Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah vznikol v spolupráci s iRobot.
14. mája 2019, 17:00
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Test najmodernejšieho robotického vysávača: Ak nenávidiš vysávanie, toto je niečo pre teba

Test najmodernejšieho robotického vysávača: Ak nenávidiš vysávanie, toto je niečo pre teba
Zdroj: Matúš Majer/REFRESHER
TECH
Uložiť Uložené

Dostal som na testovanie robotický vysávač a toho klasického sa už nikdy nechcem ani dotknúť.

Klasické vysávanie som vždy neznášal. Obrovské množstvo hluku, námahy a premárneného času, ktorý by sa dal využiť tisícmi rôznymi spôsobmi. Miesto toho však musíš drieť s vysávačom v ruke a čistiť všetku tú špinu, čo si narobil ty, tvoja rodina alebo tvoj domáci miláčik. Nikto to nemá rád.

Dnes však žijeme v roku 2019 a robotické vysávače sú bežnou súčasťou našej spoločnosti. Do rúk sa mi na testovanie dostal iRobot Roomba i7+, reprezentant najnovšej a najpokročilejšej generácie.

Okrem toho, že zvládne vysávanie úplne sám, jeho súčasťou je aj vyprázdňovacia stanica a ty si tak nemusíš lámať hlavu ani s vynášaním odpadu. Nová Roomba zvládne všetko sama. Ty ju len spustíš cez šikovnú appku a necháš bežať.

Vyskúšal som robotický vysávač a normálny už nikdy nechcem. Najnenávidenejšia domáca práca je konečne z krku.
Vyskúšal som robotický vysávač a normálny už nikdy nechcem. Najnenávidenejšia domáca práca je konečne z krku. Zdroj: Matúš Majer/REFRESHER

Bežný vysávač už nechcem nikdy vidieť

Vidieť, ako Roomba krúži po byte a ničí každú špinu, je príjemný pocit. Samozrejme, na jej prvých jazdách som sa trochu bál a vždy ju pozoroval, lebo čo ak sa niekde zasekne, niečo pokazí alebo podpáli. Trošku mi pripomínala malé zvieratko, ktoré však na rozdiel od špinenia upratuje a občas aj utrúsi nejakú tú hlášku.

Roomba si na svojej prvej jazde kompletne zmapuje tvoj byt a následne pri každom ďalšom vysávaní vyberie tú najefektívnejšiu trasu. Poradí si aj s kobercami a dokonca mi vyliezla aj na menšiu poličku na zemi.

Prekoná totiž prekážky až do výšky 2 cm a navyše je vybavená špeciálnymi senzormi, vďaka ktorými sa stien dotýka jemne a takisto nespadne zo schodov. Roomba okolo seba jednoducho vidí a vie, ako má jej trasa viesť a kam smerovať.

Samozrejme, ak chceš mať povysávané všetko, nemal by si na zemi nechávať pohodené žiadne oblečenie, no Roomba ti žiadnu zabudnutú ponožku agresívne nezožerie, práve naopak – pozorne ju obíde, pričom do mapy zaznačí, že sa jej nepodarilo vyčistiť každý kúsok tvojho bytu či domu.

Jedno tlačidlo = Čistý byt

Roomba prichádza s aplikáciou iRobot HOME, no zaobídeš sa aj bez nej. Po rozbalení vysávač jednoducho položíš do dokovacej stanice, ktorá v mojom prípade prišla aj s automatickou vyprázdňovacou stanicou Clean Base. Roomba je pripravená v priebehu pár sekúnd.

V doku sa vysávač automaticky nabíja a ovládať ho môžeš priamo cez tlačidlá alebo cez múdru aplikáciu, kde vidíš aj mapovanie svojho bytu, progres či plno ďalších možností.

Čo však najviac cením je fakt, že stlačím jedlo tlačidlo Clean v smartfóne a vysávač už presne vie, čo má robiť. A je jedno, či som doma alebo hocikde inde. Práve v tejto chvíli mu cez appku poviem, aby začal vysávať a viem, že za polhodinu domov prídem do čistučkého bytu a vysávač bude potichu oddychovať v dokovacej stanici.

Pôdorys bytu má síce trošku pomýlený, no aj tak ide o skvelý výkon, v ktorom sa viem dobre orientovať

Vyskúšal som robotický vysávač a normálny už nikdy nechcem. Najnenávidenejšia domáca práca je konečne z krku.
Vyskúšal som robotický vysávač a normálny už nikdy nechcem. Najnenávidenejšia domáca práca je konečne z krku. Zdroj: Matúš Majer/REFRESHER

Vysáva len tam, kde chceš

Roomba sa samozrejme nebude dobýjať do zavretých dverí a pochopí, že tam nemá ísť. Pri každom vysávaní skúma potenciálne nové oblasti, ktoré by pribudli do jej rajónu, ako napríklad predtým zatvorená izba.

Ak chceš mať súkromnú chvíľku v spálni a zároveň mať čistý zvyšok bytu, stačí zavrieť dvere. No ide to aj jednoduchšie – vďaka technológii Smart Maps dokáže Roomba zmapovať pôdorys tvojho bytu a ty si ho vieš následne rozdeliť na izby. Pri nastavovaní vysávania ti je potom umožnené Roombe povedať, aby napríklad vyčistila len kuchyňu a predsieň.

Roomba i7+ je jediný vysávač, ktorý toto vďaka technológii Imprint dokáže. Ako všetky robotické vysávače však má aj jedno negatívum. Keďže je kruhového tvaru, s rohmi si až tak dobre neporadí.

Zvláda ich pomerne dobre, no s najväčšími škárami si budeš musieť poradiť s ručným vysávačom, mopom alebo jednoducho metlou. Kúty sa ti však zašpinia maximálne raz za týždeň a od väčšiny vysávania budeš mať svätý pokoj.

Vyskúšal som robotický vysávač a normálny už nikdy nechcem. Najnenávidenejšia domáca práca je konečne z krku.
Vyskúšal som robotický vysávač a normálny už nikdy nechcem. Najnenávidenejšia domáca práca je konečne z krku. Zdroj: Matúš Majer/REFRESHER

Všetok prach je preč, škvrny však ostávajú

Roomba skrýva patentovaný 3-stupňový systém čistenia. Ten v sebe kombinuje bočnú kefku a dve hlavné gumené kefy na rôzne povrchy, vďaka čomu som bol s kvalitou vysávania spokojný. Roomba si poradila s kachličkami, parketami aj kobercom v spálni. Prekvapilo ma, že ani v hrubších vláknach (ako chlpatý koberček v kúpeľni) nenechal vysávač žiadny bordel.

Niektoré vysávače iných značiek však fungujú aj ako mop, to v prípade Roomby i7+ neplatí. Povysáva každú nečistotu a k väčším sa pre istotu aj viackrát vráti, no škvrny na podlahe sú úlohou mopu.

Roomba sa po dovysávaní inej miestnosti vracia domov. Našla kúsok skla, na ktorý ma upozornila cez aplikáciu. Najväčšie nečistoty nedokáže spracovať žiadny vysávač

O výdrž batérie sa báť nemusíš

Vysávanie je náročnou činnosťou pre človeka, no aj pre robotov. Ak si myslíš, že máš obrovský byt či dom, výdrž batérie až 75 minút si s tým jednoducho poradí a navyše je tu niekoľko ďalších vychytávok.

Po vybití sa Roomba i7+ sama vráti do dokovacej stanice, kde sa nabije a následne dovysáva zvyšok bytu. Rozhodne sa tak nemusíš báť, že by sa nejaký kút vynechal.

A veľká kapacita sa netýka len batérie, no tiež spôsobu, ako sa Roomba zbavuje odpadu. Po dovysávaní sa totiž automaticky vráti do doku a pokiaľ k nej máš aj vyprázdňovaciu stanicu, tá automaticky špinu vysaje do špeciálneho vrecka. To bez problémov vydrží vyše 30 vysávaní, ak teda vysávaš napríklad každé 3-4 dni, vymeniť ti ho stačí len 4x do roka.

Roomba i7+ tak spraví všetko za teba. Ty potrebuješ len appku a všetko je vybavené. Robotický vysávač som testoval dva týždne a až na pochopiteľné problémy ako to, že sa nezmestí do rohov, som bol príjemne prekvapený.

Poradí si s kobercami, prahmi aj nižšími poličkami. Sama sa vyprázdni a čo je najlepšie, povysáva, aj keď nie som doma. A aj keď sa cestou vybije, Roomba svoju prácu po nabití dokončí a ide tak o spoľahlivú investíciu, ktorá ti ušetrí hodiny a hodiny vzácneho času. Najnenávidenejšia domáca práca je konečne z krku.

Vyskúšal som robotický vysávač a normálny už nikdy nechcem. Roomba i7+ spravila z vysávania zábavu
Vyskúšal som robotický vysávač a normálny už nikdy nechcem. Roomba i7+ spravila z vysávania zábavu Zdroj: Matúš Majer/REFRESHER
Domov
Zdieľať
Diskusia