Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
11. novembra 2017, 14:00
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Vedci chytili prehistorického žraloka, ktorý zažil ešte aj dinosaurov pred 80 miliónmi rokov. Pripomína skôr úhora a žije vo veľkých hĺbkach

ZAUJÍMAVOSTI DINOSAURY ŽRALOK
Uložiť Uložené

Naše oceány skrývajú fascinujúce zvieratá.

Tímu portugalských vedcov sa podarilo chytiť mimoriadne vzácneho živočícha, ktorý na našej planéte žije už desiatky miliónov rokov. Žralok úhorovitý, ako znie jeho názov v slovenčine, sa na Zemi po prvýkrát objavil približne pred 80 miliónmi rokov a zdieľal ju preto aj s dinosaurami, avšak on vďaka svojmu prirodzenému prostrediu prežil až dodnes, zatiaľ čo dinosaury vyhynuli. Živočích pripomína skôr úhora ako žraloka a samotný úlovok je vzácny najmä preto, že vedcom aj nič netušiacim rybárom sa ryba tak často do sietí nedostane a ak sa to už aj podarí, väčšinou neprežije cestu do laboratória.


Portugalskí vedci pracovali neďaleko pobrežia regiónu Algarve na projekte, ktorého cieľom je minimalizovať nechcené úlovky v komerčnom rybárčení a zostali zaskočení, keď na palubu lode vytiahli práve žraloka úhorovitého. Miestna organizácia Institute for the Sea and Atmosphere už živočícha prezrela a uviedla, že na dĺžku dosahoval 1,5-metra a chytený bol v hĺbke okolo 700 metrov, čo je hĺbka, kde je momentálne ľudský výskum príliš nákladný. Žralok sa najčastejšie vyskytuje vo vodách okolo Austrálie, Nového Zélandu či Japonska, ale aj v Atlantickom oceáne.    

Odporúčané
Expert na žraloky: V Egypte zabil ženu defektný žralok. Vo vode nesmieš spanikáriť, takmer nikdy nechce zaútočiť (Rozhovor) Expert na žraloky: V Egypte zabil ženu defektný žralok. Vo vode nesmieš spanikáriť, takmer nikdy nechce zaútočiť (Rozhovor) 5. júla 2022, 14:30





 

Domov
Zdieľať
Diskusia