Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. júla 2019, 15:14
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Študenti s poruchami duševného zdravia si budú môcť vziať voľno na oddych

ZAUJÍMAVOSTI DUŠEVNÉ ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Zákonná úprava bojuje proti stigmatizácii psychických problémov.

Poruchy duševného zdravia ohrozujú veľkú časť ľudskej populácie. Americký Oregon sa podľa Today pustil do boja proti psychickým problémom tým, že študentom povolil takzvané „mental health days“. Študenti trpiacimi rôznymi psychickými poruchami budú mať vďaka tomu právo na 5 ospravedlnených absencií v priebehu troch mesiacov. Zákon bude účinný od tohtoročnej jesene.

Krátke voľno od povinností pochopiteľne zdravotný problém nevyrieši, no študenti budú mať možnosť stráviť určité kritické chvíle v pokoji svojho domova. „Za túto vec som sa postavila z osobitných dôvodov, pretože množstvo mojich blízkych priateľov zo strednej školy zápasilo s depresiou a boli chvíle, kedy naozaj nemali byť v škole, a bolo by pre nich lepšie, keby si vzali deň voľna,“ povedala pre TODAY jedna z aktivistiek, ktorá presadzovala nový zákon.

Odporúčané
Psychiater Pavel Černák: Pacienti občas napadnú doktora či sestričku, Prelet nad kukučím hniezdom odráža realitu minulosti Psychiater Pavel Černák: Pacienti občas napadnú doktora či sestričku, Prelet nad kukučím hniezdom odráža realitu minulosti 18. júna 2019, 14:55

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) by mali byť duševné poruchy v roku 2020 najčastejšou príčinou úmrtia medzi mladými ľuďmi. Zníženie stigmatizácie v spoločnosti a väčšia podpora zo strany nielen blízkych, ale aj štátu, by mohla viesť k pozitívnym účinkom na jednotlivca.

V roku 2019 už síce nie sú psychické problémy takým veľkým tabu, ako v minulosti, ale pravdou je, že sa v tvojom okolí s vysokou pravdepodobnosťou stále nachádzajú ľudia prežívajúci podobné ťažkosti, o ktorých vôbec ani netušíš. V prípade, že sám patríš medzi osoby trpiace psychickými problémami, určite sa s nimi zver svojim blízkym alebo napríklad kontaktuj odborníkov z Ligy za duševné zdravie.

Odporúčané
Zo dňa na deň sa Adrianovi vytratila chuť do života. Depresiu mu spôsobila šikana spolužiakov, keď tvrdili, že je gay (Rozhovor) Zo dňa na deň sa Adrianovi vytratila chuť do života. Depresiu mu spôsobila šikana spolužiakov, keď tvrdili, že je gay (Rozhovor) 7. marca 2019, 15:28
Domov
Zdieľať
Diskusia