáty si navyše nastavujú hospodárske plány aj na 5 či 10 rokov dopredu, ak sa má naplniť aspoň pôvodný plán s rokom 2030, treba konať okamžite a zmeny musia byť viditeľné od prvého dňa. Planéta bude v poriadku len vtedy, ak teplota do roku 2100 nenarastie viac ako o 1,5 stupňa Celzia, pri súčasnom vypúšťaní emisií sa však zohreje o 3 stupne.

Domov
Zdieľať
Diskusia