Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. septembra 2018, 9:43
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Deti sú takmer o polovicu slabšie ako pred 20 rokmi. Okrem elektroniky za to môžu aj rodičia

ZAUJÍMAVOSTI DETI
Uložiť Uložené

Rôzne cviky, ako napríklad ľah-sedy, zhyby na hrazde, skok do diaľky či stisk ruky preukázali, že deti stále viac slabnú.

V modernej dobe je stále častejším javom, že sú deti závislejšie či obéznejšie ako kedysi. Tento faktor ovplyvňuje najmä jednoduchý prístup k počítačom, smartfónom alebo tabletom, čo spôsobuje, že deti uprednostňujú hranie videohier pred chodením von a trávením času s kamarátmi.

Taktiež tomu prispievajú aj samotní rodičia. Tí sa totiž stále viac boja o svoje deti a o ich bezpečnosť pri niekedy úplne bežných činnostiach, ako napríklad lezenie po stromoch, stavanie bunkrov v prírode či obyčajné bicyklovanie po ulici.

Z toho dôvodu im radšej dajú do rúk elektroniku, čo následne spôsobuje veľkú absenciu ich pohybovej aktivity. Preto okrem závislostí u našich ratolestí narastá taktiež aj adipozita a nadmerná telesná hmotnosť.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Don't worry , be happy :-D (@candia1980),

Skupina vedcov z University of Essex zistila, že desaťroční školáci za posledných 20 rokov zoslabli približne o polovicu. Rovnako tak sú v súčasností aj ťažší a menej vytrvalí, no zároveň vyšší. Výsledky výskumu preukázali, že deti zvládajú rôzne fyzické a silové cvičenia oveľa horšie ako ich rovesníci v minulosti.

Vedci merali silu približne 300 školákov za pomoci rôznych cvikov, ako napríklad ľah-sedy, zhyby na hrazde, skok do diaľky či stisk ich ruky. Zatiaľ čo v roku 1998 urobili chlapci v priebehu tridsiatich sekúnd v priemere 26 brušákov, v roku 2008 to už bolo len 19,2 a o šesť rokov neskôr už dokonca iba 15,4. U dievčat sa počet ľah-sedov za dvanásť rokov znížil z 23,8 na iba 10,7.

Celkovo došlo u 10-ročných študentov počas šestnástich rokov k 20-percentnému zníženiu sily a 30-percentnému poklesu vytrvalosti. Pri ostatných aktivitách a cvikoch to bolo veľmi podobné. Ojedinelou telesnou činnosťou, ktorá zaznamenala iba malé zhoršenie, bol skok do diaľky.

Odporúčané
 Svetielko nádeje zlepšuje život detským onkologickým pacientom. Takto im môžeš pomôcť aj ty Svetielko nádeje zlepšuje život detským onkologickým pacientom. Takto im môžeš pomôcť aj ty 21. marca 2024, 9:00

Je však nutné podotknúť, že skúmaní boli iba školáci z britského mesta Chelmsford. V iných krajinách by boli, pochopiteľne, výsledky rozdielne. Prekvapením výskumu je, že aj napriek veľkému oslabeniu u detí a ich zaznamenanému priberaniu, zostal index telesnej hmotnosti BMI približne rovnaký.

Index telesnej hmotnosti alebo aj BMI (Body Mass Index) hodnotí tvoj telesný tuk na základe výšky a váhy. Vo všeobecnosti sa dá považovať len za štatistický nástroj pre porovnávanie. Výsledok v rozmedzí od 25 do 30 predstavuje nadváhu. Hodnota vyššia ako 30 znamená, že ide o obezitu a nad 40 ide o závažnú obezitu, ktorá je životu nebezpečná.

Keďže išlo len o britské deti, je dosť pravdepodobné, že v niektorých iných častiach sveta by boli výsledky ešte horšie. V oblasti mesta Chelmsford, odkiaľ testujúci študenti pochádzajú, totiž nie je až tak vysoká miera obezity ako v iných krajinách. Upozornil na to aj jeden z autorov štúdie, profesor Gavin Sandercock z University of Essex.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa (@crossfit204),

Vedci a odborníci apelujú na rodičov, ktorí majú o svoje ratolesti strach väčší než kedykoľvek predtým, aby sa nebáli púšťať svoje deti von. Samozrejme, je potrebné ich mať pod dohľadom, no sám profesor Sandercock tvrdí, že fyzickú silu deťom vráti práve absentujúca aktivita.

Odporúčané
Viac ako 80 detí z detského domova napísalo svoje vianočné priania. V bratislavskom Auparku si môžeš vybrať, ktoré im splníš Viac ako 80 detí z detského domova napísalo svoje vianočné priania. V bratislavskom Auparku si môžeš vybrať, ktoré im splníš 18. decembra 2023, 18:30

Ideálna doba cvičenia pre detské telo je približne hodina denne. Taktiež by sa mali hýbať pravidelne a aspoň trikrát týždenne sa venovať posilňovacím cvičeniam alebo nejakému športu.

Domov
Zdieľať
Diskusia