Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. augusta 2018, 16:27
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

V Česku možno vodiči za vážnu nehodu v opitosti prídu o vodičák na doživotie. Politici tam žiadajú vyššie tresty

ZAUJÍMAVOSTI ALKOHOL
Uložiť Uložené

Alkohol za volant jednoznačne nepatrí, čo by mali odrážať aj tresty.

Česi sa dlhodobo umiestňujú na popredných priečkach štatistík o spotrebe alkoholu. Súvisí s tým aj nelichotivá situácia na cestách. Za volant si pravidelne sadajú tisícky Čechov.

Len v priebehu minulého roku spôsobili vodiči s alkoholom v krvi viac ako štyritisíc nehôd, za ktoré zaplatilo životom 48 ľudí. Každý deň sa v priemere odohralo 12 havárií spôsobených opitými ľuďmi.

Situácia sa u našich susedov spoza rieky Moravy nezlepšuje a vodiči, ktorí zabijú pod vplyvom alkoholu, sa obvykle dostávajú na slobodu po 2 rokoch za mrežami. Vodičák sa im zvyčajne vráti po pár rokoch.

Politici však súčasné nastavenie legislatívy považujú za nedostatočné a diskutujú o tom, že by za nehodu pod vplyvom alkoholu mohol človek prísť o vodičák doživotne.

Diskusia prebehla po tom, čo bol minulý týžďen odsúdený na 6,5 roku za mrežami a odobratie vodičáku na 10 rokov muž, ktorý nafúkal cez 2 promile a v minulosti bol za jazdu pod vplyvom alkoholu už trikrát trestaný.

Český parlament sa bude potenciálnymi zmenami zaoberať aj preto, že sprísnenie trestov má medzi Čechmi podporu naprieč spoločenským spektrom.

Niekdajší predseda Legislatívnej rady vlády Jan Chvojka už dokonca pracuje na novele trestného zákona, ktorá by v prípadoch ako vyššie spomínaný znamenala výrazne vyššiu trestnú sadzbu.

Odporúčané
Kedysi podával lopty futbalistom, dnes má luxusnú vodku, ktorú propaguje aj Jake Paul. Ako sa z mladíka stal milionár? Kedysi podával lopty futbalistom, dnes má luxusnú vodku, ktorú propaguje aj Jake Paul. Ako sa z mladíka stal milionár? 19. februára 2024, 9:30

Vyjadril sa, že zaháji aj debatu na tému doživotného zákazu šoférovania v prípade, že človek v opitosti spôsobí smrteľnú nehodu. Predbežné odhady naznačujú, že by sa novela mohla dočkať schválenia už 1. júla 2019.

Domov
Zdieľať
Diskusia