Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
10. apríla 2019, 14:53
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Vyšník, nižník alebo horník a dolník? Slováci hrajú Faraóna, ale pravidlá nemajú ani zďaleka všetci rovnaké

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Obľúbená kartová hra dokáže vyvolať konflikty, ktoré by si nikdy neočakával.

Naši susedia spoza rieky Moravy momentálne žijú novým meme o kartovej hre Prší. Ak si dodnes netušil, že Česi nehrávajú Faraóna, ale práve Prší, nič si z toho nerob, ani množstvo z nás o tejto jazykovej odchýlke nemalo vedomosť. Toto pomenovanie zrejme pochádza z faktu, že hra prebieha tak rýchlo, až karty na stôl „pršia“, a teda padajú vo veľmi rýchlom slede.

Zatiaľ čo Česi sa zabávajú na červených sedmičkách, my sme po krátkej debate zistili, že sa naše vnímanie hry Faraón výrazne odlišuje. Niektoré karty nazývame úplne inak ako naši rovesníci, líšia sa aj hracie pravidlá, a tak sme dali hlavy dokopy a rozhodli sme sa, že našich čitateľov konfrontujeme, aby sme zistili, čo v našej spoločnosti prevažuje.

Vyšník, nižník alebo horník a dolník? Slováci hrajú Faraóna, ale pravidlá nemajú ani zďaleka všetci rovnaké
Zdroj: Feris HD/YouTube


Horník, dolník verzus vyšník a nižník

Zrejme najväčšia debata, ktorá sa medzi nami rozpútala, sa točila okolo pomenovania kariet so schopnosťou zmeniť farbu alebo zastaviť sedmičku. Drvivá väčšina ľudí nazýva tieto karty horník a dolník, lenže pri ľuďoch pochádzajúcich prevažne z východného Slovenska sme zaznamenali, že horníka a dolníka volajú vyšník a nižník. 

Na našej ceste za poznaním sme zistili, že pomenovanie horník a dolník by mohlo mať korene v Česku. Jeden z respondentov nám povedal, že horníka jednoducho nazýval slovom menič, pretože z logického dôvodu táto karta mení farbu v hre. 

Červená sedmička

Aj téma červenej sedmičky bola trochu kontroverzná. Časť ľudí vôbec neuznávala schopnosť červenej sedmičky vracať hráčov do hry a objavili sa rozmanité konflikty. Väčšina ľudí súhlasila, že červená sedmička má schopnosť vracať, názory sa však rozdelili, keď sme sa pýtali, či môže hráč vrátiť len hráča, ktorý položil karty a skončil v prebiehajúcom kole, alebo môže červená sedmička vracať kohokoľvek od začiatku hry. Prevažná časť ľudí navyše súhlasila, že červenú sedmičku môžeš pri vracaní položiť na akúkoľvek farbu a pokojne s ňou položil aj ďalšie sedmičky a vrátiť človek do hry s viacerými kartami.

Zelený dolník či nižník

Rozdielne názory sme objavili pri zelenom dolníkovi. Túto kartu niektorí respondenti volali „faraón“, pričom jej špeciálnych schopností bolo hneď niekoľko. Jednou z nich je schopnosť zastaviť akúkoľvek sedmičku, a tak si nemusíš z balíčka potiahnuť 3 karty. Na druhej strane, niektorí respondenti hrali so zeleným dolníkom ako s kartou, ktorú môžeš položiť na akúkoľvek farbu, ako keby išlo o pomyselného žolíka. Avšak, po jeho zahraní musí nasledujúci hráč pokračovať štandardne dolníkom alebo zelenou farbou. 

Vyšník, nižník alebo horník a dolník? Slováci hrajú Faraóna, ale pravidlá nemajú ani zďaleka všetci rovnaké
Zdroj: Feris HD/YouTube

Spálená

Väčšina ľudí zrejme hráva zrýchlenú verziu Faraóna. V praxi to znamená, že ak máš na ruke osmičky vo viacerých farbách, nemusíš čakať a vykladať tieto karty po jednej, môžeš dať dve či tri naraz. Ak sa tí podarí nazbierať jeden druh kariet vo všetkých štyroch farbách, väčšina ľudí hráva tak, že je možné všetky štyri karty vyhodiť naraz a zahrať teda spálenú. Vďaka spálenej máš potom možnosť ísť ešte raz. 

Rýchly a pomalý

Objavila sa ešte jedna verzia rýchleho a pomalého Faraóna. Namiesto rýchlej verzie, čo v predchádzajúcom prípade znamenalo, že môžeš zahrať viacero farieb naraz, jeden respondent vnímal rozdelenie na rýchleho a pomalého tak, že v prípade rýchleho hráči nečakajú na žiadne prebíjanie a karty jednoducho „pršia“, zatiaľ čo v prípade pomalého hráči čakajú sekundu alebo dve, keď sa položí eso, aby mali ostatní hráči šancu zareagovať a prebiť položené eso svojím esom.

Anketa:
Ako voláš tieto karty?
Horník a dolník
Vyšník a nižník
Horník a dolník
73 %
5404 Hlasov
Vyšník a nižník
27 %
2008 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia