Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. júla 2019, 19:40
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Slovensku hrozí zákon, ktorý sprísni interrupcie

ZAUJÍMAVOSTI INTERRUPCIE A REPRODUKČNÉ PRÁVA SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Koncom leta sa začne hovoriť o zákone, ktorý spraví umelé prerušenie tehotenstva omnoho náročnejším.

Poslanci z dvoch rôznych politických strán (Smer-SD a SNS) aktuálne pracujú na návrhu zákona, ktorý by mal sprísniť umelé prerušenie tehotenstva, informuje Denník N. Návrh by mohol ísť do parlamentu už na jeseň, čím by podporil kampaň nachádzajúcich volieb.

Interrupcie sú totiž zásadnou témou, ktorá by mohla najbližšie mesiace hýbať celým politickým spektrom. Ako pre Denník N prezradila jedna z poslankýň, ktorá na návrhu pracuje, Eva Smolíková z SNS, podrobnosti budú známe už na konci augusta.

Podľa zdrojov Denníka N sa však má predovšetkým skrátiť doba, počas ktorej si žena môže dohodnúť interrupciu. Súčasná legislatíva sa riadi dvomi pravidlami. Interrupcie po sebe nemôžu nasledovať rýchlejšie ako raz za 6 mesiacov a plod musí byť najneskôr v dvanástom týždni tehotenstva.

Predpokladá sa však, že sa táto lehota skráti na 6 alebo 8 týždňov, teda tesne po tom, ako v plode začne pumpovať krv čosi, čo sa neskôr vyvinie do srdca. Ďalšou zmenou môže byť obmedzenie možnosti interrupcie na 12 týždňov aj v prípade, že je plod geneticky poškodený.

Slovensko môže sprísniť interrupcie
Slovensko môže sprísniť interrupcie Zdroj: getty

Pripomíname, že plod v 12. týždni tehotenstva v skutočnosti nie je starý 12 týždňov. Týždne tehotenstva sa začínajú rátať od poslednej menštruácie, pričom k oplodneniu môže dojsť neskôr. V prvom či druhom týždni tehotenstva tak žena prakticky ešte nemusí byť tehotná.

Domov
Zdieľať
Diskusia