Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. augusta 2018, 11:55
Čas čítania 0:00
Soňa M.

Šesť tipov, ktoré ťa nebudú stáť veľa a ochrániš vďaka nim životné prostredie. Stále nie je neskoro na zmenu životného štýlu

ZAUJÍMAVOSTI EKOLÓGIA
Uložiť Uložené

Vedel si, že môžeš pomáhať so sadením stromov tak, že si zmeníš webový vyhľadávač?

Možno si v súvislosti s ekologickejším lifestylom počul o zásade troch R. Ide o začiatočné písmená troch anglických slov: Reduce, čiže zredukovať, reuse – opätovne použiť a recycle, recyklovať.


Popri tom, ako sa budeš riadiť zásadou troch R, môžeš vo svojom živote urobiť drobné zmeny. Nebudú stáť takmer nič a pomôžeš nimi prírode. Tá sa ti možno poďakuje, aj keď len vymeníš internetový vyhľadávač.


Premieňaj reklamy na stromy

Dokonca aj taká vec ako internetový vyhľadávač môže mať svoju ekologickejšiu podobu. Svedčí o tom browser Ecosia. Na prvý pohľad medzi ním a bežnými vyhľadávačmii nie je nijaký rozdiel, možno až na to, že pod vyhľadávaím nájdeš neustále sa meniace číslo. To predstavuje počet stromov zasadených vďaka používateľom Ecosie.


Vyhľadávač z peňazí získaných tvojimi klikmi na sponzorované výsledky vyhľadávania venuje najmenej osemdesiat percent na sadenie stromov. Do roku 2020 ich takto chce zasadiť miliardu. Zameriava sa na zóny v Európe, Južnej a Strednej Amerike, Ázii a Afrike, a to najmä tie, kde sa pôvodne nachádzal les.


Pre ženy: Vyskúšaj ekologické menštruovanie

Každá žena počas svojho života spotrebuje v priemere 11-tisíc tampónov alebo vložiek. Mnohí experti sa domnievajú, že tabuizovanie témy menštruácie je príčinou, prečo sú spoločnosti vyrábajúce ženské hygienické pomôcky na jedno použitie v podstate neohrozené. O téme sa na verejnosti nehovorí, a tak je ťažké predostrieť aj ekologické dopady používania jednorazových vložiek a tampónov.


Okrem toho, že jednorazové vložky a tampóny zamoria životné prostredie, nemusia byť ani celkom vhodné pre tvoje zdravie. Môžu totiž obsahovať zvyšky pesticídov z bavlny použitej na ich výrobu, plasty a niektoré v sebe dokonca majú škodlivé bielidlo. 


Namiesto nich radšej použi opakovane používateľné látkové vložky alebo aj špeciálne menštruačné nohavičky či divacup. Okrem prírody sa ti poďakuje aj tvoja peňaženka, keď zistíš, že nemusíš každý mesiac kupovať nové potreby.

Nos si veci so sebou

Pozornosť už dlhšie pútajú slamky. Väčšina z nich je z plastu a vôbec sa nedajú rozložiť v prírode. Nejde pritom o predmet, ktorý by bol nevyhnutný pre život. Preto, keď budeš nabudúce v podniku, vypýtaj si nápoj bez slamky a príroda sa ti poďakuje.


Ak patríš medzi ľudí, ktorí si nápoj bez slamky vôbec nevedia vychutnať, zaobstaraj si slamku na viac použití a maj ju so sebou. Na webe nájdeš rôzne, vyrobené sú väčšinou z kovu alebo skla. Často sa predávajú spolu s dlhou úzkou kefkou, takže čistenie ti nemusí robiť vrásky.


Podobným spoločenským problémom ako slamky, sú plastové tašky. Hoci sa spoločnosť snaží odstrániť ich a od tohoto roku si za ne na Slovensku priplatíš, stále sú veľkým problémom. Podľa údajov z roku 2017 priemerný Slovák spotrebuje ročne 446 igelitových tašiek a mnohé z nich používa menej ako hodinu.


Keď chceš túto štatistiku vylepšiť, maj so sebou vždy nákupnú tašku z látky. Tú môžeš používať, až kým sa celkom nezoderie.


Vyrábaj veci svojpomocne

Je len na jedno použitie, nedá sa recyklovať a je z plastu. Potravinová fólia spĺňa všetky parametre na to, aby si ju prestal používať. To však neznamená, že s ti musia v chladničke hromadiť veľké nádoby, kde bude jedno avokádo a kúsok včerajšieho koláča.

Odporúčané
Lidl prekvapil zákazníkov príjemnou zmenou. Touto iniciatívou chce poukázať na vážny problém, ktorý sa týka nás všetkých Lidl prekvapil zákazníkov príjemnou zmenou. Touto iniciatívou chce poukázať na vážny problém, ktorý sa týka nás všetkých 1. marca 2024, 13:30

Nemusíš si začať veci dávať do chladničky len tak, "na voľno." Veď nikto nemá rád, keď sa chute miešajú a čokoláda chutí ako uhorka. Môžeš si zaobstarať potravinovú fóliu na viacero použití. Je vyrobená z včelieho vosku a bavlnenej látky a ak si šikovný, vieš na tom aj ušetriť – zvládneš si ju vytvoriť doma celkom sám.


Vyrobiť si vieš aj čistiace prostriedky. Väčšina gélov a práškov zo sietí drogérií obsahuje škodlivé látky. A to častokrát aj tie s označením "ekologický" či "zelený".


Nie každý má možnosť nakupovať od malých špecializovaných predajcov, no výrobu čistiacich potrieb zvládneš aj sám, veď už aj naše staré mamy dezinfikovali octom. Tak si z nich vezmi príklad, skombinuj ho so soľou a pusti sa do upratovania. Výborný je aj prášok z kyseliny citrónovej a sódy bikarbóny z uličky s potrebami na pečenie v supermarkete.


Pi zo zdravej fľaše

Áno, znovu používať veci šetrí prírodu, ale plastové fľaše s minerálkou z obchodu už nepoužívaj, keď vodu vypiješ. Majú rôzne členité tvary, aby pripútali zákazníkov v obchode, no v záhyboch v plastovom materiáli sa môžu množiť baktérie.


Takisto si treba dávať pozor aj na znovu použiteľné fľaše. Niektoré z nich totiž obsahujú Bisfenol A, píše web The Independent. Chemikália sa zaraďuje medzi fosfáty a vedci sa o ňom domnievajú, že sa dokáže naviazať na sexuálne hormóny. Na trhu sú dostupné fľaše s rôznym dizajnom, či už kovové alebo zo skla.

 

Príspevok, ktorý zdieľa Retap (@retap_eu),

Dobrou alternatíou sú aj plastové fľaše s označením "BPA free," čo vlastne znamená, že neobsahujú Bisfenol. Pri nich si ale musíš pamätať, že jedného dňa ich prestaneš používať a budeš ich musieť recyklovať, inak sa budú v prírode rozkladať najmenej štyristo rokov.

Ponáhľaj sa pomaly

Ak sa len teraz dostávaš do tajov ekologickejšieho lifestylu, môže ti všetko pripadať nové a úžasné, všetky zmeny chceš vyskúšať hneď. Daj si však na čas. Niektoré veci budú od teba vyžadovať, aby si upustil od doterajších zvykov, preto sa ti môžu zdať ťažko realizovateľné a napokon si povieš, že to predsa nedokážeš. Keď na to pôjdeš pomaly a postupne, bude to ľahšie.


Okrem toho, ak sa ti zapáči napríklad myšlienka voskovej potravinovej fólie, najhoršie, čo môžeš urobiť, je nedopoužívať tvoju starú, plastovú a odhodiť ju do koša.

Domov
Zdieľať
Diskusia