Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. decembra 2018, 0:52
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Nemecko sumou 2 500 € na osobu vyplatí preživších holokaustu, ktorých ako deti evakuovali z Európy

ZAUJÍMAVOSTI NACIZMUS
Uložiť Uložené

Pôjde o jednorazovú finančnú kompenzáciu voči približne 1 000 obetiam.

Nemecko odsúhlasilo kompenzovanie ľudí, ktorí boli tesne pred druhou svetovou vojnou evakuovaní do Británie. Berlín plánuje vyplatiť 2 500 € každému jednému preživšiemu takzvaných detských transportov.

O tomto konaní informovala Konferencia o židovských hmotných nárokoch voči Nemecku, z anglického názvu známa ako The Conference on Jewish Material Claims Against Germany, alebo pomocou skratky Jewish Claims Conference (JCC).

Transportami v danom období prešlo približne 10 000 detí. Z nich by do dnešného dňa malo žiť zhruba 1 000 (polovica obýva Britániu), ktorých sa týka jednorázová kompenzácia v sume spomínaných 2 500 €. Od roku 1952 Nemecko obetiam nacistického režimu vyplatilo už 80 miliard dolárov.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Claims Conference (@claims_conference),

Spomínané kompenzácie sa tentokrát majú týkať 80. výročia detských transportov, ktoré predstavovali 9-mesačné úsilie o evakuáciu (najmä židovských) detí do Británie pred vypuknutím druhej svetovej vojny.

Odporúčané
5 textov o druhej svetovej vojne, ktoré si musíš prečítať: desivé svedectvá, zdrogovaní vojaci a fotografie plné smútku 5 textov o druhej svetovej vojne, ktoré si musíš prečítať: desivé svedectvá, zdrogovaní vojaci a fotografie plné smútku 8. mája 2023, 12:00

Podľa tvrdenia Grega Schneidera z JCC mala byť väčšina rodičov evakuovaných detí krátko dobu na to zavraždená v koncentračných táboroch, kvôli čomu sa u mnohých sirôt vyvinuli význačné psychické problémy.

 

Prvý transport detí z Nemecka odišiel z krajiny 1. septembra 1939 a posledný transport z európskych obsadených zemí, konkrétne z Holandska, sa datuje k 14. máju 1940. 

Dokopy malo ísť o približne 10 000 detí z Rakúska, Nemecka, Československa a Poľska. Väčšinu z nich tvorili židia. Medzi veľkých hrdinov organizujúcich detské záchranné transporty patril aj Nicholas Winton.

Domov
Zdieľať
Diskusia