Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. januára 2018, 22:36
Čas čítania 0:00
Radka T.

Kim Čong-un bude opäť o rok starší. Na oslavy jeho narodenín však môže ľud rovno zabudnúť

ZAUJÍMAVOSTI KIM ČONG-UN SEVERNÁ KÓREA
Uložiť Uložené

Kim chce byť vraj moderný vodca, oslavy ako pre poloboha preto nie sú nič preňho.

Severokórejský vodca Kim Čong-un slávi 8. januára svoje 34. narodeniny. Ale portál Newsweek upozornil, že jeho ľud nemá očakávať žiadne pompézne oslavy alebo výhody plynúce z tohto dňa

Obyvatelia Severnej Kórey nemusia čakať žiadne veľké oslavy typické pre predchodcov Kim Čong-una. Narodeniny aktuálneho vodcu KĽDR sú totiž dňom ako každý iný a nie sú zdôraznené ani v kalendári. Pritom Kim ešte ako dieťa pociťoval isté výhody. Napríklad ako osemročný mal oslavovať medzi elitou národa a dostal vraj aj uniformu vyzdobenú hviezdami.

Kim Čong-un bude opäť o rok starší. Na oslavy jeho narodenín však môže ľud rovno zabudnúť
Zdroj: TASR/AP

Kimove narodeniny sa spomínali hlavne v roku 2014. Pri tejto príležitosti vtedy za ním pricestoval slávny basketbalista Dennis Rodman. Jeho návšteva izolovanej krajiny sa považovala za kontroverznú, hoci nebola prvá. Športovec však povedal, že sa do politických záležitostí nechce montovať.

Kim Čong-un bude opäť o rok starší. Na oslavy jeho narodenín však môže ľud rovno zabudnúť
Zdroj: TASR/AP

Odborník Michael Madden si myslí, že absencia pompéznych osláv vznikla aj kvôli Kimovej snahe zbaviť sa prvkov vládnuceho rodinného kultu. Kim si vraj chce vytvoriť obraz moderného vodcu a nie akéhosi boha.

Odporúčané
V obchode sa prechádzali komparzisti a z hotela nás nepustili na ulicu. Jozef Zelizňák rozpráva o svojej ceste do KĽDR (Rozhovor) V obchode sa prechádzali komparzisti a z hotela nás nepustili na ulicu. Jozef Zelizňák rozpráva o svojej ceste do KĽDR (Rozhovor) 23. februára 2024, 9:30

Pritom narodeniny jeho už nebohého otca Kim Čong-ila bývali jedným z najvýznamnejších sviatkov v krajine. Súčasťou takýchto osláv v hlavnom meste boli vyzdobené ulice či rôzne vystúpenia, dokonca výstava Kimčongílií, zriedkavej odrody begónií. Pri jeho nasledovníkovi Kim Čong-unovi však zrejme musia ľudia na takéto výstrelky zabudnúť a ísť do práce ako v hociktorý iný bežný deň.

Domov
Zdieľať
Diskusia