Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. augusta 2018, 8:59
Čas čítania 0:00
František Kulhánek

Čo vedie bohatého a úspešného človeka ku šnupaniu kokaínu a je jeho motív iný ako v prípade pouličného narkomana?

ZAUJÍMAVOSTI DROGY KOKAÍN
Uložiť Uložené

Užívajú drogy viac bohatí alebo chudobní ľudia?

Drogy sú vo všeobecnosti častokrát vnímané ako problém chudobných, neprispôsobivých, nevzdelaných ľudí na okraji spoločnosti. No skutočne platí, že chudoba priamo koreluje s užívaním návykových látok? Do istej miery áno, avšak to neznamená, že drogy sú len problémom ľudí žijúcich na okraji spoločnosti.

Rozdiel medzi nimi a finančne prosperujúcimi je zväčša ten, že u bohatších jedincov si akúkoľvek chemickú závislosť všimneme len ťažko, keďže ich finančné zdroje im dovoľujú oveľa lepšie skrývať dopady zneužívania návykových látok.

Chudoba či bohatstvo nehrá v drogovej problematike rolu, avšak dôvody, prečo užíva napr. heroín bezdomovec žijúci pod mostom a vysoko postavený človek z vilovej štvrti sú značne odlišné.

Čo vedie bohatého a úspešného človeka ku šnupaniu kokaínu a je jeho motív iný ako v prípade pouličného narkomana?
Zdroj: flickr.com / Garry Knight

Dlhodobým lekárskym výskumom za zistilo, že niektoré typy osobností sú k nelegálnym drogám priťahované jednoducho viac ako iné. Publikovaná štúdia z Florida State University College of Medicine a United States National Institute on Ageing naznačila, že predispozíciu k užívaniu drog ešte viac podporuje kombinácia vašej osobnosti a finančných prostriedkov, ktorými disponujete.

Odporúčané
Timothée Chalamet je agresívny narkoman a Gary Oldman zase punkáč na heroíne. Toto sú najdesivejšie filmy o drogách (Rebríček) Timothée Chalamet je agresívny narkoman a Gary Oldman zase punkáč na heroíne. Toto sú najdesivejšie filmy o drogách (Rebríček) 25. marca 2024, 12:30

Najmä ľudia nepriateľskí, neorganizovaní, nedisciplinovaní, ktorí sú náchylnejší na melancholickú náladu a dosahujúci vyššie skóre v dotazníkoch zaoberajúcich sa neurotickosťou, sú oveľa pravdepodobnejší k zneužívaniu drog. Iný výskum, ktorý hodnotí osobnosť pred začiatkom užívania drog, naznačuje, že charakter človeka môže predpovedať užívanie ilegálnych látok. Avšak, treba podotknúť, že dlhodobé užívanie drog môže narušiť mozog do takej miery, až vyústi v pomalú zmenu osobnosti.

Čo vedie bohatého a úspešného človeka ku šnupaniu kokaínu a je jeho motív iný ako v prípade pouličného narkomana?
Zdroj: Showtime Entertainment

Obklopenie chudobou a prostredím s ľahkou dostupnosťou rôznorodých substancií je jasným predpokladom pre drogovú závislosť. Čo sa ale stane, keď premennú „chudoba“ vymeníme za „bohatstvo“? Ešte donedávna totiž nebolo skúmané, ako práve bohatstvo ovplyvňuje osobnosť pri užívaní drog. Ak vedľa seba postavíme chudobného užívateľa cracku a bohatého užívateľa kokaínu, dovoľujú nám len finančné rozdiely predpokladať, že ich osobnostný typ bude odlišný?

Odpoveď na otázku je áno. Tento zaujímavý výsledok sa len nedávno objavil v štúdii „Personality traits and illicit substances: The moderating role of poverty“ (Osobnostné charakteristiky a nelegálne látky: Zmierňujúca úloha chudoby), ktorú vykonali Angelina Sutina, Michele Evans a Alan Zonderman.

Ich výskum skúmal 412 osôb závislých na heroíne a kokaíne, pričom 50 % z nich žilo pod hranicou chudoby. Štúdia publikovaná v akademickom časopise Drug and Alcohol Dependence zistila, že nedisciplinovanosť, neorganizovanosť a nízka svedomitosť vedú k užívaniu kokaínu a heroínu len vtedy, ak máme dostatok finančných zdrojov. Naopak, pri ľuďoch žijúcich pod hranicou chudoby je práve chudoba prevažujúcim faktorom zneužívania drog. Teda vo finančne náročných podmienkach je typ osobnosti irelevantný.

Čo vedie bohatého a úspešného človeka ku šnupaniu kokaínu a je jeho motív iný ako v prípade pouličného narkomana?
Zdroj: Showtime Entertainment

Inými slovami, ak poznáte niekoho, kto užíva tvrdé drogy, ale nie je chudobný, je oveľa pravdepodobnejšie (takmer až isté), že dôvod, prečo drogy zneužíva, sú v istej miere spojené s jeho osobnosťou, ktorá je neorganizovaná a nedisciplinovaná.

Odporúčané
Slovák Marek o fentanyle: O tom, že ho užiješ, nemusíš ani tušiť. Kamarát pod vplyvom havaroval, ja som sa cítil ako na obláčiku Slovák Marek o fentanyle: O tom, že ho užiješ, nemusíš ani tušiť. Kamarát pod vplyvom havaroval, ja som sa cítil ako na obláčiku 4. marca 2024, 9:30

I keď osobnosť pravdepodobne nebude jediným dôvodom, prečo finančne zabezpečení ľudia drogy zneužívajú, určitý charakter a presné charakterové črty zobrazujú jasnú súvislosť medzi nimi a nelegálnymi látkami. U ľudí žijúcich nad hranicou chudoby boli náchylnejší k užívaniu drog najmä jedinci neorganizovaní a tí, ktorí častokrát konali v afekte bez premyslenia následkov svojich činov.  

Autori štúdie tak dospeli k záveru, že jasnou ochranou pred zneužívaním drog v priaznivej ekonomickej situácii je organizovanosť, disciplinovanosť a svedomitosť. Teda presne vymedzený „time management“. Tieto charakterové črty však nehrajú úlohu pri chudobnejších jedincoch. Naproti tomu, tí, ktorí sú náchylní na intenzívnejšie emočné prežívanie, sú ohrození užívaním drog vo väčšej miere bez ohľadu na ich ekonomickú situáciu.

Čo vedie bohatého a úspešného človeka ku šnupaniu kokaínu a je jeho motív iný ako v prípade pouličného narkomana?
Zdroj: Showtime Entertainment

Tieto skutočnosti tak vedú k úplnej negácii známeho drogového stereotypu, že práve chudobní sú neorganizovaní, bezohľadní, nepoddajní, nedisciplinovaní atď., čo je presným opakom pravdy. Práve bohatší ľudia užívajúci drogy v sebe nesú tieto vlastnosti. Jednoducho povedané, chudobný človek užívajúci crack ho s najväčšou pravdepodobnosťou užíva pre svoje ťažké ekonomické pomery a nie pre svoje osobnostné predispozície.  

Všeobecne, čím bohatší ste, tým pravdepodobnejšie odzrkadľuje užívanie nelegálnych drog vaša osobnosť. Naopak, čím ste chudobnejší, tým pravdepodobnejšie užívanie drog súvisí s náročnou finančnou situáciou a oveľa menej hovorí o vašej osobnosti. Avšak autori štúdie upozorňujú, že užívanie drog je extrémne komplexný a zložitá jav a nemožno ho obmedziť len na jediný faktor, akým je osobnosť. Tá je len jediným aspektom problému.

Domov
Zdieľať
Diskusia