Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. februára 2018, 18:11
Čas čítania 0:00
Kristina Bečková

Charizmatická Slovenka, ktorá svojím mejkapom inšpiruje tisícky ľudí po svete. Zoznám sa s talentovanou Rady (Rozhovor)

MÓDA INSTAGRAM KRÁSA YOUTUBE
Uložiť Uložené

Mejkap berie ako umenie a nebojí sa experimentovať.

Snáď každá žena sa o seba rada stará a neraz sa stane, že si po tipy a triky skočíme aj na internet. Ten je momentálne zaplavený mejkap artistkami (a artistami), a preto je ťažké vyniknúť. Šikovnej Rady zo Slovenska sa to podarilo a vo svete beauty patrí medzi top. Na konte má spolupráce s rôznymi značkami, pozornosť viac než dvestotisíc ľudí na Instagrame a v neposlednom rade obrovský talent na mejkap.

Na jej profile nájdeš okrem návodov na prepracované líčenia, rôzne DIY návody, motivujúce posty a čo-to z jej osobného a cestovateľského života. Mladú beauty bloggerku, ktorú si obľúbili ľudia po celom svete sme vyspovedali a ak ťa zaujíma, ako sa dostala do tohto sveta a kto patrí medzi jej obľúbencov, čítaj ďalej.

 

Príspevok, ktorý zdieľa Rady (@grwrady),

Ahoj, na začiatok nám v krátkosti povedz niečo o sebe. 

Čaute, volám sa Rady, mám 23 rokov a živím sa tvorbou mejkap videí na Instagrame. Inak žijem celkom obyčajne.

Už nejakú dobu žiješ v Anglicku. Čo ťa tam pritiahlo?

Do Londýna som prišla drieť v škole a spať v knižnici. Vždy ma lákalo štúdium v zahraničí, no v osemnástke po skončení gymnázia som na to nemala odvahu ani zdroje. A hoci ma následné štúdium v Nitre celkom bavilo, cítila som, že môj potenciál nie je plne rozvinutý. Počas posledného ročníka bakalára žurnalistiky som sa konečne rozhýbala a rozhodla sa, že je už čas pretočiť list.

 

Príspevok, ktorý zdieľa Rady (@grwrady),

Kedy si sa začala naplno venovať líčeniu a kozmetike? 

Všetko sa to začalo až počas štúdia žurnalistiky. Zhodou okolností sa mi podarilo získať pomerne lukratívny job v odbore a náplňou mojej práce vtedy bolo písať správy z domácich podujatí typu módne prehliadky, krsty kníh a albumov, premiéry filmov a podobne. Človek musel chodiť pekne oblečený a pohybovať sa medzi smotánkou resp. ľuďmi, ktorí boli presvedčení o tom, že k tej smotánke patria. Nezapadala som a dlho ma to nebavilo. Ideál sa zrazil s realitou - tak to už chodí, a tak som začala hľadať iné spôsoby ako zamestnať svoju kreativitu. Na YouTube som vtedy náhodou objavila videá, ktoré mi ukázali, že mejkap je forma umenia. A tak som zistila, že okrem púdru a špirály existujú aj iné líčidlá a vlak sa rozbehol - už sa ma nedalo zastaviť.

 

Príspevok, ktorý zdieľa Rady (@grwrady),

A ako si sa dostala k natáčaniu a celkovo ku svetu beauty?

Keďže mojím odrazovým mostíkom do sveta mejkapu bol YouTube, vždy som sa túžila vydať týmto smerom a točiť svoje vlastné tutoriály, akurát som neverila, že by sa našli ľudia, ktorí by ich pozerali. Začalo sa to prosto - s mojím starým iPhonom 5S položenom na kôpke kníh (stojan bol prežitok). Pamätám si, ako som asi v polovici procesu omylom drgla do stola a mobil spadol a rozbil sa mu displej. Tutoriál som dokončila a zostrihala - na YouTube mal asi 90 videní, takže to jednoznačne stálo za to.

Odporúčané
Rus rozdáva ľuďom na ulici státisíce dolárov. Aký motív má záhadný Mr. Thank You a sú bankovky pravé?       Rus rozdáva ľuďom na ulici státisíce dolárov. Aký motív má záhadný Mr. Thank You a sú bankovky pravé? 27. marca 2024, 9:30

Je zaujímavé, že v zahraničí je tvoja tvorba populárnejšia než u nás na Slovensku. Na svojich stránkach ťa zdieľala Huda Beauty či Anastasia Beverly Hills, no mnoho domácich dokonca ani len netuší, že si Slovenka. Čo na to hovoríš?

Úprimne? Lichotí mi to a je mi to zároveň aj ľúto. Ale super je, že počet slovenských fanúšikov mi narastá, dokonca sa Slovensko už dostalo aj do mojich instagramových štatistík ako jedna z top krajín, takže ma to nesmierne teší. Snáď sa mi časom podarí viac presadiť aj doma.

Pravidelne sa zúčastňuješ rôznych výletov a eventov s kozmetickými značkami, ako teda vyzerá beauty svet v zahraničí/ v Anglicku?

Neviem ako vyzerá influencer marketing na Slovensku, takže to neviem veľmi porovnať, ale v UK je to fajn rozbehnuté. Značky sa o nás starajú, hýčkajú si nás, a to je jedna z tých príjemných častí mojej práce. Čo je na tom ale najlepšie - človek neustále spoznáva nových ľudí a robí si väzby, či už s ostatnými influencermi alebo ľuďmi z PR. Vďaka tomu som si tu našla zopár dobrých priateľov, s niektorými ľuďmi sme si ako rodina. Tomu sa nevyrovná ani tá najluxusnejšia večera alebo výlet na svete.

 

Príspevok, ktorý zdieľa Rady (@grwrady),

Je niečo špeciálne, čo by si chcela dosiahnuť v tomto smere? 

Jedno príslovie vraví, že najlepšie je na svojich cieľoch pracovať, pokiaľ sa nestanú skutočnosťou, až potom o nich rozprávať. Toho sa snažím držať.

Ktorý mejkap trend si si obľúbila a ktorý sa ti naopak moc nepozdáva?

Nie som fanúšik prílišnej politickej korektnosti, ale osobne nemám trendy, ktoré sa mi nepáčia alebo ktoré odmietam. Dôležité je, či daný človek má radosť z toho, čo tvorí a či to jemu dáva zmysel. Ak je to tak, potom nech si kľudne kreslí vlnovkové obočie alebo nech si blenduje mejkap hoc aj semenníkmi svojho priateľa. Je to úplne jedno, svet už videl všeličo, toto rozhodne znesie. Čo sa týka môjho obľúbeného trendu, milujem výrazný highlighter! Keď vojdem do tmavej miestnosti a na cestu mi svietia len moje lícne kosti viem, že som svoju prácu odviedla na 100%.

 

Príspevok, ktorý zdieľa Rady (@grwrady),

Keby si do konca života mohla používať len tri kozmetické produkty, ktoré by to boli? 

Vybrať len tri? To je skoro ako Sophiina voľba. Ale keď to zvládla ona myslím, že to dokážem aj ja. Brow Cushion od Iconic London, Anastasia x Amrezy Highlighter a Faux Filter Foundation od Huda Beauty.

 

Príspevok, ktorý zdieľa Rady (@grwrady),

Vieš si predstaviť, že by si jedného dňa líčila celebrity? Ak by si si mohla vybrať, koho by si chcela nalíčiť?

PPPetra (môjho obľúbeného slovenského YouTubera), lebo by som ho pretransformovala na hocijakého černocha bez toho, aby od západných kolegov dostal backlash za blackface (smiech). Musela by som si ešte trochu potrénovať transformácie, ale určite by to šlo.

Kde berieš inšpiráciu na svoje líčenia?

Viem, že je to trochu divné, ale občas ma dokáže inšpirovať naozaj čokoľvek. A občas sa môžem aj postaviť na hlavu a nenapadne mi nič. Počas tých lepších dní si viem inšpiráciu zobrať hoc aj z obalu od cereálií, príbehu, ktorý som naposledy čítala v novinách alebo niekoho, koho stretnem v metre. Ľudská myseľ je čudné miesto.

 

Príspevok, ktorý zdieľa Rady (@grwrady),

S akými farbami a produktmi pracuješ najradšej?

Milujem výrazné farby a glitre, ale občas som lenivá ich používať, hlavne tie glitre - je z toho neuveriteľný neporiadok a v mojom byte ešte stále nájdem stopy po predminuloročnom Halloweene. Alebo idem dať pusu frajerovi a všimnem si, ako sa mu vo vlasoch alebo na brade ligotajú malé čiastočky. Takže ak môžem, používam tekuté glitre. Fascinujú ma aj duochromatické púdre - či už vo forme highlighterov alebo očných tieňov.

Odporúčané
Pocit nedostatočného života: Čo robiť, keď ti Instagram spôsobuje FOMO a neustále sa porovnávaš s druhými? Pocit nedostatočného života: Čo robiť, keď ti Instagram spôsobuje FOMO a neustále sa porovnávaš s druhými? 14. marca 2024, 14:30

Niekoľkokrát si sa vyjadrila k citlivým témam ako poruchy príjmu potravy či nedokonalá pleť, ktoré trápia mnohé z nás. Myslíš, že by sa viaceré blogerky mali vyjadrovať k téme seba-lásky?

Ďakujem, že si sa na to opýtala. Nechcem vravieť, čo by kto mal alebo nemal robiť - každý by podľa mňa mal postovať veci podľa toho, na čo sa cíti. Ale čo rozhodne povedať chcem je, že ak by to aj nikomu nepomohlo, uškodiť by to neuškodilo. Ja osobne som veľakrát doslova šokovaná z toho, aké zúfalé správy mi ľudia posielajú. Až ma mrzí, že nie som fyzicky pri tom človeku a nemôžem mu pomôcť inak, ako len slovami.

A takéto posty väčšinou ešte viac podnietia ľudí v zložitých životných situáciách, aby na ne reagovali, čo je dobré. Keď mi po príspevku o mojej poruche príjmu potravy písali dievčatá, že sa naschvál vyhladovávajú, aby boli chudé a že im moja fotka pomohla uvedomiť si, že to, čo robia je hlúposť a idú sa hneď najesť, to bol pocit na nezaplatenie. To je moja úplne najobľúbenejšia vec na tom, čo robím - vidieť ten reálny (dúfam, že pozitívny) dopad mojej práce na životy iných.

 

Príspevok, ktorý zdieľa Rady (@grwrady),

Ďakujem ti krásne za tvoj čas a do budúcnosti ti v mene celej redakcie želám len to najlepšie! Je niečo, čo by si chcela odkázať čitateľkám Freshfem?

Ja ďakujem! A rovnako ďakujem všetkým, ktorí sa dočítali až sem a odkázať by som im chcela, aby nikdy nenechali nikoho tvrdiť im, že niečo nedokážu alebo, že nie sú dosť dobré. Vrátane ich samých.

 

Príspevok, ktorý zdieľa Rady (@grwrady),

Rady má pre teba návod, ako si napríklad pripraviť trblietavý scrub na pery. Pretože trblietok nie je nikdy dosť, nie?

 

Príspevok, ktorý zdieľa Rady (@grwrady),

Viac nájdeš na jej Instagrame alebo Youtube

Domov
Zdieľať
Diskusia