Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
14. apríla 2019, 15:55
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Vedci implantovali ľudské gény do opičieho mozgu. Primáty sa stali inteligentnejšími, tvrdí výskum

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

V Číne sa zmazávajú hranice etického vedeckého výskumu.

Západní výskumníci označili za kontroverzný a neetický experiment, na ktorom v posledných mesiacoch pracovali vedci z Číny. Výskumníci z inštitúcie Kunming Institute of Zoology zverejnili v žurnále National Science Review svoju štúdiu, kde opisujú, ako do opíc z druhu makak rézus implantovali jeden z dôležitých ľudských génov a pozorovali, čo tento gén narobí s vývoj opičieho mozgu.

Štúdie sa zúčastnilo 11 takýchto opíc, pričom gén MCPH1 sa do opičieho mozgu dostal prostredníctvom stretnutia s vírusom, ktorý gén obsahoval, keď boli ešte v štádiu živočíšneho embrya.


Výsledky pritom naznačujú, že experiment zafungoval úspešne. Vedci zaznamenali u primátov efektívnejšiu krátkodobú pamäť, rýchlejšie reakcie a mozog sa im zároveň vyvíjal dlhšie v porovnaní s bežnými opicami tohto druhu, takže čínski experti skonštatovali, že predpoklad sa čiastočne naplnil.

Na druhej strane, otázka etiky zostáva v popredí experimentov, ktoré hraničia s krížením ľudí a opíc. Ako upozornil The Independent, vedkyňa Jacqueline Glover odmieta takéto experimenty, pretože vo verejnosti vyvolávajú pocity vznikajúcej „Planéty opíc“ a potenciálny kríženec medzi opicami a ľuďmi by nemohol prežiť akýkoľvek plnohodnotný život.

Nemal by vyvinutú telesnú schránku na ľudský život a zároveň by vývojovo výrazne predčil primáty, čo nemá v dlhodobom horizonte žiadny zmysel.

Domov
Zdieľať
Diskusia