Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. marca 2018, 10:23
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Černošský chlapec, ktorý prežil nacizmus v Nemecku. Hitler pritom nechával ľudí s tmavou pleťou zavrieť aj do klietky v zoologickej záhrade

ZAUJÍMAVOSTI NACIZMUS
Uložiť Uložené

Černosi nemali pod nacistickou nadvládou na ružiach ustlané.

Vráťme sa späť do minulosti. Nemecko prežíva po skončení prvej svetovej vojny finančnú krízu, ľudia hladovejú a nemajú ako zasýtiť seba ani vlastné deti. Na verejnosti sa odrazu objaví spasiteľ, ktorý sľubuje prosperitu. Jeho meno znie Adolf Hitler a o niekoľko rokov rozpúta v Európe jeden z najväčších vojenských konfliktov v histórii, avšak predtým začne svoju premyslenú premenu nemeckej spoločnosti.

Hitler získal miesto kancelára v roku 1933 a odrazu sa v nemilosti ocitli príslušníci sociálnych a najmä etnických skupín, ktoré nacisti považovali za menejcenné. Doplatili na to aj ľudia tmavej pleti. V neskorých 30. rokoch minulého storočia žilo v Nemecku len pár tisíc černochov a jedným z nich bol aj Hans J. Massaquoi.

Hans bol od svojich spolužiakov očividne odlišný. Ako vnuk konzula Libérie v Nemecku si mohol užívať diplomatickú imunitu, ktorá mu prakticky zachránila život. A hneď viackrát. Hans o svojom prežití nacistického režimu rozpráva ako o šťastnej zhode náhod. Nacisti sa o jeho rodinu až tak nezaujímali nielen kvôli diplomatickej imunite, ale aj vďaka tomu, že černochov v Nemecku skutočne nežilo veľké množstvo, a tak sa nacisti radšej sústredili na pre nich pálčivejšie problémy.

Černošský chlapec, ktorý prežil nacizmus v Nemecku. Hitler pritom nechával ľudí s tmavou pleťou zavrieť aj do klietky v zoologickej záhrade
Zdroj: Destined to Witness: Growing Up Black in Nazi Germany.

Vďaka rodinnej príslušnosti a diplomatickej imunite navštevoval Hans základnú školu, kde bola drvivá väčšina jeho spolužiakov klasických Nemcov. Medzi nimi bol neprehliadnuteľný a zažil to aj vo chvíli, keď všetci žiaci vyšli na školský dvor a bolo im oznámené, že ich príde navštíviť samotný Hitler. Po odchode nacistického diktátora sa aj Hans pod tlakom spolužiakov pokúsil vstúpiť do Hitler Jugend, ale odmietli ho.

Odporúčané
5 textov o druhej svetovej vojne, ktoré si musíš prečítať: desivé svedectvá, zdrogovaní vojaci a fotografie plné smútku 5 textov o druhej svetovej vojne, ktoré si musíš prečítať: desivé svedectvá, zdrogovaní vojaci a fotografie plné smútku 8. mája 2023, 12:00

Neskôr sa pokúšal zapadnúť do spoločnosti aj vstupom do štandardnej nemeckej armády, lenže aj v nej ho odmietli, tentoraz kvôli nízkej váhe. Zistil, že nie je hodný nosiť na sebe nemeckú uniformu, a tak musel potichu tolerovať čoraz intenzívnejšie rasové zákony, ktoré ovplyvňovali situáciu v nacistickej ríši. Postupom rokov sa nacistická nenávisť voči ľuďom s tmavou pleťou zvyšovala a Hans odrazu zisťoval, že sa nemôže hrávať na rovnakom ihrisku ako jeho spolužiaci.

O nič príjemnejšie nebolo zistenie, že učitelia so židovským pôvodom odrazu neprichádzajú do školy a nikto nevie, kam odišli, čo vzbudzovalo rôzne podozrenia. Z Nemecka musel v jednej chvíli dokonca utiecť jeho vlastný otec a on zostal pod nacistickou nadvládou len s mamou, čo situáciu ešte zhoršilo.

Azda najhorší moment v živote zažil pri návšteve zoologickej záhrady v Hamburgu. Hans sa tešil na to, že uvidí obľúbené zvieratá pobehovať vo svojich klietkach a výbehoch, ale okrem zvierat tam našiel aj klietku s černochmi. Neveril vlastným očiam, keď prišiel bližšie a sledoval, ako sa z nich ľudia smejú a uťahujú si z nich len preto, že sa narodili s rozdielnou farbou pleti.

Černošský chlapec, ktorý prežil nacizmus v Nemecku. Hitler pritom nechával ľudí s tmavou pleťou zavrieť aj do klietky v zoologickej záhrade
Zdroj: Pixabay

V tej chvíli by sa bol najradšej prepadol pod zem, ale nepodarilo sa mu to. Návštevníci si ho dokonca všimli a začali pokrikovať, že tie zvieratá z klietky mali aj dieťa. Spomienky na návštevu Hitlera v škole malého Hansa okamžite opustili a veľmi rýchlo pochopil, o čo nacistom ide. Keby nemal diplomatickú imunitu, ktorá bola často viac či menej nerešpektovaná, zrejme by skončil v klietke alebo na cintoríne aj on.

Odporúčané
Najsadistickejší nacista dal vešať nahé zdravotníčky a prikázal dobodať 500 detí. Od Jozefa Tisa dostal vyznamenanie Najsadistickejší nacista dal vešať nahé zdravotníčky a prikázal dobodať 500 detí. Od Jozefa Tisa dostal vyznamenanie 20. apríla 2023, 9:30

Príbeh malého Hansa napokon dopadol šťastne. Viac ako desať rokov pod nacistickou nadvládou na ňom zanechalo doživotné psychologické stopy, ale svoj život po vojne otočil o 180 stupňov. Stal sa profesionálnym saxofonistom a neskôr odišiel z Nemecka do Libérie. Práve tam ho naverbovali do americkej armády a Hans odišiel bojovať do vojny krátko po tom, čo úspešne prežil druhú svetovú.

Bojoval v Kórejskej vojne a o život ho nepripravili ani v Ázii, vďaka čomu začal po príchode do USA študovať aj potom aj pracovať ako žurnalista. Napriek ťažkostiam a nekonečnému strachu bol Hans spokojný s tým, kam to v živote dotiahol. Vždy rád rozprával o svojich spomienkach z nacistického Nemecka, aby aj budúcim generáciám ukázal, čoho všetkého sú ľudia schopní. Svoj odkaz umiestnil aj do autobiografickej knihy Destined to Witness: Growing Up Black in Nazi Germany, takže ak hľadáš zaujímavú knihu, zrejme si ju práve našiel.

Domov
Zdieľať
Diskusia