Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. mája 2019, 15:02
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Brutálne, zábavné a majstrovské. Vtedy v Hollywoode je podľa kritikov najlepším Tarantinovým filmom od Pulp Fiction

Brutálne, zábavné a majstrovské. Vtedy v Hollywoode je podľa kritikov najlepším Tarantinovým filmom od Pulp Fiction
Zdroj: Sony Pictures
FILMY A SERIÁLY ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD
Uložiť Uložené

Quentin Tarantino sa vracia a evidentne je v poriadnej forme!

Kriminálny thriller Vtedy v Hollywoode (Once Upon a Time in Hollywood) od Quentina Tarantina bezpochyby patrí k najočakávanejším titulom tohto roku.

V našich kinách sa ho dočkáme až začiatkom augusta, ale film si už odbil svetovú premiéru na filmovom festivale v Cannes. K dispozícii tak už máme prvé reakcie kritikov. Čo na Tarantinovu novinku hovoria? Čaká nás majstrovské dielo či horké sklamanie?

Once Upon a Time in Hollywood
Once Upon a Time in Hollywood Zdroj: Sony Pictures

Zdá sa, že Tarantino ani tentokrát nesklamal a opäť natočil fantastickú pecku. Na stránke Rotten Tomatoes má snímka po započítaní 22 recenzií momentálne 91% s ratingom 8.1/10. Na Metacritic zase svieti parádnych 86%.

„Je to ľúbostný list pozlátku mesta konca 60. rokov? Je to príbeh o smoliarskom hercovi a jeho kaskadérovi?

Rozprávka, ktorá svojským spôsobom zobrazuje vražedné besnenie Mansonovej 'rodiny'? Odpoveď znie: áno, je to všetko vyššie napísané,“ vyjadril sa Jordan Farley.

Jason Gorber na Twitteri napísal, že nová tarantinovka pokojne môže získať Zlatú palmu, prípadne cenu divákov. „Napínavé, provokatívne, čierno-humorné, neuveriteľne znepokojivé majstrovské dielo,“ dodal.

Once Upon a Time in Hollywood
Once Upon a Time in Hollywood Zdroj: Sony Pictures

„Tarantino nežartoval, keď tvrdil, že tento film je najpodobnejší Pulp Fiction,“ napísal Jordan Ruimy a doplnil, že režisér vytvoril naozaj skvelú mozaiku postáv a príbehov, ktoré vyvrcholia v prekvapivom, šialenom a dojemnom finále. Iní kritici zase film videli ako kombináciu Jackie Brown a Inglorious Basterds.

Odporúčané
Tarantino odmietol zostrihať Vtedy v Hollywoode. Čína sa rozhodla zrušiť jeho premiéru Tarantino odmietol zostrihať Vtedy v Hollywoode. Čína sa rozhodla zrušiť jeho premiéru 19. októbra 2019, 19:44

Kyle Buchanan sa tiež vyjadril viac-menej pozitívne, hoci dodal, že film ešte bude musieť stráviť. Pochválil však výkon Leonarda DiCapria, ktorý bol podľa neho „famózny, vtipný a presný."

„Myslím, že Vtedy v Hollywoode bude kritikov rozdeľovať,“ poznamenal Chris Knight s tým, že je sám ohľadom filmu rozdelený. „Ale prevažuje vo mne časť, ktorá si snímku užila,“ dodal s tým, že by veľmi rád poznal názor Romana Polanského (Sharon Tate, ktorú hrá Margot Robbie, bola v čase vraždy jeho manželkou).

„Prečo sa nikto nezmieňuje o Margot Robbie? Tá je predsa srdcom a dušou tohto filmu. Jej Sharon Tate je najľudskejšia a najvýraznejšia postava snímky. Takmer každá scéna, v ktorej je, je neskutočne silná,“ napísal Jordan Ruimy.

Once Upon a Time in Hollywood
Once Upon a Time in Hollywood Zdroj: Sony Pictures

Chválu si tiež odniesli Brad Pitt, Dakota Fanning, Timothy Olyphant, Bruce Dern, Mike Moh, Luke Perry, Lena Dunham či Damien Lewis.

John Bleasdale vo svojej recenzii snímke udelil 100% a vyhlásil, že ide o „odvážny, nádherný a brutálny film a najlepší Tarantinov film od Kill Bill a možno aj od Pulp Fiction.“

Jordan Ruimy podotkol, že ide zatiaľ o najosobnejší Tarantinov film. „Môžete cítiť, aký dopad asi mali Mansonove vraždy na 6-ročného Quentina v roku 1969.“

Once Upon a Time in Hollywood
Once Upon a Time in Hollywood Zdroj: Sony Pictures

„Film je plný odkazov a pôct seriálom, starým filmom či starým reklamným spotom. Tarantino dáva voľný priechod všetkému, čo miloval ako dieťa,“ napísal Steve Pond.

Odporúčané
Vtedy v Hollywoode: Jediná CGI scéna, Easter eggy a odkazy na Tarantinove filmy, ktoré si si mohol (ne)všimnúť Vtedy v Hollywoode: Jediná CGI scéna, Easter eggy a odkazy na Tarantinove filmy, ktoré si si mohol (ne)všimnúť 26. augusta 2019, 16:22

Snímka má slušných 165 minút a niektorí recenzenti jej tento fakt vytýkali. Miestami sa im film skrátka dosť vliekol, nešlo však o nič, čo by im výraznejšie narušilo zážitok. A ako sa Tarantino popasoval s neslávnymi Mansonovými vraždami?

„Absolútne šialené, dezorientačné, nezodpovedné, ale brilantné,“ vyjadril sa o dotyčnej scéne Peter Bradshaw. Robbie Collin napísal, že vyobrazenie samotných vrážd je bezpochyby najšokujúcejšou scénou z celej Tarantinovej tvorby.

Podľa Davida Sextona si násilia vôbec užijeme viac než dosť. Dokonca viac než je klasický Quentinov štandard. „Pokiaľ to nie je Tarantinov najlepší film, tak je to minimálne výnimočné zhrnutie jeho doterajšej kariéry,“ dodal Sexton.

Zdá sa teda, že v kinách nás žiadne sklamanie nečaká. Doterajšie ohlasy hovoria o poriadne štýlovej, mrazivej, vtipnej aj odvážnej snímke.

Samotný Tarantino dôrazne odporúča, aby sa diváci vyhýbali akýmkoľvek spoilerom. Evidentne sa teda v kinosálach môžeme tešiť na nejedno prekvapenie. Slovenská premiéra sa uskutoční 8. augusta 2019.

Domov
Zdieľať
Diskusia