Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. októbra 2018, 16:45
Čas čítania 0:00
Sona O.

Soľ obsahuje plasty, najhoršie je na tom morská

ZAUJÍMAVOSTI ŽIVOTNÉ PROSTREDIE
Uložiť Uložené

Vieme, že v našich potravinách sa nachádzajú mikroplasty, najnovšie ich našli aj v soli.

Soľ je hádam najbežnejším dochucovadlom v našich kuchyniach a bez nej by sme dokázali variť iba naozaj ťažko. Zlou správou však je, že dokonca aj v nej sa nachádzajú škodlivé mikroplasty

Jasné, že v soli nenájdeš reálne kusy plastových výrobkov, mikroplasty majú rozmery semienka sezamu a niekedy aj oveľa menšie. Nachádzajú sa vo veľkom množstve potravín a zabrániť kontaminácii je naozaj náročné. 

Soľ obsahuje plasty, najhoršie je na tom morská
Zdroj: unsplash.com

Žiaľ, vyzerá to tak, že až 90 % solí obsahuje mikroplasty a pri testovaní na ich prítomnosť prešli skúškou iba 3 z 39 značiek. Úplne najhoršie na tom pritom bola morská soľ, ktorá obsahovala plastov najviac. 

Vysvetlenie je pomerne jednoduché. Oceány sú extrémne znečistené odpadom, soľ sa z mora získava vyparovaním vody a spolu s parou sa okrem soli dostávajú do výrobného procesu aj malé kúsočky plastového odpadu. 

Obsah plastov v našom prostredí začína byť skutočne alarmujúci. Už vieme, že mikroplasty sa nachádzajú v rybách, v riekach a môžu sa dostať dokonca aj do pitnej vody. 

Domov
Zdieľať
Diskusia