Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
26. marca 2018, 14:12
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Facebook potichu sledoval, komu posielaš SMS a s kým telefonuješ. Ak používaš Android, zrejme o tebe sociálna sieť nazbierala množstvo dát

TECH FACEBOOK
Uložiť Uložené

Sociálna sieť sa dostáva do nemilosti užívateľov aj verejnosti.

Sociálna sieť Facebook zažíva posledné týždne ťažké chvíle. Na verejnosť prenikol obrovský škandál o tom, ako britská firma Cambridge Analytica ukradla súkromné informácie o viac ako 50 miliónoch užívateľov a použila ich na ovplyvnenie amerických prezidentských volieb, ale sociálna sieť užívateľov neprestáva znechucovať.

Tisíce užívateľov až pred pár dňami zistili, že Facebook potichu ukladal informácie o odoslaných aj prijatých SMS správach, volaniach a kontaktoch v mobilnom adresári. Umožnil mu to operačný systém Android, v ktorom Facebook pomocou svojej aplikácie Messenger vyžadoval od ľudí povolenie na prístup ku kontaktom. Android v časoch pred príchodom verzie 4.1 Jelly Bean umožňoval Facebooku získať po tomto povolení aj informácie o zozname textových správ a volaniach.


Sociálna sieť vedela, koľko správ a komu si ich odoslal, ale aj to, komu a ako dlho si volal. Facebook dokonca aktívne vyzýval užívateľov, aby do aplikácie nahrávali čo najviac informácií o svojich kontaktoch, pretože pomocou získaných údajov sa sociálna sieť snažila vylepšovať svoj algoritmus a identifikovať skutočne blízkych priateľov a pracovné kontakty.

Odporúčané
Meta oslovila 6 talentovaných Slovákov, aby svojím umením poukázali na šírenie hoaxov v spoločnosti. Pozri si, čo vytvorili Meta oslovila 6 talentovaných Slovákov, aby svojím umením poukázali na šírenie hoaxov v spoločnosti. Pozri si, čo vytvorili 4. júla 2023, 10:00

Facebook vydal vo svojom blogu aj odpoveď, v ktorej priznal, že informácie získaval, ale nikomu ich nepredával. Sociálna sieť nevedela ani obsah jednotlivých správ a hovorov, avšak užívateľov ich ubezpečenie po spomínanom škandále neuspokojilo. Používateľov systému iOs sa pritom problém netýka.

Aj ty sám môžeš zistiť, koľko informácií o tebe Facebook už získal, pretože stačí na počítači otvoriť „Nastavenia“ a v dolnej časti obrazovky kliknúť „Stiahnuť kópiu tvojich Facebook údajov“. Väčšina užívateľov zistila, že zaznamenávanie ich správ a hovorov skončilo približne v októbri 2017, keď Google ukončil API vo verzii 4.0, pomocou ktorej sa informácie získavali jednoduchšie.



Domov
Zdieľať
Diskusia