Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. júla 2018, 18:22
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

V Kanade otvorili supermarket, kde zaplatíš len toľko, koľko môžeš. Neexistujú tam presne nastavené ceny

ZAUJÍMAVOSTI KANADA
Uložiť Uložené

Výborná myšlienka má aj mechanizmus proti zneužívaniu.

Obyčajné supermarkety by neprežili bez toho, keby nemali za svoje produkty jasne stanovené ceny. Kuchár Jagger Gordon však nemal v úmysle založiť štandardný supermarket. V kanadskom Toronte po dlhšom experimentovaní otvoril v polovici júna predajňu Feed It Forward Grocery Store. Jagger už pred rokmi založil organizáciu Feed It Forward, pomocou ktorej skúšal variť len zo surovín darovných veľkými supermarketmi, pričom keby ich nepoužil v kuchyni, jedlo by skončilo v kontajneroch.

Na rovnakom princípe postavil aj svoj vlastný supermarket, pretože produkty v ňom tvoria práve potraviny pochádzajúce z veľkých predajní. V nich sa často produkty nepredajú, a tak musia vyhadzovať ovocie či zeleninu len kvôli menším odreninám, alebo musia mnohokrát čisto orientačnú dobu trvanlivosti rešpektovať natoľko, že potraviny končia v koši. Jagger dáva potravinám druhú šancu a vo svojej predajni zaviedol pravidlo „pay what you can“.

Zákazníci preto nemusia pozerať na cenovky, ale stačí si navyberať, čo potrebujú a pri pokladni zanechať len toľko peňazí, koľko si môžu dovoliť. Proti zneužívaniu funguje pravidlo, že zákazníci si môžu denne odniesť len jedlo pre rodinu na jeden deň. Pri pokladni sa zaznamenáva, čo si zákazník odnáša domov a vyžadujú sa aj kontaktné informácie, takže obchod nefunguje anonymne.

Odporúčané
Slovák Adam študuje v Kanade: Za trojizbák v centre platíme 4-tisíc dolárov. Učiteľ nám rozprával, ako sa stal milionárom Slovák Adam študuje v Kanade: Za trojizbák v centre platíme 4-tisíc dolárov. Učiteľ nám rozprával, ako sa stal milionárom 2. januára 2023, 9:30

Aj keby si jedného dňa nemal žiadne peniaze, jedlo si môžeš zobrať. Množstvo zákazníkov pritom občas necháva v obchode viac, ako by nákup stál, a tak sa jednotlivé rozdiely vykryjú. Jagger koniec koncov zo svojho supermarketu nechce zarábať, ale ľuďom pomáhať.

Domov
Zdieľať
Diskusia