Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. januára 2019, 15:02
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Ohňostroje výrazne znečistili vzduch v slovenských mestách. Ktoré dopadlo najhoršie?

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Životné prostredie dostalo poriadne zabrať.

Pred príchodom nového roka sme ti priniesli článok, v ktorom náš kolega z Česka objasnil negatívne stránky (nielen) silvestrovských ohňostrojov. Záverom mali čitatelia možnosť vyjadriť svoj názor na zákaz predaja pyrotechniky. 379 respondentov so zákazom súhlasilo a 289 hlasov bolo smerovaných proti zákazu predaja pyrotechniky.

V krátkosti sa vrátime ešte k vplyvu ohňostrojov na životné prostredie. Portál iMeteo, čerpajúc z dát Slovenského hydrometeorologického ústavu, na svojom webe zverejnil grafy, podľa ktorých po novoročných oslavách v slovenských mestách stúpli koncentrácie škodlivých látok vo vzduchu. V niektorých prípadoch išlo o viac než desaťnásobné navýšenie.

Novoročné oslavy v Banskej Bystrici

Ohňostroje znečistili vzduch v slovenských mestách. Ktoré dopadlo najhoršie?
Ohňostroje znečistili vzduch v slovenských mestách. Ktoré dopadlo najhoršie? Zdroj: FOTO TASR - Dušan Hein

Na prelome rokov 2018 a 2019 bolo najvyššie znečistenie ovzdušia zaznamenané v Ružomberku, Bratislave a v Košiciach. Ďalej sa rapídne zvýšenie škodlivých látok v ovzduší zaznamenalo napríklad v Krompachoch, v Nitre, Prievidzi či v Trenčíne.

Na znečistenie vzduchu ohňostrojmi odkazujeme aj v našom článku, kde spomíname vyjadrenie nemeckej agentúry pre životné prostredie. Podľa nej sa na konci roku 2016 medzi polnocou až druhou hodinou do ovzdušia v Nemecku dostalo 5 000 ton mikročastíc (približne 17 % z hodnoty za rok vyprodukovanej autami v Nemecku).

Domov
Zdieľať
Diskusia