Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. mája 2019, 11:00
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Cez týždeň už ľudia fúkajú takmer rovnaké množstvo kokaínu ako počas víkendu, zistili v Londýne

ZAUJÍMAVOSTI DROGY KOKAÍN LONDÝN
Uložiť Uložené

Zaujímavá analýza odkrýva tajomstvo užívania drogy v britskej metropole.

Odborníci z londýnskej univerzity King’s College nedávno analyzovali tamojšie odpadové vody, v ktorých zisťovali prítomnosť kokaínu. Forenzní analytici pracujúci na štúdii zostali výsledkami mierne zaskočení, pretože vzorky naznačujú, že za posledných 5 rokov sa v Londýne miera užívania kokaínu viac ako zdvojnásobila, upozornil The Independent.

Svedčia o tom údaje z roku 2011, keď vedci našli v odpadových vodách koncentráciu kokaínu 392 miligramov na 1000 obyvateľov na deň, zatiaľ čo v roku 2019 sa koncentrácia zvýšila na 900 miligramov na 1000 obyvateľov na deň.

Cez týždeň už ľudia fúkajú rovnaké množstvo kokaínu ako počas víkendu, zistili v Londýne
Cez týždeň už ľudia fúkajú rovnaké množstvo kokaínu ako počas víkendu, zistili v Londýne Zdroj: Wuestenigel/Flickr

Keď odborníci prepočítali svoje výsledky na človeka, zistili, že v Londýne užíva kokaín každý deň 1 z 50 ľudí. Možno to neznie ako veľké množstvo, avšak v obrovskej metropole, akou britské hlavné mesto nepochybne je, sa počet ľudí závislých na tejto droge nebezpečne zvyšuje.

Ba čo viac, Londýn je jedným z piatich európskych miest, kde sa kokaínu užíva najviac, spoločnosť mu na vrchole robia Barcelona, Antwerpy, Zurich a Amsterdam. Zaujímavo vyznieva fakt, že podľa odborníkov z King’s College je Londýn výnimočným aj kvôli takmer vyrovnanému užívaniu kokaínu počas týždňa a cez víkendy. Znamená to, že na divokých víkendových párty ľudia užívajú toľko kokaínu, čo počas pracovných dní.

Odporúčané
Timothée Chalamet je agresívny narkoman a Gary Oldman zase punkáč na heroíne. Toto sú najdesivejšie filmy o drogách (Rebríček) Timothée Chalamet je agresívny narkoman a Gary Oldman zase punkáč na heroíne. Toto sú najdesivejšie filmy o drogách (Rebríček) 25. marca 2024, 12:30

V posledných rokoch zároveň stúpla čistota drogy, do ktorej sa už neprimiešava toľko nadbytočných látok. Vedci to pripisujú novým kartelom pôsobiacim v britskej metropole ako albánska mafia, ale aj zvýšenej produkcii v Južnej Amerike.

Domov
Zdieľať
Diskusia