Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
3. septembra 2018, 12:45
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Bude voda z kohútika v podnikoch zdarma? Pre Slovákov môže ísť už čoskoro o realitu

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Krajiny Európskej únie by mali mať podľa Európskej komisie bezplatný nárok na vodu z kohútika. A to aj v rámci reštaurácií či kaviarní.

Malo by sa za vodu v podnikoch platiť? Táto otázka odjakživa rozdeľovala obyvateľov (nielen) našich dvoch susedných krajín.

Prevádzkovatelia si častokrát stoja za tým, že vzhľadom na náklady si treba za vodu z kohútika zaplatiť. Zákazníci majú zväčša na danú tému ale, pochopiteľne, opačný názor.

Skutočnosť je však taká, že v pohostinstve na bezplatnú vodu z kohútika jednoducho nemáte nárok.

Mnohé podniky vám síce ako platiacemu zákazníkovi vodu ponúknu bez príplatku, no nájdu sa aj také, ktoré s čapovanou vodou počítajú priamo v jedálnom lístku.

 

Už #JohnLennon věděl, že plastům je konec! ❌ Plasty nejsou moderní a bude ještě nějaký čas trvat než se zákonodárcům podaří omezit jejich produkci ale už teď jsou tu řetězce, které se zavázali k omezení plastů v jejich prodejnách Řetězec kaváren #Starbucks ☕během dvou let přestane ve všech svých provozovnách používat plastová brčka. Nahradí je recyklovatelnými víčky navrženými tak, aby se obešla bez brček. Řetězce #Lidl a #Kaufland v Česku vyřadí do konce příštího roku z prodeje jednorázové plastové výrobky jako brčka, kelímky, talíře a příbory na jedno použití či vatové tyčinky do uší obsahující plast. Místo nich nabídnou výrobky z alternativních a recyklovatelných materiálů♻ V dalším kroku plánuje Lidl rušit i používání jednorázových plastových příborů a brček u čerstvých potravin a nápojů určených k okamžité spotřebě. Plastové nádobí omezí firmy #CrossCafe #BageterieBoulevard #Ugo #Benzina #ceskedrahy #LeoExpress #DudesandBarbies . . . . Tags: #plastjepast #dostbyloplastu #frieco #ecofriendly #ecofriendlyliving #ecofriendlyhome #ecofriendlylifestyle #ecofriendly #4ocean #zerowaste #trashhero #plasticfree #plasticpollution #freecycle #wastefree #recyclebag #greenhouse #environment #ekologie

Príspevok, ktorý zdieľa frieco ♻ (@frieco_cz),

Pripravovaná smernica Európskej komisie by mohla túto dilemu prevádzkovateľov podnikov zmeniť. Cieľom smernice má byť mimo propagácie vody z kohútika aj zníženie tvorby odpadu z plastových fliaš.

Uľahčený prístup k vode by mali štáty podľa komisie riešiť napríklad formou voľne prístupných prívodov vody v meste a ako inak bezplatným poskytovaním vody vo verejných budovách a reštauráciách. Informácie priniesol Blesk.cz.

A ako to vidíte vy? Má plánovaná smernica vašu podporu?

Anketa:
Mali by podľa vás ľudia za vodu v reštaurácii platiť?
Áno
Nie
Áno
32 %
195 Hlasov
Nie
68 %
412 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia