Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. októbra 2017, 19:09
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Pakistanské dievčatko musí žiť s hlavou v pravom uhle. Diagnóza z nej spravila vyvrheľa spoločnosti, pretože sa jej ľudia boja

ZAUJÍMAVOSTI PAKISTAN
Uložiť Uložené

Život malého dievčatka, ktorý je skôr utrpením.

Maličké pakistanské dievčatko prežíva najhoršie chvíle v živote už niekoľko rokov po tom, čo začalo trpieť dodnes presne nezistenými svalovým ochorením. Afhseen Qumbar jej svaly nedovoľujú vystrieť hlavu do bežnej pozície, a preto ju musí nosiť nabok, v takmer 90-stupňovom uhle, čo jej nielenže spôsobuje veľké bolesti, ale prakticky jej to zničilo celý spoločenský život. Vo svojich deviatich rokoch žije ako vyvrheľ spoločnosti, ktorá ju odsunula na perifériu len z toho dôvodu, že sa jej ľudia boja.

Afhseen nedokáže stáť ani chodiť, a tak musí väčšinu času iba sedieť, pričom pomoc potrebuje aj pri konzumovaní jedla či používaní toalety, pretože jej svalstvo jednoducho na tieto úkony nestačí. Najväčším problémom dievčatka je podľa jej rodičov fakt, že sa jej boja miestne deti a jej rovesníci. Afhseen považujú za netvora a veria, že jej ochorenie spôsobili hriechy, ktoré spáchala za svojho života, lenže nikomu nie je jasné, o akých hriechoch konkrétne hovoria.

Pakistanské dievčatko musí žiť s hlavou v pravom uhle. Diagnóza z nej spravila vyvrheľa spoločnosti, pretože sa jej ľudia boja
Zdroj: Caters Clips

Diagnóza sa prvýkrát objavila v ôsmich mesiacoch po tom, čo sa Afhseen hrala na ihrisku a spadla. Pri nešťastnom páde si mala udrieť krk a odvtedy ho postupne nedokázala vystrieť úplne, avšak jej rodičia najskôr problémy brali na ľahkú váhu a potom ju zobrali len ku miestnemu šamanovi, ktorý jej samozrejme nijak nepomohol. Momentálne je jediným riešením zobrať dievčatko do väčšej nemocnice v meste Karáčí, kde by jej lekári vedeli urobiť správnu diagnostiku, ale rodičia na to nemajú peniaze a dievčatko je teda odsúdené na život plný utrpenia.

Domov
Zdieľať
Diskusia