Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. septembra 2018, 17:39
Čas čítania 0:00
Sona O.

V tomto meste bez operácie bývať nemôžeš. Ako vyzerá život na Antarktíde?

ZAUJÍMAVOSTI ANTARKTÍDA
Uložiť Uložené

Život na mrazivej Antarktíde prináša mnoho bizarností.

Už si počul o meste, v ktorom nemôžeš zomrieť? Tak si teraz predstav mesto, kde musíš absolvovať operáciu, aby si v ňom mohol žiť. Reč je o malom mestečku na chladnej Antarktíde. So slepým črevom ťa sem nepustia.

Villu Las Estrellas obýva cez leto 150 ľudí a cez zimu iba 80. Je výskumnou základňou štátu Čile na Antarktíde, no ľudia tu normálne žijú aj roky. Výskumníci do mestečka chodia so svojimi rodinami, prebývajú v domčekoch s farebnými strechami, dokonca majú aj poštu či školu pre deti.

V tomto meste bez operácie bývať nemôžeš. Ako vyzerá život na Antarktíde?
Zdroj: Wikimedia (Chikomario)
V tomto meste bez operácie bývať nemôžeš. Ako vyzerá život na Antarktíde?
Zdroj: Wikimedia (Jorge Benavente)

Zdravotná starostlivosť však v meste nie je na veľmi vysokej úrovni a jediné zdravotná stredisko poskytuje iba základnú starostlivosť. Preto sa môže stať, že aj na prvý pohľad banálne ochorenie ako je zapálený apendix sa miestnym môže stať osudným. 

Výskumníci sa preto rozhodli pred cestou poistiť. Každý, kto chce v mestečku žiť, si musí nechať vyoperovať slepé črevo. Ak dôjde k nejakým vážnejším komplikáciám, jedinou cestou z ostrovu je vojenské lietadlo Lockheed C-130 Hercules a let späť do civilizácie trvá viac ako dve hodiny.

V tomto meste bez operácie bývať nemôžeš. Ako vyzerá život na Antarktíde?
Zdroj: Wikimedia (SnowSwan)

Hoci počasie v oblasti je skutočne nehostinné a priemerná teplota sa pohybuje na -2.3 stupňa, vo vnútri je mestečko útulné. Steny zdobia pamätné tabule na predchádzajúce expedície a jedna dokonca spomína aj na návštevu Stephena Hawkinga. 

Odporúčané
Róbert Vrábel o Antarktíde: Ľudia majú sex aj v stanoch, raz som primrzol k záchodu (Rozhovor) Róbert Vrábel o Antarktíde: Ľudia majú sex aj v stanoch, raz som primrzol k záchodu (Rozhovor) 15. novembra 2023, 9:30

Zimy bývajú ťažké, minulý rok sa napríklad výskumníci nedostali von zo svojich domov celé týždne, pretože fujavica zúrila pri teplote -47 stupňov celzia

Podľa portálu BBC je Villa Las Estrellas skôr miestom pripomínajúcim život na inej planéte než na Zemi. 

Ak ťa tento článok oslovil a túžiš po netradičnej dovolenka, v mestečku sa nachádza aj malý hostel, ktorý má kapacitu pre 20 hostí.  Ženy v meste dokonca prevádzkujú aj obchodík so suvenírmi.  

Domov
Zdieľať
Diskusia