Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. júla 2018, 22:00
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

V Austrálii objavili nový druh jedovatého hada. Biológovia na živočícha narazili úplnou náhodou a verejnosť upozorňujú, že je ohrozený

ZAUJÍMAVOSTI AUSTRÁLIA HAD
Uložiť Uložené

Austrálsky kontinent si nezaslúži toľko nebezpečných zvierat.

Od návštevy Austrálie odrádzajú mnohých ľudí nespočetné množstvá nebezpečných živočíchov. Všemožný hmyz, pavúky či hady vedia znepríjemniť dovolenku aj celý život a tím výskumníkov z The University of Queensland určite potenciálnych turistov nepotešil, pretože nedávno objavil úplne nový druh jedovatého hada.

Profesor Bryan Fry viedol svoj tím biológov na výpravu za morskými hadmi, pričom úplnou náhodou narazili na hada, ktorý v oblasti pri meste Weipa na západnom pobreží polostrova Cape York nemal čo hľadať. Hady s názvom „bandy-bandy“ sa zvyčajne vyskytujú na východnom pobreží, takže biológovia zostali prítomnosťou na západe zaskočení a po bližšej obhliadky zistili, že nejde o doteraz známy druh hada.


Živočícha objavili na betónovom bloku pri pobreží, kam sa priplazil zo zásoby bauxitu čakajúceho na naloženie na loď, a v okolí potom narazili na viaceré hady z rovnakého nepoznaného druhu. Nový had je vizuálne aj geneticky rozdielny od štandardného druhu „bandy-bandy“ a je rovnako jedovatý, takže ľudia by si mali pri stretnutí dávať pozor.

Odporúčané
Mladá Indka sa vydala za hada: na obrovskú svadbu prišlo viac než dvetisíc ľudí, namiesto manžela stála pri oltári socha kobry Mladá Indka sa vydala za hada: na obrovskú svadbu prišlo viac než dvetisíc ľudí, namiesto manžela stála pri oltári socha kobry 13. januára 2024, 14:30

Nejde síce o hada so smrteľným pohryznutím, avšak jed vie človeku spôsobiť náhle dýchacie ťažkosti, ochromiť nervovú sústavu či spôsobiť nevoľnosť a závraty. Vedci zároveň jedným dychom upozorňujú, že hady z nového druhu sú ohrozené miestnou ťažbou bauxitu.


Domov
Zdieľať
Diskusia