Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. marca 2019, 10:24
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Pred rituálmi s mŕtvymi sa vyzliekla do naha. Bola poslednou britskou čarodejnicou alebo podvodníčkou?

Pred rituálmi s mŕtvymi sa vyzliekla do naha. Bola poslednou britskou čarodejnicou alebo podvodníčkou?
Zdroj: Harry Price. (1931) / wikimedia.org
ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Zosnulí sa mohli vďaka jej údajným schopnostiam zhmotňovať do fyzickej podoby.

Victoria Helen Duncan mala už ako malé dievča k svojej mame a spolužiačkam prichádzať s katastrofickými proroctvami, ktoré ich samozrejme desili na smrť. Za svoje kontroverzné prejavy si v mladosti vyslúžila prezývku Pekelná Nell. Matka sa jej od detstva snažila vštiepiť do hlavy, že nič ako duchovia a kontakt s mŕtvymi ľuďmi neexistuje.

Jej neskorší manžel bol ale opačného názoru než Helenina matka. Práve on ju presvedčil k tomu, aby svoje schopnosti využila na prepojenie zosnulých s preživšími. Behom krátkeho obdobia niekoľkých rokoch sa Helen v Anglicku stala známym médiom. Za dané obdobie sa jej podarilo vykonať niekoľko stoviek rituálov.

Victoria Helen Duncan
Victoria Helen Duncan Zdroj: Harry Price. (1931) / wikimedia.org

Zákazníci ju kontrolovali nahú, aby si overili, že nepodvádza

V roku 1920 si jej manžel uvedomil, že koniec prvej svetovej vojny pre Helen vytvoril obrovský trh klientov. Mnohí vojaci sa totiž z bojov nikdy nevrátili. Podľa portálu historyanswers.uk sa len na území Británie v danej dobe vytvorilo asi 50 000 takýchto spirituálnych spoločenstiev.

Iste, práve v spomínanom období sa na scéne vynorilo množstvo podvodníkov. Aby Helen predišla podozreniam z falošných obradov, pred začiatkom rituálov sa vyzliekla do naha. Jej klienti si ju teda mohli prehliadnuť, aby videli, že pri sebe neskrýva žiadne predmety. Následne sa obliekla do striebornej róby.

Pozostalým jej komunikácia so zosnulými umožňovala taktiež fyzický kontakt. Ten vedela zabezpečiť pomocou ektoplazmy, ktorá jej vytekala z úst a z nosa. Finálna podoba často naozaj pripomínala časti ľudského tela. V roku 1928 si na jej obrady posvietil fotograf menom Harvey Metcalfe a povedzme si úprimne, výsledne zobrazenia nepôsobili príliš presvedčivo.

Victoria Helen Duncan
Victoria Helen Duncan Zdroj: Harry Price (1931) / wikimedia.com

Helen označili za podvodníčku

Spoločnosť London Spiritualist Alliance (LSA) sa v roku 1931 rozhodla proti Helen postaviť. Po overení jej metód s klientmi označila konanie za podvodné. Ektoplazma bola podľa ich prieskumu vytvorená zmiešaním bavlnenej gázy a vaječných bielok. Nemalo ísť teda o nič, čo by mohlo reálne pochádzať mimo pozemského sveta.

Po označení za podvodníčku jej aktivity podliehali väčšej kontrole. Na jeden z obradov sa prihlásila aj policajtka v utajení, ktorá sa vrhla po údajnom duchovi a zistila, že išlo len o kopu starého spodného prádla. Za túto podvodnú činnosť bola Helena Duncan zadržaná a pokutovaná sumou 10 £.

Aj tak si ale mnohí verní zákazníci stáli za tým, že im Helen pomohla. Odvolávali sa aj na to, že o nich a ich blízkych vedela informácie, ktoré sa k nej nemali ako dostať. Ďalej tvrdili, že z jej úst vychádzal hlas nepodobajúci sa Helen Duncan.

K Helen krátko na to pristúpil muž menom Harry Price, ktorý bol známy odhaľovaním podvodných spirituálnych médií. Ten Helen zaplatil 50 £ za to, aby mu dovolila skúmať jej obrady.

Nešlo mu ale zámerne o to, aby každú osobu pracujúcu v spirituálnej oblasti odsúdil za podvodníka či podvodníčku. Pri svojich predošlých skúsenostiach dal naopak mnohým osobám živiacimi sa podobnými rituálmi zelenú, a teda potvrdil, že ich schopnosti sú pravé.

Domov
Zdieľať
Diskusia