Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. februára 2019, 18:58
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Slávne video údajne zachytávajúce Bigfoota vzbudzuje dohady aj dnes. Ako vlastne vzniklo a existuje tento záhadný tvor?

Slávne video údajne zachytávajúce Bigfoota vzbudzuje dohady aj dnes. Ako vlastne vzniklo a existuje tento záhadný tvor?
Zdroj: Wikimedia Commons
ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Bytosť z folklórnych legiend alebo skutočný neznámy tvor, ktorý žije ukrytý v amerických lesoch?

Bigfoot už dávno vystúpil zo sféry obyčajných legiend či kryptozoologických príručiek a stal sa pevnou súčasťou svetovej popkultúry. Stretnúť sme sa s ním mohli v knihách, seriáloch či filmoch. Podobne je na tom aj jeho „príbuzný“ z Himalájí menom Yetti. Je však možné, že by podobný tvor na Zemi skutočne mohol existovať?

Bigfoot (Veľká noha alebo aj Sasquatch) je označenie pre doteraz neznámy druh veľkého primáta, resp. primátovi podobnú bytosť. Je silno zviazaný s Amerikou, konkrétne má obývať lesy na severozápade USA.

Legendy o ňom nájdeme v kultúrach kmeňov pôvodných obyvateľov Ameriky, kde sa tieto bytosti označovali ako „muži z divočiny“ či „tí s neškodnou tvárou“.

Podobizeň Bigfoota v rezervácii Crystal Creek

Slávne video zachytávajúce Bigfoota dodnes vzbudzuje dohady. Ako vlastne vzniklo?
Slávne video zachytávajúce Bigfoota dodnes vzbudzuje dohady. Ako vlastne vzniklo? Zdroj: Wikimedia Commons

Každý indiánsky kmeň mal o týchto bytostiach vlastné príbehy. Podľa niektorých z nich malo ísť o kanibalistické obludy, ktoré dokázali byť k ľuďom nezriedka agresívne. Termín Bigfoot sa začal používať v roku 1958, kedy ho do sveta vypustil novinár Andrew Genzoli.

Ten bol pravdepodobne prvý, kto o tomto záhadnom tvorovi napísal celú sériu článkov a dokonca priložil fotografiu záhadných veľkých stôp. Od nich následne pre tohto tvora odvodil jeho meno.

Skeptici pravdaže autenticitu týchto stôp spochybňujú a poukazujú skôr na to, že ich vytvoril sám Genzoli, aby vyvolal senzáciu. Základy pre modernú legendu však už boli položené. Médiá odvtedy prinášali viacero svedectiev o tom, že obávaného Bigfoota niekto sem-tam zazrel, ale ako to už chodí, chýbal akýkoľvek dôkaz.

V roku 1967 sa však objavilo dnes už legendárne video, ktoré malo skutočne zachytávať samicu Bigfoota. Autormi slávneho záznamu boli Roger Patterson a Robert Gimlin.

Záber na údajného Bigfoota z filmu Pattersona a Gimlina

Slávne video zachytávajúce Bigfoota dodnes vzbudzuje dohady. Ako vlastne vzniklo?
Slávne video zachytávajúce Bigfoota dodnes vzbudzuje dohady. Ako vlastne vzniklo? Zdroj: Patterson-Gimlin

Krátky, 59-sekundový záznam (film má v skutočnosti dĺžku 3 minúty a 28 sekúnd, avšak Bigfoota zachytáva len jeho záver) bol natočený v blízkosti rieky Klamath, v oblasti známej ako Bluff Creek. Patterson a Gimlin tvrdili, že sa im na kameru s konečnou platnosťou podarilo zachytiť legendami opradeného tvora.

Filmu spočiatku veľa vedcov nevenovalo pozornosť, napokon však predsa len vyšlo viacero štúdií a mnoho odborníkov podrobilo natočený materiál najrôznejším skúmaniam. Ich závery boli často pomerne rozdielne.

Vznik filmu

Podľa svojich slov sa Patterson a Gimlin 20. októbra 1967 popoludní vybrali na koňoch do oblasti Bluff Creek. Následne si za kríkmi a navŕšeným drevom všimli obrovskú postavu. Patterson bol podľa svojich slov v šoku a takmer sa nevedel pohnúť. Jeho kôň pri pohľade na postavu začal byť nepokojný a Patterson mal čo robiť, aby ho zvládol. Zosadol z koňa a vytiahol kameru.

Na Gimlina zakričal, nech mu kryje chrbát. Ten vytiahol zbraň, ale na postavu nezamieril. Údajná samica Bigfoota od nich rýchlym krokom odkráčala, ale Patterson ju chvíľu prenasledoval, na čo sa postava obzrela cez plece a zadívala sa priamo do kamery.

Patterson vyhlásil, že sa na nich dívala s tým „najväčším odporom a hnusom“. Obaja muži vždy kategoricky odmietali, že by vytvorili úmyselný podvod a vždy verili, že sa im na filmový záznam skutočne podarilo zachytiť bájneho Bigfoota. Gimlin síce neskôr uznal, že sa mohli stať terčom vtipu niekoho tretieho, sám však popieral, že by podvod zinscenoval.

Kompletná verzia záznamu

Skúmanie filmu

Natočený záznam sa stal známym aj pod názvom „Patterson-Gimlin Film“ a ako sme povedali vyššie, postupne sa vynorilo niekoľko štúdií. Našlo sa viacero vedcov, ktorí záznam považovali za autentický. Spôsob, akým sa bytosť pohybuje a aké veľké robí kroky, podľa nich vylučuje, že by išlo o človeka v maske.

Zástancovia poukazovali aj na to, že pri bližšom pohľade je možné vidieť pohyb svalov na rukách a nohách. Podľa nich by bolo „extrémne zložité“ (ak nie rovno nemožné) zostrojiť oblek v takej presvedčivosti.

Umelecká podobizeň tváre údajného Bigfoota z Pattersonovho a Gimlinovho filmu

Slávne video zachytávajúce Bigfoota dodnes vzbudzuje dohady. Ako vlastne vzniklo?
Slávne video zachytávajúce Bigfoota dodnes vzbudzuje dohady. Ako vlastne vzniklo? Zdroj: Pinterest
Domov
Zdieľať
Diskusia