Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. novembra 2018, 11:22
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Slováci vedia mesačne ušetriť 106 eur. Všade navôkol ľudia šetria viac, u nás sa čiastka nehýbala

ZAUJÍMAVOSTI FINANCIE PENIAZE SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Na Slovensku sme sa v rebríčku umiestnili vysoko.

Slováci patria medzi šetrných ľudí. Medzinárodná skupina Erste si nechala firmou IMAS International vypracovať prieskum, ktorý sa zaoberal práve čiastkou, akú vedia obyvatelia jednotlivých krajín každý mesiac odložiť do pomyselného prasiatka.

Aj keď platy Slovákov nepatria medzi tie najvyššie, podľa prieskumu máme šetrenie v povahe. Mesačne si vieme odložiť 106 eur, čím sme sa v rebríčku zaradili hneď na druhú priečku. Na tej prvej trónia Rakúšania, ktorí mesačne dokážu ušetriť priemerne 245 eur, ale aj platy v tejto susednej krajine vyzerajú v porovnaní s našimi trochu inak.

Slováci vedia mesačne ušetriť 106 eur. Všade navôkol ľudia šetria viac, u nás sa čiastka nehýbala
Zdroj: tumblr

Bratia spoza rieky Moravy nás dobiehajú, ale s ušetrenými 96 eurami stále zaostávajú. Za nimi sa umiestnili Chorváti so 69 eurami, Maďari so 63 eurami, Rumuni s 56 eurami a na chvoste rebríčka sa ocitli Srbi, pretože v priemere ušetria 41 eur.

V každej z týchto krajín sa pritom výška našetrenej čiastky zvyšovala, avšak u nás zostala na rovnakej úrovni. Ako uviedla analytička Lenka Buchláková, mnohým Slovákom sa zdvihli náklady na život, pričom až 22 percent z nich nezaregistrovalo napriek zvýšeným nákladom žiadne zvýšenie platu.

Odporúčané
Neďaleko Bratislavy vystúpi Travis Scott a Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Bratislavy vystúpi Travis Scott a Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

Za posledné dva až tri roky sa finančná situácia zhoršila 18 percentám ľudí. Naopak, situácia sa zlepšila pre 35 percent ľudí a približne 45 percent ľudí odpovedalo, že zostala na rovnakej úrovni.

Nikoho zrejme neprekvapí ani zistenie, že mladí ľudia vedia ušetriť viac ako priemerný Slovák. Mladšia generácia do 29 rokov priemerne mesačne ušetrí 114 eur, čo prieskum vysvetľuje väčšou ochotou meniť zamestnávateľov a nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily, vďaka čomu majú šikovní mladí ľudia šancu dostať vyšší plat.

Domov
Zdieľať
Diskusia