Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. mája 2018, 16:46
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Ďaleko za Neptúnom sa možno nachádza deviata planéta slnečnej sústavy! O Planéte 9 zatiaľ máme len veľmi málo informácií

ZAUJÍMAVOSTI VEDA A VÝSKUM VESMÍR
Uložiť Uložené

Náhradník za Pluto?

Ešte pred niekoľkými rokmi bolo deviatou planétou našej Slnečnej sústavy Pluto, no časom sa usúdilo, že je kedysi planéta len planétkou. Teraz tak má naša sústava len osem planét, no vedci predpokladajú, že sa v diaľke nachádza aj deviata.


Konkrétne o tom má hovoriť objekt nazvaný 2015 BP519, o ktorom máme zatiaľ len málo informácií. Objekt má skalnatý povrch, no čo je zvláštne, nachádza sa na úplne inej rovine než všetky ostatné planéty slnečnej sústavy. Tie obiehajú všetky spoločne na jednej úrovni, zatiaľ čo spomínaný kus skaly obieha Slnko v uhle 54 stupňov.

Vysvetlením tohto zvláštneho javu je podľa mnohých vedcov teória, ktorá hovorí o obrovskej deviatej planéte ďaleko za Neptúnom. Jej gravitácia by nemala byť tak silná, aby ovplyvnila obiehanie skaly okolo Slnka, no mala by sa postarať o to, aby neobiehala po tradičnej dráhe typickej pre ostatné planéty. "Nie je to jasným dôkazom toho, že deviata planéta existuje," prezradil David Gerdes z University of Michigan pracujúci na výskume, "no objavená skala našu teóriu významným spôsobom potvrdzuje."

Ďaleko za Neptúnom sa možno nachádza deviata planéta slnečnej sústavy! O Planéte 9 zatiaľ máme len veľmi málo informácií
Zdroj: Sputnik
Domov
Zdieľať
Diskusia