Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. marca 2019, 15:59
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Mladým Slovákom sa po škole nechce pracovať. Radšej žijú u rodičov bez nákladov, upozorňuje ministerstvo

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Ministerstvo nevníma situáciu mladých ľudí na pracovnom trhu pozitívne.

Na konci minulého týždňa sa pred novinárov postavil minister práce Ján Richter a sťažoval sa na mladých ľudí. Časť z nich sa po skončení školy odmieta zamestnať, na čo vplýva niekoľko dôvodov. Na tlačovej konferencii vymenoval minister dôvody ako nízky začiatočný plat či oblasti ako stavebníctvo či poľnohospodárstvo, o ktoré mladí ľudia jednoducho nemajú záujem, pretože by museli pracovať manuálne.

Na druhej strane, Richter skritizoval dnešnú mládež za to, že si zvykla žiť za minimálne náklady doma u rodičov. Ministerstvo vníma problémy najmä o absolventov stredných škôl.

Mladým Slovákom sa po škole nechce pracovať. Radšej žijú u rodičov bez nákladov, upozorňuje ministerstvo
Zdroj: Kazz737/Tumblr

Štatistiky ukazujú, že minulý rok v septembri bolo na úradoch práce zaevidovaných skoro 5 900 absolventov stredných škôl, lenže v súčasnosti sa stav výrazne nezlepšil. Tento počet klesol o 36 percent, z čoho vyplýva, že na úradoch práce dnes zostáva skoro 3 800 absolventov, ktorí do práce zatiaľ nenastúpili.

Keď sa pozrieme na situáciu vysokoškolských absolventov, štatistiky podľa ministerstva vyznievajú pozitívnejšie. Minulý rok sa do evidencie zapísalo cez 7 500 absolventov vysokých škôl, dnes v evidencii zostáva menej ako 1 200 z nich. Výrazný pokles potvrdzuje, že absolventi vysokých škôl do zamestnania vstupujú aj napriek niektorým výhradám, neváhajú vymeniť aj vyštudovaný odbor za lepšiu pracovnú príležitosť.

Minister vníma, že najmä stredoškolskí absolventi odmietajú pracovať za nízku mzdu, pretože sa im to neoplatí vo svetle možností zostať u rodičov, ale vraj si takto na Slovensku vychovávame generáciu, ktorá bude v budúcnosti čoraz menej ochotná nastupovať do práce, nielen po skončení školy, ale aj po pár rokoch nezamestnanosti.

Domov
Zdieľať
Diskusia