Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. júla 2019, 10:57
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Elon Musk predstavil Neuralink, spôsob ako ovládať počítač a mobil myšlienkami

ZAUJÍMAVOSTI ELON MUSK NEURALINK
Uložiť Uložené

Projekt ako z budúcnosti funguje najmä vďaka špeciálnym implantátom.

Elon Musk v noci predstavil, na čom aktuálne pracuje jeho spoločnosť Neuralink a oznámenie bolo viac než fascinujúce. Aktuálne je hlavným cieľom spoločnosti pomôcť paralyzovaným, alebo inak fyzicky obmedzeným ľuďom, ovládať telefóny a smartfóny, informuje The Verge. Neskôr by sa technológie mohli použiť aj na iných ľuďoch.

Podariť sa to má prostredníctvom špeciálnych implantátov. Tie snímajú elektrické impulzy, ktoré počas myslenia vysielajú naše neuróny. Muskove technológie dokážu tieto impulzy od seba rozoznať a prakticky sa tak dá povedať, že zariadenie dokáže čítať myšlienky a ich nositeľ vie myslením ovplyvniť to, čo sa bude diať.

Elon Musk predstavil Neuralink, spôsob ako ovládať počítač a mobil myšlienkami
Zdroj: Neuralink

Tieto zariadenia nie sú úplnou novinkou a vo vedeckej oblasti sa používajú už dlhšie, no Neuralink vynašiel špeciálne vlákna, ktorými sa zariadenia pripevňujú a ľudské tkanivo takmer vôbec nepoškodzujú.

Na ich implantáciu sa však do lebky musí stále vŕtať diera, no Musk dúfa, že sa už čoskoro začnú používať lasery. Súčasťou je aj už vyvinutý stroj, ktorý implantáty automaticky vkladá a pripevňuje do ľudského mozgu, píše Tech Crunch. Časť zariadení je pripevnená na lebke, časť na koži.

Neuralink sa ovláda najmä prostredníctvom aplikácie

Elon Musk predstavil Neuralink, spôsob ako ovládať počítač a mobil myšlienkami
Zdroj: Neuralink

Neuralink na ľuďoch ešte testovaný nebol, no vyskúšali ho už opice, ktoré svojim mozgom dokázali ovládať počítač. Väčšina experimentov však aktuálne prebieha na myšiach. Musk na prezentácii uviedol, že dúfa, že prvého ľudského pacienta budú mať na konci budúceho roka. Spočnosť je však stále takpovediac v plienkach, píšu New York Times.

Finálnym cieľom projektu je šikovne prepojiť ľudský mozog s umelou inteligenciou a vytvoriť tak unikátnu symbiózu, ktorá podporí ľudské vedomosti a schopnosti. Za Neuralinkom podľa Muska stoja tisícky hodín výskumu a plánujú sa aj spolupráce so Stamfordskou univerzitou.

Domov
Zdieľať
Diskusia