Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. novembra 2017, 10:40
Čas čítania 0:00
Radka T.

V Košiciach otvorili charity shop. Štýlové aj značkové oblečenie si tam môžeš nakúpiť za symbolickú cenu a ešte aj pomôžeš ľuďom v núdzi

ZAUJÍMAVOSTI KOŠICE
Uložiť Uložené

Na Slovensku vznikol ďalší obchod, v ktorom nielen nakúpiš, ale aj pomôžeš iným ľuďom a urobíš tak dobrý skutok.

Viacero vecí je v zahraničí úplným štandardom, no na Slovensku sa tešíme z každej „prvej lastovičky“. Neznámou boli pre nás aj koncepty charity shopov. Kým jeden bol doteraz v rámci východného Slovenska len v Prešove, druhý sa podarilo v týchto dňoch otvoriť v Košiciach s tým najlepším zámerom - predajom oblečenia za symbolickú cenu a finančnou podporou tých, ktorí to najviac potrebujú.

Charity shop v Košiciach vznikol ako projekt občianskeho združenia S nami druhým. Ide o združenie najmä sociálnych pracovníkov. Tí sa pomáhaniu druhým venujú nielen v rámci svojej práce, ale aj individuálne. Nejde pritom len o materiálnu stránku, ale aj o sociálne či právne poradenstvo. Myšlienka otvorenia spomínaného charity shopu im pritom napadla už pred tromi rokmi. Teraz však prišla tá správna chvíľa ponúknuť tento koncept Slovákom.

„V Anglicku sú takéto Charity shopy bežné. Keď sa otvoril ten prešovský, asi po týždni som sa zhovárala s majiteľkou, že sme mali rovnakú myšlienku, len nebol čas ju zrealizovať,“ uviedla pre Korzár Zlatica Hejlová. Za OZ S nami druhým totiž stoja tri ženy, inšpiráciu čerpali zo zahraničia. 

Odporúčané
KVÍZ: Ako dobre poznáš Košice? Otestuj svoje znalosti o druhom najväčšom slovenskom meste KVÍZ: Ako dobre poznáš Košice? Otestuj svoje znalosti o druhom najväčšom slovenskom meste 16. apríla 2024, 8:30

Cez charitu získavajú často veľmi pekné a aj značkové kúsky. Tie sa dajú pritom kúpiť za odporúčanú symbolickú sumu, ale, samozrejme, ak niekto nechá za vec trochu viac peňazí, nič sa nestane. No to je individuálne. Obchod totiž nie je určený len pre ľudí v nepriaznivej sociálnej situácii. Občianske združenie zdôrazňuje, že si doň môže prísť nakúpiť úplne každý.

Do obchodu môžeš prísť aj v prípade, že sa vecí potrebuješ zbaviť. Veci teda možno priniesť do predajne, no funguje to aj prostredníctvom mobilného zberu. Vtedy sa však na tom treba dohodnúť vopred. 

Rozdiel medzi takýmto konceptom obchodu a klasickým second handom je pritom veľký. „Sekáče“ sú síce na Slovensku pomerne rozšírené a dá sa v nich nakúpiť niekedy aj za 30 centov, no z predaja vecí v charity shope putujú peniaze vybranej rodine alebo jednotlivcovi v núdzi. Kým v second hande je to často hlavne o praktickom či štýlovom úlovku za nízku cenu, pričom populárne sú najmä dni, keď sú zľavy, v charity shope ide o kúpu s pocitom vykonania dobrého skutku a reálnej pomoci ľuďom.

„Vaša zaplatená suma je darom,“ zdôrazňujú zakladatelia. Ak si teda vec v charity shope kúpiš, tvoje peniaze poputujú niekomu, pre koho je každý cent dobrý. OZ pritom v tomto smere spolupracuje s nadáciou Úsmev ako dar, tá mu poskytuje informácie o preverených osobách. Takých, čo pomoc naozaj potrebujú a nezneužívajú ju. Okrem toho združenie plánuje informácie o obdarovaných osobách zverejňovať na svojom Facebooku. Samozrejme, len ak s tým budú dané osoby súhlasiť. 

Odporúčané
Známy kickboxer v Košiciach vraj zhodil na zem vozičkára a opľul jeho priateľku. Podľa promotéra RFA sa len bránil Známy kickboxer v Košiciach vraj zhodil na zem vozičkára a opľul jeho priateľku. Podľa promotéra RFA sa len bránil 4. decembra 2023, 17:58

„Keďže sa naše OZ zameriava na ľudí v zlej sociálnej situácii a aj na ľudí so zdravotným postihnutím, väčšina týchto rodín bude mať člena so zdravotným postihnutím a príjem rodiny nebude dosahovať výšku životného minima,“ vysvetlila predsedníčka združenia Zlatica Hejlová na Facebooku.  Uviedla aj to, kde prvé vyzbierané peniaze poputujú najskôr. Keďže do Vianoc nie je ďaleko, kúpia sa za ne potravinové balíčky na prípravu štedrovečerného menu. 

Rodinám v hmotnej núdzi pomáha aj spomínaný charity shop v Prešove. Je projektom občianskeho združenia Podaj ďalej. „Nejde o jednorazový bazár, ale o netypický kamenný obchod s rozličným tovarom. Nájdete tu oblečenie, kabelky, obuv, hračky, ale aj elektrospotrebiče. Všetko za symbolickú cenu – od 0,50 do 3 eur. Nemýľte si to však so second handom. Charity shop má totiž úplne iný rozmer. Predajom použitých vecí tu pomáhajú iným,“ uvádza mesto na svojej webovej stránke. Aj v tomto obchode kladú veľký dôraz na to, aby tam ponúkali kvalitné aj luxusné veci, samozrejme, čisté a nepoškodené.

Obchod s oblečením od druhých ľudí, ktorého cieľom je pomáhať ostatným, sa nenachádza len na východnom Slovensku. V Bratislave i Banskej Bystrici napríklad funguje projekt Nosene. Ten možno označiť za obchod či nakupovanie s dobrým pocitom. Názov predajne zodpovedá tomu, čo v nej nájdeš, teda nosené oblečenie. To je však umiestené naozaj úhľadne, vonia a väčšinou ide o poriadne štýlové kúsky. No to nie je všetko. Časť zo sumy putuje na dobrú vec, konkrétne na pomoc týraným ženám. Obchod spolupracuje so združením MyMamy. Toto združenie pomáha obetiam násilia, poskytuje krízové poradenstvo a prevádzkuje bezpečný ženský dom. 

 

Příspěvek sdílený Nosene (@nosene),

Všetky takéto obchody môžeme označiť za „prvé lastovičky“ na Slovensku v rámci pomoci iným ľudí. Sú tiež prísľubom toho, že aj Slováci vedia pomáhať. Každý získava z takýchto projektov svoje výhody. Zákazníci aj obdarúvaní. Vďaka tomu sa ich život stane aspoň na chvíľu o niečo ľahším. Pretože pomáhať si navzájom je ľudské aj dôležité.

Domov
Zdieľať
Diskusia