Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
18. februára 2018, 15:41
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Vraždili, znásilňovali a jedli svoje obete. Týchto nechutných 10 filmov vám priblíži skutočné životy najobávanejších sériových vrahov

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Jedny svoje činy pred popravou ľutovali, iní sa nad nimi iba pousmiali. A niektorých dokonca polícia nikdy nepolapila.

Sérioví vrahovia nie sú v 21. storočí žiadnym neznámym pojmom. V minulosti sa síce vo východnej Európe (v častiach bývalého Sovietskeho Zväzu) o nich príliš nerozprávalo a ak áno, boli prisudzovaní skôr západnej "dekadentnej" kultúre. 

V neskorších rokoch ale vyšlo najavo, že ani komunistické štáty sa akosi bez svojich nechválne známych sériových vrahov jednoducho nezaobišli. Vynikajúcim príkladom je aj prípad Andreja Čikatila. Tento beštiálny maniak svoje obete nielen zabíjal, ale i znásilňoval a konzumoval.

Nižšie spísaný zoznam desiatich filmov pozostáva zo snímok, ktoré boli natočené podľa skutočných udalostí a páchateľov, ktorých by ste kedysi naozaj mohli bežne stretnúť na ulici. Väčšina z nich pôsobila obyčajne a nevýrazne, miestami azda priam nevinne, no pod ich maskou sa skrývalo krvilačné monštrum. 

 

Vraždili, znásilňovali a jedli svoje obete. Týchto nechutných 10 filmov vám priblíži skutočné životy najobávanejších sériových vrahov
Zdroj: HBO Films a Asylum Films

10. Kanibal Dahmer/Dahmer (2002, réžia David Jacobson)

Snímka o bezcitnom J. L. Dahmerovi odsúdenom z pätnástich vrážd nepatrí síce ku kvalitatívne najlepším, ale tematicky určite veľmi pozoruhodným. Postavu Dahmera si vo filme s rovnomenným názvom zahral mladý Jeremy Renner (Avengers, Wind River), pre ktorého išlo o jeden z prvých projektov, kde mohol naplno prejaviť svoj talent. 

Spravodlivosť si pre chorého vraha prišla v roku 1992, kedy bol odsúdený na 937 rokov väzenia. Z nich si ale odsedel iba dva, pretože Dahmera vo väzení zavraždil jeho spoluväzeň


9. Gacy - sériový vrah/Gacy (2003, réžia Clive Saunders)

John W. Gacy bol na povrchu riadnym občanom, prejavujúcim sa navyše svojou vľúdnou povahou. V miestnej nemocnici vo voľnom čase pomáhal rozveseľovať choré deti tým, že sa obliekol za usmievavého klauna.

K jeho temným koníčkom ale patrilo aj vraždenie nevinných obetí. Tie zakopával priamo pod svojim domom. Po dlhých rokoch vražedného besnenia bol Gacy odsúdený na popravu smrtiacou injekciou. Jeho posledná slová pred popravou zneli nasledujúco: „Pobozkajte mi zadok".


8. Pravdivý príbeh/True Story (2015, réžia Rupert Goold)

Christian Longo bol v roku 2003 za vraždu manželky a svojich troch detí odsúdený na trest smrti. Vzhľadom na trvajúce moratórium v štáte Oregon sa však jeho poprava odložila na dobu neurčitú. Preto aj napriek tomu, že bol právoplatne odsúdený, doposiaľ žije.

V snímke True Story si jeho postavu zahral charizmatický James Franco (Disaster Artist, 127 Hours). Vrah na svojom úteku prevzal identitu Michaela Finkela (Jonah Hill), reportéra denníku New York Times, ktorý Longa vypočúva a snaží sa získať jeho pravdivý, ničím neprikrášlený príbeh

7. Vraždy vo Wolf Creek/Wolf Creek (2005, réžia Greg McLean)

Wolf Creek predstavuje voľnú inšpiráciu austrálskymi vrahmi Ivanom Milatom a B. J. Murdochom. V príbehu sa pozrieme na piatich kamarátov, ktorých dokonalá dovolenka zahŕňa nespútaný roadtrip plný alkoholu a drôg. To sa však zmení pri zastavení v mestečku Wolf Creek, kde sa partii pokazí auto.

Pripravte sa na "Austrálsky masaker motorovou pílou".


6. Snowtown/The Snowtown Murders (2011, réžia Justin Kurzel)

Amerika je najmä vďaka médiám známa svojimi sériovými vrahmi, ale ich výskyt pochopiteľne možno badať aj inde. Napríklad i v Austrálii, kde sa v mestečku Snowtown svojimi zvrhlými činmi preslávil pravdepodobne najznámejší austrálsky sériový vrah John Bunting

Vo filme s rovnomenným názvom k mestu Snowton sa pozrieme na príbeh chlapca, ktorý sa začne zbližovať so svojim novým nevlastným otcom - spomínaným Johnom Buntingtonom. 

 

5. Bostonský prípad/The Boston Strangler (1968, réžia Richard Fleischer)

Alberto Henry DeSalvo, prezývaný ako Bostonský škrtič, medzi rokmi 1962 až 1964 zavraždil 13 nevinných žien. Snímka The Boston Strangler s Tonym Curtisom (Spartakus) a Henrym Fondom (Na Zlatom jazere) bola natočená len rok po DeSalvovom dolapení a odsúdení na trest odňatia slobody na doživotie v roku 1967.

Päť rokov na to vo väzení DeSalvo umiera. Vzhľadom na svoju aktuálnosť vyvolala snímka v danom období pomerne veľké ovácie, no v napätí dokáže držať aj súčasného diváka.



4. Monštrum/Monster (2003, réžia Patty Jenkins)

Aileen Wuornosová nenávidí mužov. Hlavne tých extrémne nadržaných, ktorí kvôli sexu nemajú problém podviesť vlastnú manželku. Bývalá prostitútka preto svoje dlhoročné skúsenosti s klientami pretaví do vraždiaceho besnenia.

Aileen za medzi rokom 1989 až 1990 zavraždila rovných sedem mužov. V roku 1992 bola odsúdená na trest smrti a koncom roka 2002 popravená. Kriminálna dráma s Charlize Theron s názvom Monster filmári natočili necelý rok po Aileenej smrti.


3. Henry: Portrét sériového vraha/Henry: Portrait of a Serial Killer (1986, réžia John McNaughton)
V mrazivej snímke Henry: Portrét sériového vraha, si vychutnáme obdivuhodne hrôzunaháňajúci výkon Michaela Rookera v role sériového vraha Henryho Lee Lucasa.

Tento americký sériový vrah bol usvedčený zo zavraždenia jedenástich obetí (i keď počas súdneho pojednávania tvrdil, že zavraždil približne 100 ľudí). V roku 1998 vtedajší guvernér štátu Texas George W. Bush zmiernil Henryho rozsudok trestu smrti na doživotie. O tri roky na to ale Henry Lee Lucas zomiera na zástavu srdca. 


2. Občan X/Citizen X (1995, réžia Chris Gerolmo)
Ako sme už v úvode článku spomínali, Sovietský Zväz sa dlhé roky snažil odmietať, že by na jeho území mohol jestvovať akýsi viacnásobný zbesilý vrah, vyberajúci si svoje obete podľa zvrátených kritérií.

Andrej Čikatilo škrtil, dobodal, znásilnil a zjedol viaceré svoje obete. Polícii sa podarilo tomuto netvorovi prisúdiť 52 obetí. V roku 1994 je Čikatilo za svoje činy popravený.


1. Zodiac (2007, réžia David Fincher)
Fincherov Zodiac s hviezdnym hereckým obsadením, na čele s Jakeom Gyllenhaalom, Markom Ruffalom, Robertom Downeym Jr. a ďalšími, patrí medzi jedny z najznámejších a zároveň najlepšie nakrútených filmov o sériovom vrahovi. Angličania mali svojho Jacka Rozparovača, no a Američania Zodiaca.

Tento hádankár, vrah a šialenec sa podpísal pod smrť približne päťdesiatich obetí (potvrdilo sa však omnoho menej) a patril medzi úplne prvých amerických sériových vrahov. Skutočného páchateľa sa nikdy nepodarilo dopadnúť. Snímka rozpráva o osude tých, ktorí jeho dolapeniu zasvätili svoje životy. 

Slovenský bonus - Najväčšie kriminálne prípady Slovenska; sériový vrah Jozef Slovák (2006, réžia Róbert Šveda)
Okrem výberu desiatich filmov sme si pre vás pripravili aj sekciu so slovenským a českým bonusom. Dokumentárny seriál Slovenskej televízie s názvom Najväčšie kriminálne prípady Slovenska divákom predstavil najbrutálnejšie kriminálne živly, aké naša malá krajina doposiaľ zažila

Dokonca aj medzi nimi ale vynikal sériový vrah Jozef Slovák, prezývaný aj ako "Škrtič žien". V roku 1993 bol za vraždu piatich nevinných obetí odsúdený na doživotie. Svoj trest si do dnešného dňa odpykáva v Ilave.

Český bonus - Hrdelní zločiny: Bez slitování; sériový vrah Ladislav Hojer (2001, réžia Zora Cejnková)
Aj naši bratia Česi sa môžu "pýšiť" obávanými sériovými vrahmi. V trojdielnom dokumentárnom cykle Hrdelní zločiny sa pozrieme na k trestu smrti odsúdených vrahov Václava Mrázeka, Jaroslava Stehlíka či Ladislava Hojera.

Posledný z menovaných medzi rokmi 1978 až 1981 zavraždil na území Československa celkom 5 žien. Pri jeho výsluchu nevylúčil možnosť ďalších obetí a priznal sa k osemnástim znásilneniam (či pokusom o znásilnenie). Ako svoje motto uvádzal: „Když se ocas postaví, mozek se mi zastaví“. Hojer bol v roku 1986 popravený v Pankráckej väznici.

Domov
Zdieľať
Diskusia