Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. júna 2018, 16:15
Čas čítania 0:00
Jakub Hvozdovič

Atlanta je jedným z najlepších seriálov posledných rokov, ktorý ťa kráľovsky pobaví čiernym humorom, emočne zdrví, ale aj vystraší

FILMY A SERIÁLY ATLANTA
Uložiť Uložené

Tunajšiemu divákovi málo známa seriálová pecka si zaslúži omnoho viac pozornosti.

Meno Donald Glover by ste ako fanúšikovia modernej pop kultúry mali v roku 2018 dozaista poznať. Iba nedávno sa predstavil v najnovšom záreze zo Star Wars univerza o Hanovi Solovi, kde zosobnil mladého Landa Calrissiana (pričom existuje šanca, že niekedy v budúcnosti dostane jeho postava vlastný spin-off), a to samozrejme nie je všetko.

Objavil sa v Spider-Man: Homecoming a jeho malá rola naznačuje, že sa stane súčasťou MCU ako záporák Prowler. Ďalej ste ho mohli vidieť v Marťanovi či Magic Mike XXL a neznámy vám určite nie je ani komediálny seriál Community.

K tomu všetkému má pod svojim umeleckým aliasom Childish Gambino na konte (okrem iného) jeden z najlepších a najšokujúcejších songov a videoklipov roka

Čo však množstvo našincov prehliada, je jeho vlastný seriál produkovaný pod televíziou FX s názvom Atlanta, ktorý rozhodne stojí za to. Za prvú sériu ma doma dva Zlaté glóbusy a dve ocenenia Emmy. Pýtate sa prečo?

 
Pretože disponuje vynikajúcimi postavami a našľapaným humorom, ktorý sa nebojí byť poriadne morbídny. Všetko to vyvažuje emočne silnými scénami a v istých častiach dokáže byť aj surrealistický, metaforický a úderný.

Odporúčané
RECENZIA: Fantastická posledná séria Atlanty RECENZIA: Fantastická posledná séria Atlanty 16. novembra 2022, 11:30

Cudzie mu pritom nie sú ani hororové prvky a vy už len podľa tohto opisu tušíte, že vôbec nejde o obyčajný seriál. K tomu si pripočítajte skvelú réžiu, famózne herecké výkony, približne pol hodinové epizódy a o zábavu máte postarané.

Atlanta je jedným z najlepších seriálov posledných rokov, ktorý ťa kráľovsky pobaví čiernym humorom, emočne zdrví, ale aj vystraší
Zdroj: FX Networks

Príbeh nasleduje partičku mladých ľudí z chudobnejších štvrtí Atlanty. Alfred "Paper Boi" Miles (Brian Tyree Henry - Boardwalk Empire) je začínajúci raper, ktorý nahral poriadne horúci song a ľudia si ho pomaličky začínajú všímať.

Každý správny raper však potrebuje manažéra. Tejto úlohy sa snaží zhostiť Al-ov bratranec Earnest "Earn" Marks (Donald Glover), no sám nemá žiadne kontakty či vedomosti o chode hudobného priemyslu.

Earnovi naviac komplikuje život fakt, že jeho prioritou nie je len kariéra jeho bratranca, ale aj jeho dcérka Lottie a bývalá priateľka Vanessa Keefer (Zazie Beetz - Deadpool). Stálu partu následne uzatvára večne zamyslený kliďas a konšpirátor Darius (Lakeith Stanfield - Get Out, Selma).

Bojíte sa, že seriál je iba o drsnom živote amerického rapera? Môžem vás ubezpečiť, že sa mýlite. Alfredova a Earnova kariéra slúži iba ako materiál, ktorý spája všetky postavy na obrazovke a v skutočnosti je poriadne v úzadí. Skvelá hip-hopová hudba síce dopĺňa atmosféru (pričom si v seriáli zahrali napríklad hviezdni Migos), ale príbeh ako taký sa točí okolo ľudí, ich emócií a života.

Odporúčané
RECENZIA: Atlanta je stále surreálnym, originálnym a vtipným seriálom, aký nemá konkurenciu RECENZIA: Atlanta je stále surreálnym, originálnym a vtipným seriálom, aký nemá konkurenciu 20. mája 2022, 18:30

Osobne sa mi ešte nestalo, aby som si počas prvej desiatky pol hodinových epizód dokázal tak obľúbiť ľudí, o ktorých toho v podstate vieme strašne málo. Atlanta skrýva hneď viacero tajomstiev, ktoré sú nám pomaličky dávkované, a ktoré neboli doposiaľ zodpovedané.

Aj tak však dej pomaly a metaforicky odkrýva svoje karty, pričom niekedy vás zasiahne priamo do srdca. Ako príklad môže okrem iných slúžiť ôsma epizóda, vzdávajúca úctu Alfredovej - a pravdepodobne aj hercovej - mŕtvej mame. Tá je aj napriek svojej komornosti neuveriteľne silná a nabitá dojímavou symbolikou. 

Atlanta je jedným z najlepších seriálov posledných rokov, ktorý ťa kráľovsky pobaví čiernym humorom, emočne zdrví, ale aj vystraší
Zdroj: FX Networks

Seriál však neskĺza do depresívnej roviny. Jeho devízou je neuveriteľne trefný a v mnohých prípadoch aj poriadne čierny a morbídny humor. Ten v mnohých prípadoch perfektne komentuje spoločenské problémy dnešnej Ameriky, konkrétne v belošskej, ale aj v černošskej komunite.

Napríklad siedma epizóda prvej série s názvom B.A.N, z ktorej pochádza aj táto nezabudnuteľná scénka. Iným príkladom totálnej grotesknosti je epizóda kde sa Alfred snaží ostrihať u svojho excentrického holiča Bibbyho.

Zaujímavosťou je, že prvá spomínaná epizóda totálne narúša zaužívaný seriálový koncept a celá pol hodinka pôsobí ako reálna show v televízii. Koncept však narúšajú aj iné časti. Šiesta epizóda druhej série zobrazuje Dariusa, ktorý sa snaží vyzdvihnúť klavír u tajomného Teddyho Perkinsa.

Nebudeme vám o nej nič bližšie prezrádzať, ale vedzte, že šikovne pracuje s hororovými postupmi a husiu kožu naháňajúcim napätím.

Seriálu dodáva po technickej stránke šmrnc aj Gloverov dvorný fenomenálny režisér Hiro Murai, s ktorým Donald spolupracuje už niekoľko rokov pri tvorbe svojich videoklipov. Mimochodom o tom, že im to bohovsky svedčí sa môžete presvedčiť napríklad pri klipe na piesne Sweatpants, Sober či už spomínanej This is America

Odporúčané
Tip na seriál: Atlanta ťa zoznámi so svetom pouličných gangstrov a miestnych obyvateľov v bizarných životných situáciách Tip na seriál: Atlanta ťa zoznámi so svetom pouličných gangstrov a miestnych obyvateľov v bizarných životných situáciách 25. novembra 2020, 21:09

Okrem réžie samozrejme vyniká scenár, kde všetko aj napriek svojej občasnej šialenosti pôsobí prirodzene, držiac postavy pri zemi vo veľmi ľudskej a citovo odhalenej podobe.

Je ťažké opísať, ako veľmi Atlanta narúša očakávania diváka. Treba ju jednoducho vidieť a užiť si celé predstavenie na vlastné oči. 

Nemusíte sa báť. Nemusíte byť fanúšikom hip-hopu na to, aby ste ju dokázali stráviť. Dokonca nemusíte byť ani znalcom sociálnej situácie v Spojených štátoch. Stačí, ak budete mať otvorenú myseľ a necháte sa unášať Gloverovým talentom.

Atlanta prináša nezabudnuteľné postavy, ktoré si zamilujete už po prvých epizódach, perfektne dávkovaný humor, neuveriteľne osobné momenty, inteligenciu a aj časti, na ktoré budete vyjavene zízať kvôli ich forme či využitým žánrovým prvkom.

Doposiaľ je vonku 21 časti rozdelených do dvoch sérií, pričom tretia zatiaľ potvrdená nebola, no vzhľadom na ohlasy divákov a kritikov ju dozaista môžeme očakávať. Skúste dať Atlante šancu a my vám garantujeme, že to rozhodne neoľutujete.

S pokojným svedomím si odo mňa seriál odnáša silných 8.5/10 za prvú sériu a rovných 9/10 za druhú, pričom to po druhom pozretí možno vyletí ešte o pol bodík vyššie.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia