Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. septembra 2018, 16:20
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Náraz meteoritu vytvoril v ISS dieru, tak ju astronaut zapchal prstom a prelepil lepiacou páskou

TECH NASA
Uložiť Uložené

Medzinárodná vesmírna stanica odoláva nárazom už roky.

Prvýkrát po dlhom čase bol na Medzinárodnej vesmírnej stanici zaznamenaný náraz miniatúrneho meteoritu, ktorý spôsobil skutočnú škodu. Aj keď do ISS narážajú maličké čiastočky vesmírneho materiálu každý deň, miniatúrny meteorit či kus vesmírneho odpadu tentoraz vytvoril v stanici 2 milimetrovú dieru.

Na prvý pohľad príliš maličká diera na to, aby mohla spôsobiť akékoľvek komplikácie, by astronautov dokázala pripraviť o všetok kyslík v interiéri za približne 18 dní. Dieru si samozrejme nevšimli astronauti, ale inžinieri pracujúci v Houstone a Moskve.

Astronauti ju potom úspešne lokalizovali v ruskej sekcii vesmírnej stanice, pričom spoločnými silami sa pustili do jej opravy.


Najvtipnejší moment nastal vo chvíli, keď v živom vysielaní medzi ISS a veliacim centrom NASA jeden z inžinierov skonštatoval, že Alexander Gerst zareagoval najrýchlejšie a dieru jednoducho prikryl vlastným prstom, kým kolegovia vymýšľali lepšie zakrytie.

Odporúčané
Iónový pohon už nie je iba pre vesmírne lode. Dron bez vrtúľ sa udržal vo vzduchu 4,5 minúty Iónový pohon už nie je iba pre vesmírne lode. Dron bez vrtúľ sa udržal vo vzduchu 4,5 minúty 2. októbra 2022, 13:30

Ľudia sa zasmiali a ruskí kozmonauti onedlho dieru prikryli látkou a lepiacou páskou, ktorá úniku vzduchu zabránila. Inžinieri však pracovali na tom, aby vymysleli trvalejšiu opravu, takže súčasné riešenie určite nie je posledné.

Žiadnemu z astronautov sa pri oprave ani úniku kyslíka nič nestalo a misia pokračuje aj naďalej, avšak odborníci upozorňujú na vesmírny odpad. Tisíce maličkých čiastočiek predstavujú pre ISS závažný problém, a tak musíme dúfať, že vesmírna stanice bude ešte dlho odolávať.

Domov
Zdieľať
Diskusia