Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. januára 2018, 16:50
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Jeho ilustrácie tvárí majú na Instagrame mnohí známi Slováci a Slovenky (Rozhovor)

REFRESHER INSTAGRAM
Uložiť Uložené

Ako sa z malej zábavky stane trend pre vplyvných ľudí.

Instagram sa za posledné obdobie stáva populárnejšou sociálnou sieťou ako samotný Facebook. Nie z hľadiska počtu registrovaných ľudí, aj keď sa predpokladá, že v roku 2018 presiahne hranicu 1 000 000 000 používateľov. Je oveľa jednoduchší a prehľadnejší a nám, ľuďom s prieskumníkom, príde taktiež veľmi sympatickým. Keďže Instagram je založený primárne na fotografiách a videách, dôležitú úlohu hrá každý detail. Vrátane profilového obrázku. A práve v kruhu známych Slovákov a Sloveniek sa objavujú obdobne zhotovené ilustrácie ich tvárí, za ktorými stojí jeden človek - Kajo Šinkovič.

Ahoj Kajo! Mohol by si sa, prosím, predstaviť našim čitateľom?

Ahoy, venujem sa prevažne tvorbe ilustrácií rôznych ľudí, ale celkovo aj grafickej tvorbe. Pracujem na všakovakých návrhoch, logách a ďalších veciach.

Si známy aj vďaka grafickému dizajnu, ako si sa k nemu dostal?

Pamätám si, že to bolo v roku 2015. Chcel som robiť návrhy na oblečenie a prvý človek, s ktorým som to v danom čase riešil, bol 6ix9ine. Išlo o tričko, ktoré má nakoniec iba on a ja. No a postupom času som sa zoznámil s väčšinou predstaviteľov nášho rapu a už to išlo. Na začiatku som veci riešil práve s Majkom Spiritom.

Tvoje diela vidíme prevažne na profilových obrázkoch známych slovenských osôb na Instagrame. Ako vznikla myšlienka prerobiť ich tváre do netradičnej grafickej podoby?

Pôvodne som nešiel do toho s tým, že by si to dávali ako svoje profilové obrázky. Robil som to čisto len pre zábavu a z voľnej chvíle a ako vidno, uchytilo sa.

Kto bol prvým "zákazníkom", že si tvoj obrázok capol na Instagram?

Prvý si dal moju ilustráciu na profilovku Separ. Išlo o jednoduchú ilustráciu ku klipu Nakazený 2, ktorá sa mala tlačiť na šiltovky, ale už prešiel dlhý čas od vydania, tak sme to nechali tak.

Dnes ich má naozaj kadekto. Čo sa podľa teba skrýva za úspechom tvojich "tváričiek"? Kto všetko známy ich vôbec má?

Uf, neviem povedať, čo presne sa za ich rozšírením skrýva, sám nad tým niekedy rozmýšľam. Asi fakt, že ilustrácie sú originálne. No a má ich napríklad celá Pil-C rodinka (Lukáš, Naty, Donatella), ďalej ju mali Rytmus, Separ, Momo, Expl0ited, Moma, Sajfa a tak ďalej... Je ich naozaj veľa, čo si samozrejme cením.

Vytváraš a posielaš ich jednotlivcom sám od seba alebo ťa o ne požiadajú?

Ako kedy, buď to spravím, lebo mám na to náladu, alebo sa mi daný človek ozve sám. Veľakrát mi aj napíšu, či im nespravím novú. Najviac kusov má asi Rytmus so Separom.

Koľko času ťa stojí výroba jednej "tváričky" a čo všetko obsahuje celý proces jej vytvárania?

Záleží podľa kvality fotky. Keď je kvalitná, tak sa s ňou hrám aj hodinu a pol. Pri klasickej to je tak cca pol hodinu až hodinu.

Akým ďalším aktivitám sa venuješ okrem grafického dizajnu?

Mám skupinu Out Of Crowd (ja, @biskohryzko a @vasko420), s ktorými chodíme na koncerty natáčať aftermovies a fotiť. Za pár dní to bude už rok, čo sme vznikli. Čiže sa venujem ešte foteniu, ale iba pre zábavu.

Môže si podobnú ilustráciu u teba dať vytvoriť aj bežný smrteľník?

Môže, ale nechcem to príliš šíriť, takže ich vytváram len občas, aby nestratili originalitu. Samozrejme, keď to robím, tak to niečo stojí.

Plánuješ sa im venovať a zdokonaľovať ich aj v budúcnosti alebo sa zameriaš na iné veci?

Plánujem, ale skôr by som sa chcel zamerať tento rok možno na YouTube, keďže jazdíme stále po koncertoch a môžu byť z toho zaujímavé videá. Ale uvidíme, kam sa všetko poberie.

Sleduješ aj nejakých ďalších slovenských alebo českých ilustrátorov?

Popravde, nesledujem ani našich ani zahraničných, aby som nebol nejako ovplyvňovaný, ale samozrejme ich zopár poznám.

Kajov Instagram nájdeš tu.

Domov
Zdieľať
Diskusia