Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
22. mája 2019, 8:57
Čas čítania 0:00
Karin Filkaszova

Životy Nikiho Laudu, Jamesa Hunta a ich manželiek. Toto sú skutočné osudy hrdinov z filmu Rivali

Životy Nikiho Laudu, Jamesa Hunta a ich manželiek. Toto sú skutočné osudy hrdinov z filmu Rivali
Zdroj: Anefo / Croes, R.C. / neg. stroken, 1945-1989, 2.24.01.05, item number 928-0064
ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Kinematografický klenot Rivali bol založený na životoch Nikiho Laudu a Jamesa Hunta. Ako sa však film líšil od skutočnosti?

20. mája obletela svet smutná správa, že legendárny jazdec Formuly 1, Niki Lauda, nás vo veku 70 rokov navždy opustil. Okrem toho, že bol niekoľkonásobným víťazom F1 šampionátu, bol taktiež letcom a zakladateľom troch aeroliniek. 

Jeho dlhoročná rivalita s ďaľším jazdcom F1, Jamesom Huntom, bola v roku 2013 zachytená vo filme Rivali. Napriek niekoľkým pravdivým udalostiam, ktoré boli zobrazené vo filme, bol Niki Lauda oveľa viac než len sebavedomý jazdec, ktorého neodradila ani havária v Nürburgringu v roku 1976.

I keď pri nej utrpel vážne popáleniny na tvári a vdýchol toxické plyny, čo navždy poškodili jeho krv a pľúca, sa už o 6 týždňov neskôr vrátil na dráhu, aby sa zúčastnil talianskeho Grand Prix.

Na jeho počesť sme si teraz pripravili článok o najväčších rozdieloch medzi filmom Rivali a skutočnými životmi hlavných predstaviteľov. Tiež sa dozvieš o tom, čo sa s hlavnými hrdinami stalo neskôr v živote a aké osudy ich postihli. 

Daniel Brühl ako Niki Lauda (1949-2019)

Rozdiely medzi filmom Rivali a skutočnými životmi hrdinov
Rozdiely medzi filmom Rivali a skutočnými životmi hrdinov Zdroj: Gillfoto/Vimeo


Vypočítavý a chladný
– taký bol charakter Nikiho Laudu stvárnený vo filme Rivali, ktorý bol režírovaný svetoznámym režisérom Ronom Howardom. V skutočnosti však Niki taký odmeraný nebol a kontrast medzi ním a Huntom bol vo filme trochu prikrášlený.

Vo filme je Niki vysoko sústredený a narozdiel od svojho súpera Hunta sa nikdy nezapájal do osláv, ktoré sa konali po pretekoch. Síce je pravda, že pred pretekmi Lauda nikdy alkohol nepil, po pretekoch však často oslavoval spoločne s Huntom. 

Práve jeho rivalita s Jamesom Huntom bola celým základom filmu, no v skutočnosti ich vzťah nebol až taký dramatický. Mimo dráhy udržiavali kamarátsky vzťah a dokonca sa v istej dobe dokonca delili o byt v Londýne. Podľa ich známych bol však Niki ten, čo sa poctivo staral o domácnosť a udržiaval na byte poriadok.  

Taktiež ich prvé stretnutie, ktoré sa podľa filmu odohralo v roku 1970 na pretekoch Formuly 3, sa v skutočnosti nestalo. Lauda sa totiž tejto udalosti nikdy nezúčastnil a Hunt sa vtedy dostal do potýčky s úplne iným jazdcom. 

Aj napriek týmto nezrovnalostiam sa samotný Niki Lauda o filme vyjadril, že bol z neho veľmi príjemne prekvapený, keďže v ňom neboli žiadne silené zmeny typické pre Hollywood.

Nikiho skutočný život bol však ešte zaujímavejší a jeho rivalita s Huntom nebola to jediné, čo jeho charakter definovalo. Tento rakúsky pretekár bol totiž jediný jazdec v celej histórii F1, ktorý sa stal šampiónom pre tímy Ferrari a McLaren, najúspešnejších konštruktérov pretekárskych áut na svete. 

Za úspešný začiatok svojej kariéry mohol vďačiť Clayovi Regazzonimu, päťnásobnému víťazovi Grand Prix, ktorý ho priamo doporučil samotnému Enzovi Ferrarimu. Lauda mal takú guráž, že ako mladý a neskúsený jazdec povedal Ferrarimu, že jeho auto je hromada odpadu. Následne mu vďaka svojmu talentu dokázal, že vie o čom hovorí. 

Jeho charakteristickou črtou sa stalo to, že sa aktívne zapájal do testovania a vylepšovania svojich áut, aj vďaka čomu sa stal jedným z najlepších jazdcov F1 všetkých čias. Taktiež bol známy tým, že svoje výhry daroval svojmu miestnemu automechanikovi za to, že mu tam auto umyjú a poskytnú mu základnú údržbu. 

Jeho hviezda však takmer zhasla v roku 1976, počas nemeckého Grand Prix na Nürburgringu. Iba o týždeň skôr žiadal svojich súperov, aby preteky bojkotovali, keďže podľa neho organizátori podcenili bezpečnosť takého veľkého okruhu.

Bol však prehlasovaný a preteky sa aj napriek jeho protestom konali. Počas druhého kola však jeho Ferrari vybočilo z trate, narazilo do múru a celé sa vznietilo. Lauda sa ocitol v zajatí plameňov a predtým, než sa ho záchranárom podarilo odtiaľ dostať von, utrpel závažné a rozsiahle popáleniny. 

Prišiel o takmer celé pravé ucho, očné viečka, obočie a vlasy na celej pravej strane hlavy. Keďže vdýchol nebezpečné množstvo dymu, nehoda mu poškodila krv aj pľúca. 

I keď bol vo filme zobrazený moment, kde Lauda rozmýšľal nad dôchodkom, v skutočnosti sa to nikdy nenastalo a on bol odhodlaný v pretekaní pokračovať. Zmeškal len dvoje preteky a po šiestich týždňoch liečby sa vrátil opäť do sedadla svojho auta. 

Rok po nehode odišiel z tímu Ferrari a založil svoju prvú aerolinku Lauda Air, ktorej sa chcel od roku 1979 naplno venovať. Dôchodok od pretekov však netrval dlho a v roku 1982 ho zlákal trojmiliónový kontrakt s tímom McLaren.

Tam zotrval do roku 1985, až dokým neodišiel natrvalo do dôchodku. Počas svojej obdivuhodnej F1 kariéry vyhral dokopy 25 pretekov v Grand Prix a stal sa trojnásobným svetovým šampiónom. 

Neskôr sa venoval svojej aerolinke Lauda Air, ktorú v roku 1999 predal leteckej spoločnosti Austrian Airlines. Potom založil ďalšiu leteckú spoločnosť v partnerstve s linkou AirBerlin, ktorá sa volá Niki a odkúpil bývalú spoločnosť Amira Air, ktorú premenoval na LaudaMotion. 

Sám bol zaslúžilým pilotom a dokonca občas lietal ako pilot pre lety v jeho vlastnej spoločnosti. Málo ľudí však vie o tom, že po havárii Boeingu spoločnosti Lauda Air, samotný Niki Lauda letel do Thajska a zistil, že nefunkčný ťahový štartér na modeli 767 nebol ovládateľný, aj keď spoločnosť Boeingu vyhlásila, že je všetko v poriadku.

Dokázal tak, že letové simulátory, ktoré boli v tej dobe v prevádzke, boli nesprávne a týmto odhalením možno zachránil niekoľko desiatok ľudských životov.

Chris Hemsworth ako James Hunt (1947-1993) 

Rozdiely medzi filmom Rivali a skutočnými životmi hrdinov
Rozdiely medzi filmom Rivali a skutočnými životmi hrdinov Zdroj: Wikimedia Common/Vimeo


Sebavedomý a ľahkovážny James Hunt z filmu nemal od skutočného Hunta ďaleko. Samotný James Hunt sám uznal, že sa považuje za playboya, ktorý rád vyhľadáva spoločnosť pekných žien.

Tvrdil, že v živote mal sex s viac ako 5000 ženami, dokonca často tesne pred pretekmi. Na fotke z roku 1976 mal nášivku, na ktorej bolo napísané „Sex je záležitosťou vysokého výkonu“ a tiež ďalšiu, ktorá sa tiež objavila vo filme s nápisom „Sex: Raňajky šampiónov.“

Hunt často holdoval alkoholu, bral drogy a dokonca sa raz vymočil na verejnosti počas pretekov, čo spôsobilo, že mu fanúšici po skončení zatlieskali. Tiež bol známy tým, že často pretekal s obrovskou opicou. 

Hunt bol taký verný svojmu imidžu rebela, že si dokonca vydobil klauzulu v kontrakte, ktorá mu umožnila, aby sa na sponzorské udalosti nemusel elegantne obliekať. Často sa preto na oficiálnych udalostiach objavil len v tričku a džínsoch. 

Fanúšikov filmu však sklame, že jedna z najpamätnejších scén z filmu, kde Hunt udrie drzého fotografa, ktorý po nehode urazil výzor Nikiho Laudu, sa v skutočnosti nestala. 

Aj keď sa jeden novinár naozaj Laudu spýtal, či si myslí, že jeho manželstvo kvôli jeho výzoru vydrží, Huntov útok bol len kreatívnym výmyslom filmárov. Scéna mala iba zdôrazniť Huntovu výbušnú povahu a jeho úctu voči Laudovi. 

Ich vzájomný rešpekt sa preukázal aj počas japonského Grand Prix v roku 1976, kde Hunt síce skončil tretí, ale s počtom bodov sa stal svetovým šampiónom.

I keď bolo vo filme ukázané, že Lauda bol z jeho víťazstva sklamaný, v skutočnosti sa však vyjadril takto: „Už som to povedal niekoľkokrát a poviem to zas, ak mal ten šampionát niekto vyhrať, tak som rád, že to bol práve James.“

Na oplátku sa James vyjadril, že mu je ľúto, aká nehoda sa Nikimu stala a aj napriek tomu, že si myslí, že si víťazstvo zaslúžil on, takisto by si prial, aby sa dalo rozdeliť medzi nich dvoch. 

James Hunt skončil s profesionálnym pretekaním v polovici sezóny v roku 1979. Počas jeho kariéry sa stal desaťnásobným víťazom Grand Prix a jedenkrát vyhral celosvetový šampionát.

Po odchode však z televíznych obrazoviek neodišiel a stal sa z neho televízny komentátor F1 programu s názvom Grand Prix, vysielanom na BBC2. Svoju neskrotnú povahu však nezmenil a počas živých prenosov si rád zanadával či vypil 2 fľaše vína.

Hunt mal dvoch synov z jeho druhého manželstva, no obe sa nakoniec kvôli nevere skončili rozvodom. Jeho poslednou láskou sa stala Helen Dysonová, ktorá bola od neho o 18 rokov mladšia. Vďaka vekovému rozdielu držal Hunt tento vzťah v tajnosti, aj keď kvôli nej prešiel radikálnou zmenou. 

Začal sa o seba starať, cvičiť, lepšie sa stravovať a venovať sa svojím dvom synom. Nanešťastie ho však rýchly životný štýl z minulosti dohnal a 15. júna 1993 zomrel na infarkt, keď mal iba 45 rokov. Deň pred svojou smrťou však ešte stihol požiadať Helen o ruku. 


Alexandra Maria Lara ako Marlene Knausová (1956-súčasnosť)

Rozdiely medzi filmom Rivali a skutočnými životmi hrdinov
Rozdiely medzi filmom Rivali a skutočnými životmi hrdinov Zdroj: Imdb/Pinterest


Verná manželka Nikiho Laudu, ktorá pri ňom stála aj počas nehody v Nürburgringu, bola v reálnom živote modelka. S Nikim sa stretla na párty, keď mala len 17 rokov. On bol v tom čase vo vzťahu s inou ženou, no kvôli Marlene sa s ňou rozišiel. 

V dobe, keď sa tragická nehoda odohrala, boli Niki a Marlene manželmi len pár mesiacov. Keď vo filme prvýkrát uvidela tvár svojho manžela, hlboko si vzdychla a zhrozila sa. V skutočnosti bola táto scéna mierne bagatelizovaná a Marlene dokonca odpadla, keď Nikiho prvýkrát zbadala. 

Napriek tomu mu však pretekanie nezakázala a naďalej ho vo svojej vášni podporovala. V manželstve mu porodila dvoch synov. Jeden z nich, Mathias, sa tak ako otec stal pretekárom. 

Manželstvo im však nevydržalo a v roku 1991 sa rozviedli, keďže ju Niki údajne niekoľkokrát podviedol. Po rozvode udržiavali priateľský kontakt kvôli synom. Ten stratili v roku 2008, keď sa Lauda po druhýkrát oženil s letuškou zo svojej spoločnosti. Podľa dostupných informácií sa Marlene nikdy znovu nevydala. 

Olivia Wilde ako Suzy Millerová (1949-súčasnosť)

Rozdiely medzi filmom Rivali a skutočnými životmi hrdinov
Rozdiely medzi filmom Rivali a skutočnými životmi hrdinov Zdroj: TheStar/Anwar Hussein, Getty Images


Skutočná Suzy Millerová toho v živote stihla naozaj veľa. Pochádza z Veľkej Británie a vo svojej dlhoročnej kariére sa živila ako modelka, herečka, tanečnica či choreografka. Počas modelingovej kariéry bola známa tým, že vďaka svojej kráse dostala všetko, po čom kedy túžila. 

Dokonca sa jej podarilo získať srdce sukničkára a lámača ženských sŕdc Jamesa Hunta, ktorý ju požiadal o ruku len po niekoľkých týždňoch známosti. Ich svadba sa považovala za najprominentnejšiu svadbu roka a zúčastnila sa jej celá britská smotánka. 

Žiaľ tak ako vo filme, ani v skutočnom živote nemal ich vzťah dlhú trvácnosť a nevydržali si byť verní ani jeden celý rok. Millerová sa nechala počuť, že pre Hunta bola kariéra prvoradá a v manželstve jej nevenoval dostatočnú pozornosť. 

V decembri 1975 stretla na lyžovačke známeho herca a ďalšieho notorického sukničkára Richarda Burtona, ktorý kvôli nej opustil svetoznámu hereckú legendu Elizabeth Taylorovú. Povráva sa, že kvôli nej Burton zaplatil Huntovi jeden milión dolárov ako súčasť rozvodového vyrovnania. 

Hunt a Millerová sa teda oficiálne rozviedli v roku 1976, iba 2 roky po bleskovej svadbe a hneď v tom roku si za manžela vzala Burtona. Ani jej druhé manželstvo však neskončilo najšťastnejšie a ďalší rozvod nasledoval v roku 1982. 

Šťastie v láske však našla na tretí pokus, keď sa vydala za milionára Jacka Cawooda a spoločne sa presťahovali do Spojených štátov.

Momentálne nie sú verejne známe žiadne informácie o jej manželskom statuse, no Olivia Wilde, ktorá herečku kvôli svojej úlohe kontaktovala, sa vyjadrila, že Millerová žije na španielskej Ibize a doteraz neprestala tancovať. 

Domov
Zdieľať
Diskusia