Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. januára 2019, 9:27
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Facebook je taký zúfalý, že ľuďom platí za prístup ku všetkým osobným informáciám. Monitoruje správy, lokalitu aj fotky

TECH FACEBOOK
Uložiť Uložené

Sociálna sieť sa chce udržať na vrchole za každú cenu.

Ak existuje technologický gigant, pri ktorom za posledné mesiace ľudia stratili aj posledné štipky dôvery, tak je to nepochybne Facebook. Už v minulosti sa zistilo, že sociálna sieť bola často atakovaná vonkajšími faktormi a ukradnuté boli milióny údajov o užívateľoch bez toho, aby o tom boli prvotne informovaní.

Facebook zasiahol aj škandál spojený s firmou Cambridge Analytica, ktorá údaje ľudí využila na politické účely a manipuláciu, za čo musel Mark Zuckerberg predstúpiť aj pred americký kongres. Praktiky sociálnej siete kritizoval už aj šéf Apple Tim Cook, ktorý určite nebude nadšený novými zisteniami o tom, ako sa Facebook snaží udržať na vrchole.

Zúfalá sociálna sieť v posledných rokoch platila užívateľom vo veku od 13 do 35 rokov približne 20 dolárov mesačne za to, aby jej poskytli kompletný prístup ku všetkým aktivitám na svojom mobile. Stačilo si stiahnuť špeciálnu aplikáciu a program Facebook Research sa pustil do práce.

Facebook je taký zúfalý, že ľuďom platí za prístup ku všetkým osobným informáciám. Monitoruje správy, lokalitu aj fotky
Zdroj: Pxhere

Ako uviedol odborník na portáli TechCrunch, vďaka aplikácii sa Facebook vedel dostať k údajom ako súkromné správy, všetky posielané videá aj fotografie, aktivity v prehliadačoch a sociálna sieť dokonca chcela aj screenshoty histórie objednávok z Amazonu. Sieť vedela monitorovať aj umiestnenie, pretože jej užívatelia za peniaze poskytli prístup aj k GPS.

Odporúčané
Meta oslovila 6 talentovaných Slovákov, aby svojím umením poukázali na šírenie hoaxov v spoločnosti. Pozri si, čo vytvorili Meta oslovila 6 talentovaných Slovákov, aby svojím umením poukázali na šírenie hoaxov v spoločnosti. Pozri si, čo vytvorili 4. júla 2023, 10:00

Odborníci sa zhodujú, že Facebook sa natoľko obáva potenciálneho zosadenia z trónu, že dokáže vymyslieť prakticky čokoľvek, aby sa dostal do hlavy svojich užívateľov a našiel nový projekt ako WhatsApp. Sociálna sieť jednoducho potrebuje dominovať natoľko, ako sa jej to darilo doteraz, a svoju pozíciu na trhu si upevňuje sondovaním do tých najintímnejších údajov, ktoré ľudia cez mobil zdieľajú.

V reakcii na zistenia už Facebook vydal vyhlásenie, že aplikáciu Facebook Research pre iOS už sťahuje. Prehrabávaním sa v zašifrovaných dátach v mobiloch s operačným systémom iOS a následným prelamovaním tohto šifrovania pravdepodobne sieť porušila podmienky Apple, čo spomínaného Tima Cooka určite nepotešilo.

Aplikácia pre Android však bude pokračovať aj naďalej. Nevedno presne, čo v údajoch Facebook hľadá, ale s neobmedzeným prístupom ku celému digitálnemu životu ľudí má voľnú ruku.

Domov
Zdieľať
Diskusia