Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. marca 2019, 2:03
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Šofér smetiarskeho auta dnes v Bratislave zarobí viac ako niektorí manažéri. Priemerná výplata sa mu vraj šplhá nad 1 500 €

ZAUJÍMAVOSTI BRATISLAVA
Uložiť Uložené

V hlavnom meste je po smetiaroch veľký dopyt.

Na Slovensku máme množstvo voľných pracovných miest, ale už aj my začíname pociťovať nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily. Najnovšie vyšlo vďaka portálu Aktuality.sk najavo, že smetiari v Bratislave sa nemajú vôbec zle, pretože priemerné výplaty by im mohli závidieť v takmer všetkých kútoch Slovenska.

Od roku 2010 sa pritom priemerný plat smetiara v našej krajine zvýšil z 510 na približne 750 €, avšak pracovníci z bratislavskej mestskej spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) ho jednoznačne ťahujú nahor.

Šofér smetiarskeho auta dnes v Bratislave zarobí viac ako 1 500 €.
Šofér smetiarskeho auta dnes v Bratislave zarobí viac ako 1 500 €. Zdroj: TASR/Marko Erd

Uchádzači o miesto šoféra smetiarskeho auta v tejto spoločnosti majú šancu získať priemerný plat výške 1 578 € v hrubom. Len pred pár dňami nám Štatistický úrad oznámil, že priemerný plat na Slovensku momentálne dosahuje 1 101 €, čo znamená, že vodič smetiarskeho auta si v hlavnom meste môže žiť na vysokej nohe.

Keď plat 1 578 € porovnáme s niektorými profesiami a konkrétnymi inzerátmi, zistíme, že Retail manager v nemenovanej spoločnosti zarába okolo 1 300 €, Configuration Manager v inej spoločnosti sídliacej v Bratislave zase rovných 1 500 €.

Avšak, keď porovnáme priemerný plat s ponúkaným nástupným platom, nie je to také ružové, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Inzerát na portáli Profesia.sk síce naozaj potvrdzuje, že OLO hľadá vodičov zberných vozidiel, lenže v časti nástupný plat je uvedená čiastka 931 € v hrubom. K nej si vraj môžeš pripočítať osobné prémie do výšky 25 %.

Kým by si sa teda vyšplhal na priemerný plat vo výške 1 578 €, zrejme by ti to pár rokov trvalo a možno by si sa k nemu ani nepriblížil. Uvádzané priemerné platy preto jednoducho často skresľujú.

Ako sa pre Aktuality.sk vyjadrila samotná zástupkyňa bratislavskej spoločnosti, smetiari majú zmluvu na dobu neurčitú, náborový príspevok 500 €, každoročné navýšenie mzdy o 3 %, gastráče vo výške 4,8 € a samozrejmosťou sú aj príplatky za nadčasy. Dostaneš aj 13. či 14. plat 

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

Keby si však nemal vodičák kategórie C na nákladné auto, môžeš sa zamestnať aj ako smetiar-závozník. V tom prípade môžeš v priemere mesačne zarobiť 1 215 € spoločne s náborovým príspevkom 250 €. Samozrejme, aj tu je situácia s nástupným platom oveľa smutnejšia. Keď začneš pracovať, zarobíš 812 € v hrubom a na zárobok 1 215 € si nejaký ten piatok počkáš.

Domov
Zdieľať
Diskusia