Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. mája 2022, 14:30
Čas čítania 5:50
Jakub Paulík

Vyhľadávané samovražedné miesta. Prečo vznikajú a ako môžu pomôcť samovražedné zábrany?

Vyhľadávané samovražedné miesta. Prečo vznikajú a ako môžu pomôcť samovražedné zábrany?
Zdroj: Wikimedia/Ajari
ZDRAVIE DUŠEVNÉ ZDRAVIE MIESTA S VEĽKÝM POČTOM SAMOVRÁŽD SAMOVRAŽDA
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Ľudia neraz páchajú samovraždy na miestach, kde si život vzali stovky a tisíce iných. Prečo je to tak a ako sa im dá pomôcť, sme sa rozprávali s odborníčkou na duševné zdravie.

Na svete existuje množstvo neslávne známych miest, ktoré ľudia z rôznych dôvodov vyhľadávajú na spáchanie samovraždy. Miestne úrady sa na nich snažia budovať telefónne búdky prepojené na tiesňové čísla a na mostoch stavať zábrany. Prečo ľudia v prvom rade takéto miesta vyhľadávajú a môžu byť podobné opatrenia účinné? Téme sme sa venovali spoločne so psychologičkou Zuzanou Šofranekovou.

V Refresheri tému duševného zdravia neberieme na ľahkú váhu. Na našom webe si môžeš prečítať o psychických ťažkostiach ovplyvnených vojnou, o vyhorení či rozhovor s osobou trpiacou hraničnou poruchou osobnosti. Prácu našej redakcie môžeš podporiť členstvom v klube Refresher+.

DÔLEŽITÉ: Pokiaľ mávaš samovražedné myšlienky alebo sa ti s týmto problémom niekto z tvojho okolia zveril, nasmeruj ho na anonymnú a bezplatnú Krízovú linku pomoci na čísle 0800 500 333 alebo Linku dôvery Nezábudka na čísle 0800 800 566. Ak máš menej ako 18 rokov, volaj na Linku detskej istoty na číslo 116 111.

Pomoc utrápeným ľuďom v japonskom „lese samovrahov“

Muž menom Taro prišiel o prácu, firemný byt a trápili ho dlhy. Miesto toho, aby požiadal blízkych o pomoc, rozhodol sa ukončiť svoj život. Kúpil si jednosmerný lístok do Tokia, odkiaľ sa pobral do lesa Aokigahara. „Moja vôľa žiť sa vytratila. Stratil som svoju identitu, takže som nechcel žiť na tejto planéte. Preto som tam išiel,“ objasnil Taro pre CNN svoje dôvody, prečo cestoval do oblasti prezývanej ako „les samovrahov“.

Odporúčané
Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku 10. apríla 2024, 12:30

Než prešiel hlbšie do lesa, cestou narazil na niekoľko výstražných tabúľ, ktoré sa ľudí so samovražednými myšlienkami pokúšajú od neuváženého činu odradiť. Niektoré informujú o číslach na tiesňové linky, iné poukazujú na racionálne dôvody, prečo by sa ľudia nemali odhodlať na takéto konečné riešenie, a ďalšie ponúkajú možnosti, ako sa „vyhrabať“ z dlhov.

Môžu však takéto iniciatívy zo strany úradov skutočne človeku vyhovoriť spáchanie samovraždy? Psychologička Zuzana Šofraneková si myslí, že treba dať šancu aj takýmto možnostiam.

„Niekedy skutočne stačí malý impulz a človek, ktorý si chcel vziať život, si to rozmyslí. Každá intervencia je lepšia ako nič. Ak je však jedinec odhodlaný ukončiť svoj život, môže byť skutočne náročné mu v tom zabrániť. Každú zmienku o myšlienkach na smrť a samovraždu by sme mali brať vážne. Je vhodnejšie byť k človeku empatický a chápavý, ako ho presviedčať, že jeho život je skvelý a nemá mať prečo takéto myšlienky,“ povedala pre Refresher.

Empatiou vraj nešetria ani miestni ľudia, ktorí občasne kontrolujú les a prihovárajú sa tým, ktorí pôsobia na prvý pohľad skľúčene. Podľa The Independent sa japonské úrady domnievajú, že menované a ďalšie opatrenia znížili počet samovrážd v lese na tridsať ročne. V minulosti ich bývalo aj viac ako sto.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 114896 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako funguje pri samovraždách takzvaný copycat effect.
  • Ako si ľudia podľa psychologičky volia miesto na samovraždu.
  • Akým spôsobom sa úrady snažia na slávnom moste Golden Gate zabrániť, aby ľudia páchali samovraždy.
  • Aká konšpiračná teória kolovala o známom samovražednom mieste v Česku.
  • Prečo je dôležité na mostoch stavať samovražedné zábrany.
Domov
Zdieľať
Diskusia