Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. júla 2018, 23:50
Čas čítania 0:00
Marek R.

Neymar, Pogba či Alisson. Najdrahšia futbalová jedenástka histórie má hodnotu viac ako miliardu eur

ŠPORT FUTBAL
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Futbal sa naozaj zbláznil.

Posledné prestupové obdobia vo futbale sú poriadne šialené a najväčším zlomom bol prestup Neymara z Barcelony do PSG, kedy parížsky klub neváhal zaplatiť sumu 222 miliónov eur. Ostatné kluby si uvedomovali, že Barcelona bude potrebovať náhradu a hlavne, že má k dispozícii obrovský balík peňazí.

Výsledkom boli šialené prestupy Dembeleho a Coutinha, no zahanbiť sa nenechali ani ostatné celky a nečudo teda, že najdrahšia futbalová jedenástka histórie získala nové mená. Poďme sa na ňu pozrieť. Prestupové čiastky pochádzajú z tohto odkazu a zamerali sme sa na sumy bez bonusov, takže finálne čísla budú v niektorých prípadoch oveľa vyššie.

Brankár

Je až neuveriteľné, že Gigi Buffon sa mohol pýšiť titulom najdrahšieho brankára sveta dlhé roky od roku 2001, kedy prestúpil z Parmy do Juventusu. Hoci v tom čase išlo o šialenú sumu, ako sa neskôr ukázalo, išlo o výbornú investíciu. Najdrahším brankárom histórie však už nebol od minulého leta po prestupe Edersona do City, no tomu to dlho nevydržalo.

Najdrahším brankárom histórie je aktuálne totiž brazílska brankárska jednotka Alisson, ktorý sa v drese rímskeho AS vypracoval na jedného z najlepších brankárov na svete a po Kariusovom vystúpení vo finále Ligy majstrov neváhal Liverpool za neho vysoliť 62,5 miliónov eur. 

Obrana

Aj obrana je skvelým dôkazom toho, aké sú posledné prestupové okná bláznivé, keďže všetci štyria hráči sa do najdrahšej jedenástky histórie dostali vďaka prestupom v rokoch 2017 či 2018. Peniaze neváhal minúť Manchester City, ktorý má medzi štyrmi najdrahšími obrancami hneď troch.

Najskôr sa počas minulého letného prestupového obdobia posilnili o Kyla Walkera, ktorý sa na Etihad presunul z konkurenčného Tottenhamu, počas rovnakého obdobia sa k nemu pridal Benjamin Mendy z Monaka. Aby toho nebolo málo, poča zimného prestupového obdobia nebol Pep Guardiola stopercentne spokojný so svojimi stopérmi a zdalo sa mu, že by sa im zišiel ešte jeden.

Netrvalo dlho a z Athletica Bilbao sa sem presunul mladý francúzsky/španielsky stopér Laporte. Čo sa týka samotných súm, za Kyla Walkera zaplatilo City 57 miliónov eur, Monako získalo za svojho šikovného ľavého obrancu Mendyho 58,1 milióna eur, no a Laporte stál dokonca ešte viac ako jeho dvaja kolegovia, keďže za neho zaplatili 65,2 miliónov eur.

Najdrahšieho obrancu histórie by sme však nenašli v radoch Manchestru City. Našli by sme ho totiť v drese Liverpoolu a The Reds tak majú vo svojej zostave ako najdrahšieho brankára, tak aj najdrahšieho obrancu. Opäť išlo o pozíciu, ktorú klub musel vyplniť a opäť neváhal poriadne investovať. Spomínaným hráčom je holandský obranca Virgil Van Dijk, ktorý sa na Anfield pobral zo Southamptonu a Liverpool za svojho vodcu obrany zaplatil 84,5 miliónov eur.

Záloha

Obranu a brankársky post jednoznačne ovládli dva kluby - Manchester City a Liverpool, no čuduj sa svete, ani jeden z týchto klubov už ďalej v článku nenájdeš. Pokračujme teda najdrahšou zálohou. 

Vďaka majstrovstvám sveta sa zvykne hodnota niektorých hráčov riadne zvýšiť a skvelým príkladom je James Rodriguez z Kolumbie. Ten zažiaril v roku 2014 na šampionáte v Brazílii a nebyť vypadnutia Kolumbie už vo štvrťfinále, tak by si pravdepodobne odniesol ocenenie pre najlepšieho hráča na úkor Messiho. Po skvelom turnaja sa ponuky len tak hrnuli a Monako nedokázalo odolať tej z Realu Madrid. Najlepší klub histórie za neho zaplatil 76 miliónov eur.

Druhým najdrahším záložníkom histórie je Paul Pogba. Toho získal Juventus z Manchestru United za smiešne peniaze, a preto keď o pár rokov chceli červení diabli svojho hráča naspäť a ponúkali za neho 105 miliónov eur, stará dáma dlho neváhala a jednoducho takú ponuku nemohla odmietnuť. V danom čase totiž išlo o najdrahší transfer histórie.

Ak sa vám predchádzajúce sumy zdali prehnané, tak vedzte, že ešte sa len rozbiehame. Najdrahším záložníkom histórie je totiž suverénne Coutinho. Toho sa Barcelona snažila získať už počas leta 2017 po odchode Neymara, vtedy vedenie Liverpoolu ešte dokázalo odolať, počas zimy však už nie. 140 miliónov eur je však suma, ktorá sa naozaj ťažko odmieta.

 

 

Útok

No a na záver útok, ktorý ja kapitolou samou o sebe. Začnime tým "najlacnejším". Tým je mladučký francúzsky krídelník Ousmane Dembélé, ktorý prestúpil z Dortmundu v lete 2017 do Barcelony. Katalánsky klub vtedy potreboval zaplátať dieru po Neymarovi a nemecký celok si bol vedomý toho, že Barcelona má k dispozícii veľký balík peňazí. A tým pádom dostali aj poriadne zaplatené. Výsledná suma? Neskutočných 105 miliónov eur (bonusy v hodnote ďalších 40 miliónov eur).

Posledné dve miesta v najdrahšej zostave histórie zaplnia hráči PSG. Tým prvým je Donatello Kylian Mbappé, druhý najdrahší hráč histórie. Aby PSG vybabralo s FFP, tak si zaobstaralo Mbappého na sezónu 2017/18 z Monaka len v rámci hosťovania a až v tomto roku zaplatili za neho 135 miliónov eur (bonusy v hodnote až 45 miliónov eur).

Posledným hráčom v zostave nie je nik iný ako Neymar, ktorý je na vrchole rebríčka absolútne suverénne. Pred rokom totiž nikto nečakal, že rekordná čiastka za prestup sa zvýši až takto rapídne a vedenie Barcelony ani v najhoršom sne nedúfalo, že sa nájde tím, ktorý nebude váhať zaplatiť výkupnú klauzulu hráča, ktorá bola na úrovni 222 miliónov eur. To sa ale prerátali a šejkovia vo vedení PSG s tým nemali žiadny problém.

Domov
Zdieľať
Diskusia