Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
22. októbra 2018, 13:23
Čas čítania 0:00
Sona O.

Ministerstvo potvrdilo, že na slovenských základkách mobily nie sú povolené. Môže ti ho učiteľ rovno zobrať?

TECH MOBILY ŠKOLSTVO
Uložiť Uložené

Mobil by mali deti používať iba so súhlasom pedagóga.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR pre TASR potvrdilo, že mobily na školách sú zakázané a žiaci by ich počas vyučovania nemali používať vôbec. Jediná výnimka sa týka situácií, kedy je mobil potrebný na edukačné účely, teda napríklad pri pozeraní vzdelávacích videí alebo využívaní náučných aplikácií. 

Pokiaľ žiaci toto nariadenie porušia, pedagóg má právo na to, aby im mobilný telefón vzal a vrátil až po konci vyučovacej hodiny. Ak je dieťa napríklad choré alebo ide o dôležitú situáciu, v ktorej musí kontaktovať rodiča, zavolať mu môže iba so súhlasom učiteľa. 

Ministerstvo potvrdilo, že na slovenských základkách mobily nie sú povolené. Môže ti ho učiteľ rovno zobrať?
Zdroj: pixabay.com

Na veľa školách sa však učitelia stretli priamo s odporom rodičov, ktorí tvrdia, že mobil je osobným vlastníctvom dieťaťa a učiteľ nemá právo na to, mu ho svojvoľne brať. 

Vyučujúci ti mobilný telefón môže skutočne zobrať, no musí ho dať zákonnému zástupcovi, alebo priamo triednemu učiteľovi. Ak ti ho nakoniec nevráti späť, spáchal trestný čin krádeže a podľa hodnoty mobilu potom môže polícia posudzovať závažnosť priestupku. 

Odporúčané
Tri Slovenky chceli napraviť diery v školstve. Založili úspešný program, vďaka ktorému si študenti rozbehnú vysnívanú kariéru Tri Slovenky chceli napraviť diery v školstve. Založili úspešný program, vďaka ktorému si študenti rozbehnú vysnívanú kariéru 27. marca 2024, 13:00

Prísny zákaz používania mobilných zariadení na školách platí od školského roku 2018/2019 napríklad vo Francúzsku. Tu si musia deti telefóny vypnúť pred začiatkom vyučovania a znova zapnúť až po skončení všetkých hodín. 

Nariadenie na Slovensku zatiaľ platí iba na základných školách, no dobrovoľne si ho môžu zavádzať aj stredné školy.

Domov
Zdieľať
Diskusia