Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. apríla 2018, 12:14
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Rakúska dedinka má len 1 280 obyvateľov, no jazdí v nej metro aj so štyrmi stanicami

ZAUJÍMAVOSTI RAKÚSKO
Uložiť Uložené

Hlavné mesto potichu závidí.

V Bratislave žije vyše pol milióna obyvateľov a je dobre známym faktom, že sa u nás metro nikdy nedostavalo. Pozostatky niektorých častí podzemnej dráhy sa v hlavnom meste stále nachadzajú a tá najznámejšia, depo Janíkov dvor, je dokonca aj obľúbeným miestom mladých ľudí.

My síce teda podzemnú dráhu ako veľkomesto nemáme, to však ani náhodou nie je prípad rakúskej obce Serfaus v oblasti Tirolsko, ktorá sa môže pochvaliť rovno podzemnou dráhou až so štyrmi stanicami. Celá dĺžka metra je len 1 280 metrov a ide o najkratšiu podzemnú dráhu na celej planéte.

Rakúska dedinka má len 1 280 obyvateľov, no jazdí v nej metro aj so štyrmi stanicami
Zdroj: Dmitry A. Mottl

Metro jazdí obojsmerne v jednej šachte a o prepravu sa stará len jedna dvojvozňová súprava. Tá vśak necestuje pomocou klasických koľajníc, ale využíva technológiu vzduchového vankúša. Celá doprava je pritom úplne zadarmo.

Samozrejme, pre malú obec samotnú by metro nemalo význam. Neďaleko sa však nachádza veľké lyžiarske centrum, no už v 70. rokoch sa z okolia úplne vytesnila automobilová doprava. Autobusy však obrovský prílev športovcov kapacitne nezvládali a práve menšie metro sa javilo ako skvelé riešenie. Jedna konečná zastávka sa nachádza na parkovisku, na druhej strane končí metro pri lanovej dráhe. Celá doprava je navyše úplne zadarmo.

Vstup do metra

Rakúska dedinka má len 1 280 obyvateľov, no jazdí v nej metro aj so štyrmi stanicami
Zdroj: Dmitry A. Mottl
Domov
Zdieľať
Diskusia