Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. novembra 2017, 10:42
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Len nedávno objavené listy odhalili, čo si Adolf Hitler vychutnal ako posledné jedlo. Jeho kuchárka si všetko dôsledne zaznamenávala

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Vodca Tretej ríše bol vyberavý jedák.

Aj keď bol Adolf Hitler ohavným človekom, zákulisné informácie o jeho živote dodnes fascinujú milióny ľudí po celom svete. Inak na tom nie je ani Stefan Dietrich, ktorý v rakúskom meste Innsbruck skúmal dokumenty a papiere patriace sestre Hitlerovej osobnej kuchárky Constanze Manziarly. Príslušníci SS ju prezývali Miss Marzipani a Constanze si pod Hitlerom vytrpela obrovský psychologický nátlak na to, aby s ním zostala až do poslednej chvíle a postarala sa o jeho absolútny komfort.

Hitler postupom času prestal jesť mäso, a tak sa Constanze musela naučiť pripravovať rôzne pokrmy rozdielnym spôsobom, aby mohla uspokojiť jeho apetít, pričom v listoch sa svojej sestre zverovala s príbehmi o tom, ako už viac nevládze, ale stále má na pleciach obrovskú zodpovednosť a ak by sa aj pokúsila o útek, pravdepodobne by ho neprežila. Hitler si podľa listov rád vychutnával huby ako náhradu mäsa a obľuboval aj proso či tvaroh, pričom ako dezert si dával výlučne dve jablká. Po nociach ho však často videla zúfalo jedávať koláče, pretože nedokázal udržať kontrolu nad svojím apetítom a zhoršovalo sa to samozrejme najmä ku koncu vojny.


Výskumníkovi Dietrichovi sa podarilo zistiť aj detaily o tom, ako vyzerali posledné hodiny pred Hitlerovou smrťou. Úplne posledným jedlom, ktoré Hitler skonzumoval, boli cestoviny s paradajkovou omáčkou, pričom ich pripravila samozrejme Constanze, lenže jej nasledujúce jedlo si už Hitler dopriať nemohol, pretože sa medzitým zastrelil. Constanze mu po cestovinách pripravila ešte vajíčka so zemiakmi, ale až po chvíli zistila, že ju za vodcom Tretej ríše už nepustia, pretože viac nežije. Príbeh samotnej kuchárky pritom dopadol nešťastne, pretože z Hitlerovho bunkru utiekla po dvoch dňoch od samovraždy spoločne s jeho sekretárkou Traudl Junge pomocou jednotky SS, ale onedlho ju po ceste zadržali dvaja vojaci Červenej armády a už o nej nikdy nikto nepočul, ani ju nikdy nikto nevidel.


Domov
Zdieľať
Diskusia