Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. júna 2019, 21:52
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

V Iraku objavili doteraz zaplavený 3 400 rokov starý palác antickej ríše. Narazili aj na hlinené dosky so zápiskami

ZAUJÍMAVOSTI IRAK
Uložiť Uložené

Palác odhalila vyschnutá vodná nádrž.

Na brehoch rieky Tigris v severnom Iraku sa počas obdobia sucha podarilo objaviť staroveký palác starý okolo 3 400 rokov. Palác bol roky ukrytý pod hladinou vodnej nádrže, ktorá sa teraz vyprázdnila a umožnila archeológom preskúmať ruiny miesta postaveného pravdepodobne antickou ríšou Mittani, upozornilo CNN.

 


Aj keď o tejto ríši ani o jej obydliach veľa informácií nemáme, archeológom sa palác podarilo nájsť vďaka leteckému prieskumu oblasti. Iracký región Kurdistan zažil množstvo archeologických nálezov, pričom odborník Hasan Ahmed Qasim vyhlásil, že v tomto prípade ide o jeden z najdôležitejších objavov v regióne za posledné dekády.

Archeológovia nazvali palác Kemume a zistili, že bol vybudovaný na vyvýšenom priestore pobrežia rieky Tigris. V paláci našli dvojmetrové steny a dokonca aj nástenné maľby, čo archeológov nadchlo najviac, pretože doteraz v tomto regióne narazili len na jedno iné miesto, kde sa maľby z čias ríše Mittani zachovali. Okrem toho z vykopávok vytiahli hlinené dosky so zápiskami, ktoré budú odborníci analyzovať a prekladať.


Domov
Zdieľať
Diskusia