Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. októbra 2018, 15:24
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Nakupovať budeš so zlým svedomím. Dánsko chce potraviny označovať nálepkami, ktoré strašia uhlíkovou stopou či poškodzovaním lesov

ZAUJÍMAVOSTI DÁNSKO POTRAVINY PRÍRODA
Uložiť Uložené

Označenia na nálepkách majú varovať pred výrobkami ničiacimi prírodu.

Na našu planétu musíme myslieť neustále a vždy je dôvod na radosť, keď počujeme o iniciatíve s potenciálom zmeniť naozaj veľa vecí. Dánska vláda v týchto dňoch diskutuje návrh na používanie špeciálnych označení potravín.

Tie sa majú nachádzať na obale a prezrádzať informácie o tom, aký má potravina vplyv na životné prostredie. Pri zelenine sa napríklad dozvieš o pesticídoch škodiacich pôde, živočíchom či lesom, pri konzervách alebo napríklad plastoch zasa o uhlíkovej stope.

Nakupovať budeš so zlým svedomím. Dánsko chce potraviny označovať nálepkami, ktoré strašia uhlíkovou stopou či poškodzovaním lesov
Zdroj: Diliff

Návrh je momentálne v diskusii, no väčšina verejnosti aj dánskeho parlamentu so všeobecným náčrtom súhlasí. Presné podrobnosti však ešte nevieme. Nie je jasné, pred ktorými enviromentálnymi rizikami budú označenia varovať a ani to, či ich budú niesť všetky produkty alebo len vybrané (napríklad v plastových obaloch).

Až 8 % svetových emisií pochádza z potravinového priemyslu a práve takéto pokusy majú potenciál hrozivé číslo znížiť.

Domov
Zdieľať
Diskusia