Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. novembra 2018, 13:17
Čas čítania 0:00
Sona O.

Samovraždy, ktoré najviac šokovali svet. Život si vzali Robin Williams, Chester Bennington či Avicii

ZAUJÍMAVOSTI KURT COBAIN SAMOVRAŽDA
Uložiť Uložené

Mnohé slávne osobnosti bojovali so svojimi démonmi pod maskou smiechu a vyrovnanosti. Nakoniec ale svoj život ukončili dobrovoľne.

Pod rúškom popularity a pozlátka sa často skrývajú oveľa temnejšie tajomstvá, aké veľakrát nepoznajú ani najbližší známych osobností. Depresie, závislosti, zdravotné problémy ani psychické ochorenia sa slávnym ľuďom nevyhýbajú a trápia ich úplne rovnako ako nás.

Hoci podľa štúdie z roku 2005 nie všetci jedinci so samovražednými sklonmi trpia duševnou poruchou, jedno majú všetci spoločné, trápi ich extrémna emocionálna bolesť, ktorú už viac nie sú schopní zvládať, a tak sa obrátia k rýchlemu riešeniu.

Na jednej strane sú milovaní a obdivovaní, na strane druhej ich skutočnú tvár pozná iba málokto a málokto je ochotný a schopný rozpoznať tvár, ktorú nasadzujú pred fotoaparátmi a kamerami od tej, ktorú vidia každé ráno v zrkadle. Samota a nepochopenie ich často sprevádzajú zábleskmi kamier. Títo slávni ľudia si dobrovoľne siahli na život a každý mal na to svoj vlastný dôvod. 

Avicii (úmrtie 20.4.2018)

Jeden z najslávnejších DJ-ov súčasnosti so svojimi démonmi bojoval už dávno. Jeho rodina v otvorenom liste priznala, že ho už dlhšie trápili otázky zmyslu života a šťastia, skrátka nebol stvorený pre mašinériu pop kultúry, v akej sa ocitol. 

Odporúčané
V Bolívii majú domy, kam sa opilci chodia prepiť 96 % alkoholom a zomrieť. Zaživa ich občas pochovajú na stavenisku ako rituál V Bolívii majú domy, kam sa opilci chodia prepiť 96 % alkoholom a zomrieť. Zaživa ich občas pochovajú na stavenisku ako rituál 11. decembra 2022, 9:30

Umelec predtým problémy riešil najmä alkoholom. Tvrdil, že mu počas turné pomáha vystupovať. Práve nadmerné pitie pravdepodobne mohlo aj za jeho zápal pankreasu, ten mu diagnostikovali vo veku 21 rokov a  musel kvôli nemu podstúpiť operáciu.

Jeho tragický koniec bol taktiež poznačený alkoholom, sám si spôsobil rezné zranenia rozbitou fľašou od vína. Švédsky DJ vykrvácal v hotelovej izbe v Ománe vo veku iba 28 rokov, 1. mája to potvrdila ománska polícia, ktorá nenašla známky cudzieho zavinenia. Aviciiho rodina ho pochovala na cintoríne Skogskyrkogården v rodnom Štokholme.  

Celý svet si ho bude navždy pamätať aj vďaka hitom ako Hey Brother, Wake Me Up či Waiting For Love. 

Samovraždy, ktoré najviac šokovali svet. Život si vzali Robin Williams, Chester Bennington či Avicii
Zdroj: TASR

Chester Bennington (úmrtie 20.7.2017)

Chester Bennington sa stal vďaka svojmu nepopierateľnému talentu a kreatívnej sile vzorom a inšpiráciou pre mnohých z nás. O svojich problémoch, ktoré sprevádzali jeho súkromný život nemlčal. Otvorene rozprával o tom, ako trpel závislosťou na kokaíne aj metanfetamíne, ako dieťa bol sexuálne zneužitý a bojoval s depresiou. Mnohé jeho texty sú úprimnou spoveďou o vnútorných zápasoch a emocionálnom nepokoji.

Aj napriek všetkému sa však 41-ročný spevák tesne pred svojou smrťou javil ako vyrovnaný a šťastný a pre väčšinu z jeho blízkych to bol obrovský šok. 20. júla 2017 sa Chester rozhodol ukončiť svoj život vo vlastnom dome v Kalifornii, jeho nehybné telo objavila upratovačka. Polícia potvrdila, že príčinou smrti bola samovražda obesením. V jeho tele našli stopové množstvo alkoholu. Okrem hudby po sebe zanechal šesť detí a trúchliacu manželku.

Odporúčané
Vyhľadávané samovražedné miesta. Prečo vznikajú a ako môžu pomôcť samovražedné zábrany? Vyhľadávané samovražedné miesta. Prečo vznikajú a ako môžu pomôcť samovražedné zábrany? 26. mája 2022, 14:30

Mnohí fanúšikovia sa myslia, že spúšťačom samovraždených tendencií mohla byť náhla smrť blízkeho priateľa speváka Chrisa Cornella, ktorý sa obesil iba dva mesiace predtým. Chester bol krstným otcom jeho syna Chrisa juniora. 

Samovraždy, ktoré najviac šokovali svet. Život si vzali Robin Williams, Chester Bennington či Avicii
Zdroj: Wikimedia (Stefan Brending)
Samovraždy, ktoré najviac šokovali svet. Život si vzali Robin Williams, Chester Bennington či Avicii
Zdroj: Tumblr T-Shinodalovejoy

 

Chris Cornell (úmrtie 18. mája 2017)

Rockový umelec s rozsahom takmer štyri oktávy sa už počas života stal legendou vďaka mnohým úspešným projektom ako Soundgarden, Audioslave, Temple of the Dog či sólovej tvorbe.

Ani kariérny úspech mu však nepomohol vyrovnať sa s démonmi závislosti na alkohole a liekov na predpis a depresie, s ktorými sa najviac trápil počas rokov 1980 až 1997. V roku 2002 absolvoval odvykačku a približne o tri roky neskôr prestal piť aj fajčiť. Hoci svoje závislosti navonok porazil, neustále bojoval s úzkosťou.

Umelec sa v posledných rokoch na verejnosti javil skutočne vyrovnane a spokojne, aj keď nikdy neprestal úprimne rozprávať o svojich trápeniach. Sedatíva a lieky proti úzkosti bral naďalej pod dohľadom lekárov ako súčasť liečby. 

Počas koncertného turné po USA odohral posledný koncert v meste Detroit. Po šou telefonicky kontaktoval manželku, ktorej sa ale nepozdávala jeho pomalá reč a motanie slov. Chris priznal, že si vzal extra dávku Ativanu, vystrašená žena preto hneď volala spevákovej ochranke, aby ho skontrolovali. Bolo však už neskoro, 52-ročný rocker sa v hotelovej izbe obesil na páse na cvičenie. Jeho tri deti za otcom stále smútia. 

V rodnom meste Seattle si ho okrem verejnej rozlúčky uctili aj postavením bronzovej sochy v životnej veľkosti. 

Samovraždy, ktoré najviac šokovali svet. Život si vzali Robin Williams, Chester Bennington či Avicii
Zdroj: TASR

Robin Williams (úmrtie 11.8.2014)

Herec a komik prinášajúci smiech a radosť miliónom divákov po celom svete nedokázal nájsť šťastie pre samého seba. Svoj život predčasne ukončil vo veku 63 rokov.

Odporúčané
Nirvana: Vytvorili najzásadnejšiu kapelu deväťdesiatych rokov. Frustrovaní rebeli, čo zo seba potrebovali vykričať všetok hnev Nirvana: Vytvorili najzásadnejšiu kapelu deväťdesiatych rokov. Frustrovaní rebeli, čo zo seba potrebovali vykričať všetok hnev 30. augusta 2021, 9:30

Okrem závislosti na kokaíne, z ktorej sa neskôr vyliečil, trpel aj depresiami a bipolárnou poruchou. Na sklonku života sa uňho objavila I. fáza parkinsonovej choroby a demencie s Lewyho telieskami, tá okrem postupnej straty kognitívnych funkcii vedie aj k halucináciám, prechodným stratám vedomia a zhoršeniu pamäti. 

Podobne ako Cornell a Bannington, aj Williams spáchal samovraždu obesením, svoj boj so psychickými a fyzickými ťažkosťami vzdal 11. augusta 2014. Williamsova manželka Susan Schneider z hercovej smrti viní práve demenciu. Lekári potvrdili, že umelec pred smrťou trpel depresiou, úzkosťou aj paranojou. 

Geniálneho komika, imitátora a talentovaného herca si už navždy budeme pamätať ako Daniela z filmu Otec v sukni, Adriana zo snímku Dobré ráno Vietnam, Seana z filmu Dobrý Will Hunting, za ktorý získal aj Oscara, či šialeného vedca z počinu Flubber.

Samovraždy, ktoré najviac šokovali svet. Život si vzali Robin Williams, Chester Bennington či Avicii
Zdroj: TASR

Hunter S. Thompson (úmrtie 20.2.2005)

Strach a hnus v Las Vegas od režiséra Terryho Gilliama s perfektným Johnnym Deppom v hlavnej úlohe nemá od skutočného života bohémskeho novinára až tak ďaleko. Na začiatku svojej kariéry pracoval na poste poslíčka pre jednotlivé oddelenia slávnych Times, neskôr sa uplatnil ako externý prispievateľ a editor pre New York Herald Tribune. V 60. rokoch prešiel celú diaľnicu číslo 40 a skončil v oblasti známej pod názvom Big Sur, kde pracoval na pozícii ochrankára a opatrovateľa. 

Odporúčané
Americký politik sa pre obvinenia z korupcie zastrelil počas tlačovky. O 20 rokov neskôr zistili, že bol nevinný Americký politik sa pre obvinenia z korupcie zastrelil počas tlačovky. O 20 rokov neskôr zistili, že bol nevinný 26. januára 2021, 9:30

Práve tu publikoval svoj prvý magazín Rogue o umeleckej a bohémskej kultúre Big Sur. V tom istom období vydal aj knihy Prince Jellyfish a Rumové denníky

V roku 1965 strávil rok v motorkárskom gangu Hell's Angels a článok o nich publikoval v magazíne The Nation. Ten neskôr vyvolal veľké spory medzi Thompsonom a gangom. 

Svoju najslávnejšiu knihu  Strach a hnus v Las Vegas , ktorá sa neskôr dočkala aj filmového spracovania, napísal v roku 1972 počas pobytu v Las Vegas, kde zbieral informácie pre článok do magazínu Rolling Stones. 

Úspešný spisovateľ a novinár sa zabil vo februári v roku 2005 vo veku 67 rokov, zatiaľ čo boli jeho dcéra aj syn v dome a on telefonoval s manželkou. Život si vzal strelnou zbraňou. Novinárova rodina neskôr potvrdila, že bol depresívny a február označil za zvlášť smutný mesiac, pretože vtedy končila futbalová sezóna a zimné počasie bolo pochmúrne. 

Samovraždy, ktoré najviac šokovali svet. Život si vzali Robin Williams, Chester Bennington či Avicii
Zdroj: goodreads.com

Kurt Cobain (úmrtie 5.4.1994)

Slávny rocker, ktorý sa stal hlasom frustrovanej stratenej generácie X, nikdy nerobil veľké tajnosti okolo svojej závislosti na heroíne ani depresie. Naštvané texty plné vnútornej nespokojnosti, rozpoltenosti, smútku a sebanenávisti rezonovali s pocitmi mnohých  mladých ľudí, ktorí sa ocitli v spoločnosti meniacich sa hodnôt a vzrastajúcej nestálosti, vedúcich k apatii, lenivosti a depresii. 

Odporúčané
Agentka, vrahyňa či luxusná prostitútka? Teórií o identite Jennifer Fairgate je viac Agentka, vrahyňa či luxusná prostitútka? Teórií o identite Jennifer Fairgate je viac 9. novembra 2020, 10:20

Preslávil sa ako frontman a spevák svetoznámej kapely Nirvana a vydal s ňou tri štúdiové albumy Bleach, Nevermind a In Utero. Prvý album z roku 1989, ktorý vyšiel pod záštitou nahrávacej spoločnosti Subpop nezožal veľký úspech a kapela mala problém uživiť sa. Prvá veľká vlna popularity prišla až s druhým albumom Nevermind publikovanom spoločnosťou Geffenrecords (DGC Records). 

V 24 rokoch sa z chlapca z malého mesta na severe USA stala medzinárodná hviezda, každý poznal Nirvanu a najmä jej pieseň Smells Like Teen Spirit. Ani sláva však Kurta nezachránila pred odvekými démonmi náladovosti, drogovej závislosti a k nim pridruženým chronickým bolestiam brucha a nevoľnostiam. 

Svoj život definitívne ukončil vo veku iba 27 rokov strelou do hlavy. Okrem toho našli pri pitve v jeho tele aj veľké množstvo heroínu. List na rozlúčku ležiaci pri nehybnom tele bol adresovaný imaginárnemu priateľovi z detstva Boddah. Záverečnú vetu si vypožičal z textu piesne speváka Neila Younga Hey Hey My My„Je lepšie zhorieť než vyhasnúť."

Jeho manželka Courtney Love ešte stále žije a tvorí. Dcéra Frances Bean Cobain bývala počas detstva v Kurtovom rodnom meste Aberdeen so starou mamou Wendy Cobain. 

Samovraždy, ktoré najviac šokovali svet. Život si vzali Robin Williams, Chester Bennington či Avicii
Zdroj: MTV Unplugged

Ian Curtis (úmrtie 18.5.1980)

Ian sa na prelome 70. a 80. rokov minulého storočia preslávil ako frontman a spevák ikonickej post-punkovej kapely Joy Division. Prvý štúdiový album Unknown Pleasures vydali v roku 1979 a druhý Closer následne o rok neskôr. 

Odporúčané
Najkrajšia samovražda a dobodanie politika v priamom prenose. Toto je 10 výnimočných historických fotografií Najkrajšia samovražda a dobodanie politika v priamom prenose. Toto je 10 výnimočných historických fotografií 12. septembra 2020, 11:12

Spevák počas života bojoval ako s epilepsiou, tak aj s depresiou. Jeho neopakovateľný hlboký melancholický hlas sa stal pre kapelu charakteristickým znakom rovnako, ako jeho umelecké texty plné obrazov samoty, hľadania vlastnej identity a spoločenského odcudzenia. 

Zomrel vo veľmi mladom veku 23 rokov vo svojom dome, obesil sa v kuchyni na šnúre od prádla. V liste na rozlúčku adresovanom manželke sa priznal k afére s novinárkou Annikou Honoré, ich vzťah však nikdy neprerástol vo fyzické prejavy náklonnosti a bol čisto platonický. Aj napriek tomu, že zomrel taký mladý, zanechal po sebe dcéru Natalie Curtis narodenú v roku 1979. 

Po jeho smrti vznikla kapela New Order, bývalí členovia Joy Division ku sebe pribrali klávesáka Gilliana Gilberta a v tvorbe v podobnom duchu pokračovali naďalej. 

Samovraždy, ktoré najviac šokovali svet. Život si vzali Robin Williams, Chester Bennington či Avicii
Zdroj: Flickr (Remko Hoving)

Ernest Hemingway

Legendárny spisovateľ nositeľ Nobelovej aj Pulitzerovej ceny začínal ako európsky dopisovateľ pre Toronto Daily Star z Paríža, kde žil so svojou prvou manželkou Hadley Richardsonovou. V 20. rokoch minulého storočia sa stal editorom Transatlantic Review a publikoval v ňom svoje prvotiny. 

Svetoznámy román Slnko vychádza napísal v roku 1926, neskôr prišli aj Muži bez žien či Zbohom zbraniam

Hemingway sa nikdy celkom neusadil a po rozvode s prvou manželkou začal žiť s Pauline Pfeiffer na Key Weste na Floride. Návrat do Španielska, ktoré ho inšpirovalo k napísaniu knihy Komu zvonia do hrobu, znamenal však koniec aj pre jeho druhé manželstvo. 

Odporúčané
Vodca kultu sexuálne zneužíval ženy. Po bombovom atentáte na jeho osobu zostali iba kúsky ľudských tiel Vodca kultu sexuálne zneužíval ženy. Po bombovom atentáte na jeho osobu zostali iba kúsky ľudských tiel 19. októbra 2019, 13:58

Medzi 30. a 40. rokmi začal svoj vzťah s Marthou a presťahoval sa na Kubu. S Marthou žil určitú dobu aj v Číne, ktorú však neznášal. Počas druhej svetovej vojny sa zdržiaval hlavne v Európe, najčastejšie v Londýne. V období vojny začal žiť so svojou ďalšou ženou Mary.

V septembri 1952 napísal svoju najslávnejšou novelu Starec a more ocenenú Nobelovou cenou za literatúru.  Vďaka peniazom z predaja knihy mohol opäť cestovať, a tak trávil veľa času v Európe aj v Afrike. 

Po vážnej leteckej havárii v Ugande utrpel trvalé poškodenie sluchu, zraku, zranenia vnútorných orgánov aj popáleniny. Okrem podlomeného zdravia sa uňho začali prejavovať aj psychické problémy, býval melancholický,  trpel zmenami nálad a často pil.

V roku 1960 bol hospitalizovaný v nemocnici v americkom štáte Idaho. Kvôli jeho samovražedným myšlienkam podstúpil liečbu elektrošokmi, tie stav iba zhoršili a on utrpel stratu pamäti, ktorá definitívne ukončila jeho umeleckú tvorbu.

Ráno 2. júla 1962 vzal do rúk brokovnicu, vyšiel hore schodmi blízko vchodu a strelil sa do hlavy, zomrel vo veku 62 rokov. 

Samovraždy, ktoré najviac šokovali svet. Život si vzali Robin Williams, Chester Bennington či Avicii
Zdroj: Wikimedia

 

Marilyn Monroe

Krásna Norma Jeane Mortenson sa narodila do chudobnej rozvrátenej rodiny a počas detstva ju zasiahol rozvod rodičov. Vyrástla v náhradnej opatrovníckej rodine v meste Hawthrone a celý život sama túžila po deťoch a rodinnej pohode.

Odporúčané
Zvrhlý miliardár, ktorý mal záľubu v sexe s mladými dievčatami. Obete nechcú veriť, že spáchal vo väzení samovraždu Zvrhlý miliardár, ktorý mal záľubu v sexe s mladými dievčatami. Obete nechcú veriť, že spáchal vo väzení samovraždu 24. augusta 2019, 14:18

Svoju kariéru začala ako modelka, keď si ju v roku 1944 všimol fotograf David Conover. O rok neskôr podpísala zmluvu s Blue Book Model Agency. Prvé malé filmové úlohy získala v 40. rokoch v snímkach ako Dangerous Years či Scudda Hoo! Scudda Hay!, no preslávila sa až v 50. rokoch, kedy podpísala kontrakt so spoločnosťou Fox

Vďaka Foxu sa z Monroe postupne stala jedna z najslávnejších a najžiadanejších tvári Hollywoodu. V roku 1952 sa objavila v komerčne úspešnej dráme V osídlach noci aj v mysterióznej dráme Don't Bother to Knock

Aj napriek tomu, že sa bránila imidžu hlúpej peknej blondínky, neskôr stvárňovala skôr komediálne role sústrediace sa na jej sexepíl. Objavila sa v komédii Niekto to rád horúce, Niagara či Autobusová zastávka

Jej aféry s významnými mužmi vrátane prezidenta Johna F. Kennedyho otriasli vtedajšou spoločnosťou. Aj napriek vášnivému milostnému životu herečka často prízvukovala svoju túžbu po rodine a deťoch. 

Monroe trpela nespavosťou a používala barbituráty, na ktorých sa postupne stala závislá. Zomrela 5. augusta 1962 na predávkovanie liekmi. Lekári vylúčili možnosť, že by sa mohlo jednať o náhodu, pretože obsah barbiturátov v jej krvi bol niekoľkokrát vyšší ako smrteľná dávka. 

Samovraždy, ktoré najviac šokovali svet. Život si vzali Robin Williams, Chester Bennington či Avicii
Zdroj: Wikimedia Frank Powolny - Yahoo Style
Domov
Zdieľať
Diskusia