Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. októbra 2018, 15:39
Čas čítania 0:00
Sona O.

Karpaty aj starobylé močiare, kde v Bratislave nájdeš takmer nedotknutú prírodu?

ZAUJÍMAVOSTI BRATISLAVA PRÍRODA SLOVENSKO ŠPORT TURISTIKA
Uložiť Uložené

Aj v našom hlavnom meste je kopec lokalít, do ktorých človek zasiahol iba minimálne.

Bratislavu väčšina ľudí pozná ako centrum obchodu, priemyslu či kultúry na Slovensku. Vieme o jej histórii či politickom význame a jej industriálna úloha v našej spoločnosti je nenahraditeľná.

Avšak hlavné mesto Slovenska, to nie sú len uličky historického centra, výškové budovy firiem a sídla štátnych orgánov. Na rozdiel od mnohých európskych metropol sa tu ešte stále nájde skutočná nedotknutá príroda

Karpaty aj starobylé močiare, kde v Bratislave nájdeš takmer nedotknutú prírodu?
Zdroj: Wikimedia (Bratislavcan85)

Devínske Karpaty

Najzápadnejšia časť Malých Karpát leží pri hraniciach s Rakúskom. Rozprestiera sa v častiach Dúbravka, Karlova Ves, Devín a Devínska Nová Ves. Okrem prírody samotnej tu nájdeš aj kopec zaujímavostí. 

Hranicu Devínskych Karpát tvoria rieky Morava a Dunaj a nad ich sútokom sa na hradnej skale týči hrad Devín. S jeho výstavbou sa začalo v 9. storočí, obývali ho mnohé slávne rody vrátane Pálfyovcov či Báthoryovcov a ruinou sa stal v roku 1809 po vpáde napoleonských vojsk. 

Najvyšším vrchom je Devínska Kobyla, kde môžeš navštíviť oblasť známu ako Sandberg. Ide o paleontologickú lokalitu, v ktorej sa ešte dnes nachádzajú skameneliny a horninové zvyšky treťohorného mora. 

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

Výstup na vrchol nie je náročný a zvládnu ho aj menej zdatní turisti. Počas neho ťa čakajú neopakovateľné výhľady na rieky aj hrad Devín. Devínska kobyla je zapísaná v národnom zozname miest európskeho významu

Z najvyššieho bodu sa po turistických chodníkoch dostaneš po žltej, zelenej a modrej značke priamo na hrad Devín a trasa je prístupná aj z Devínskej Novej Vsi. 

Karpaty aj starobylé močiare, kde v Bratislave nájdeš takmer nedotknutú prírodu?
Zdroj: Wikimedia Svetovid

Dunajské lužné lesy

Pozdĺž toku rieky Dunaj nájdeš v Bratislave lužné lesy. Rozprestierajú sa od Rusoviec a Petržalky až po Podunajské Biskupice a tvoria skutočný prírodný unikát. 

Náučný chodník Biskupské lužné lesy je dlhý 16 kilometrov a pozdĺž Dunaja sa ním dostaneš až do Rusoviec. Ostrov Kopáč v Rusovciach je chránenou prírodnou rezerváciou, hlavne vďaka vzácnej vegetácii a na skok to k nemu máš z petržalského Draždiaka aj z Rusovského kaštieľa. Od Podunajských Biskupíc sa na trasu dostaneš napríklad z horárne Topoľové, kam jazdí mestská hromadná doprava. 

Príroda v Petržalke to nie sú iba cyklotrasy a jazero Draždiak. Dokonca aj na najväčšom bratislavskom sídlisku nájdeš takmer nedotknutú prírodu. Ostrov S tarý háj je lokalitou s 5. najvyšším stupňom ochrany, kde sa nachádzajú zvyšky pôvodného lužného lesa. 

Odporúčané
Slovan Bratislava si priniesol zlého chlapca z Luxemburska. Gersona Rodriguesa sleduje aj Cristiano Ronaldo Slovan Bratislava si priniesol zlého chlapca z Luxemburska. Gersona Rodriguesa sleduje aj Cristiano Ronaldo 20. apríla 2024, 16:30

V Petržalských lesoch nájdeš aj slávne vojenské bunkre, ktoré sa ukrývajú v hustom poraste stromov. Priamo na ne sú väčšinou napojené aj chodníčky cyklotrás a k Ostrovu starý háj sa dostaneš aj z Dolnozemskej cesty. 

Karpaty aj starobylé močiare, kde v Bratislave nájdeš takmer nedotknutú prírodu?
Zdroj: Publish!.sk

Šúr

Jedna z našich najvzácnejších turistických oblastí je od Bratislavy vzdialená iba 15 kilometrov a začína pri meste Svätý Jur. Vznikla pred desaťtisíc rokmi v mladších štvrťohorách v priehlbine pozdĺž východných Malých Karpát.

Tá sa postupne napĺňala vodou zo svahov a Dunaja a tak vzniklo veľké plytké jazero, kde sa darilo rastlinám, ktoré umierali a usádzali sa na dne, tak vznikla rašelina. Zo Šúra sa na istú dobu stal nepriechodný močiar siahajúci od Bratislavy až po Modru a Bernolákovo. 

Močiar bol prekážkou pre rozširovanie poľnohospodárskych plôch a tak sa ho už od stredoveku snažili vysušiť. V roku 1896 prekopali cez Šúr kanál a neskôr na začiatku 20. rokov minulého storočia pribudol ďalší, ktorý viedol k takmer úplnému vyschnutiu Šúra. 

Od roku 1952 je oblasť vyhlásená za chránené prírodné územie a je jedinou oblasťou tohto typu s pôvodným biotopom v strednej Európe. 

Pri prechádzke lesom tu dnes nájdeš Fanglovský potok, rybníky, biologickú stanicu prírodnej fakulty UK, Panónsky háj so vzácnou vegetáciou a oblasť končí pri cestnej komunikácii v Čiernej Vode. 

Karpaty aj starobylé močiare, kde v Bratislave nájdeš takmer nedotknutú prírodu?
Zdroj: Wikimedia Bratislavcan85

Koliba

Bukové lesy Malých Karpát zdobia mestskú časť Nové Mesto spolu s vrchom Kamzík a jeho televíznou vežou. Ide o jednu z najobľúbenejších a najznámejších turistických lokalít v meste. 

Odporúčané
Ďalšie KO od Flexkinga a výhra troch svalovcov proti Tlkancovi. Ako tipujeme výsledky duelov na turnaji Fight Night Challenge 6? Ďalšie KO od Flexkinga a výhra troch svalovcov proti Tlkancovi. Ako tipujeme výsledky duelov na turnaji Fight Night Challenge 6? 19. apríla 2024, 14:30

Nájdeš tu bobovú dráhu, lanovku na Železnú studničku, lyžiarsky vlek a samozrejme tiché lesy a turistické chodníčky vedúce do mnohých lokalít Malých Karpát. Obľúbené sú napríklad cesty na Biely kríž, chodníček do Lamača, na Kačín či Klepáč.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Petra Sistikova (@petrasistikova),

Železná studnička

Sláva bývalých kúpeľov z 19. storočia sa tejto lokalite už asi nikdy nenavráti, no aj napriek tomu bude vždy jedným z najobľúbenejších miest Bratislavčanov. Iba kúsok od centra mesta poskytuje ideálne prostredie na túry, opekačky a krátke výlety. 

Tri jazerá rozprestierajúce sa v areáli sú ideálne na romantické prechádzky či člnkovanie a na kopec Kačín a Kolibu zvládne zájsť v podstate každý. Železná studnička je dokonalým spojením mestského parku a prírody. Stačí iba kúsok vybočiť z hlavného chodníčka a už sa prechádzaš po lesnej čistinke. 

Ak túžiš po oddychovom víkende a nenáročnej turistike, Železná studnička si ťa určite získa. Vyviesť sa sem môžeš aj autobusom číslo 43, ktorý premáva zo zastávky Patrónka. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Pajkas IMajos (@pajkasimajos),

Domov
Zdieľať
Diskusia